Sähkön siirto ja hinnat – kokoomus kaipasi sosialismia

Eduskunnassa tänään 22.10. sähkön siirtohinnoista käyty keskustelu tarjosi yhden yllätyksen. Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen totesi puheenvuorossaan sosialismin olevan asia, jota nyt kaivattaisiin sähkön siirrossa ja hinnoittelussa.

Sähkön siirto pitäisikin kokonaan kansallistaa ja siirtohinnat sitoa vain uusien investointien ja verkon käyttökustannusten suuruuteen.

Kirjoitin yli vuosi sitten Työkansan Sanomiin alla olevan artikkelin.

”Valtion energiayhtiön Fortumin sähkönsiirtoon liittyvä liiketoiminta yksityistettiin joulukuussa 2013. Sähkönsiirto ja sen hinnoittelu siirtyi 2014 pääosin ulkomaisten sijoittajien käsiin. Eikä suomalaisten kuppaamiseen perustettu Caruna ole säästellyt hinnan korotuksissa.

Carunan tekemät kertakorotukset ovat olleet aikaisemmin kymmenien prosenttien luokkaa. Nyt yhtiö ilmoittaa korottavansa 1. marraskuuta alkaen siirtohintoja niin, että vaikutus verottomiin yksikköhintoihin on keskimäärin 5,0 prosenttia.

Hallitusvastuussa oli 2013 kokoomuksen, sdp:n, vasemmistoliiton, vihreän puolueen, kristillisdemokraattien ja rkp:n sateenkaarihallitus. Pääministeri toimi Jyrki Katainen ja valtion omistajaohjausministerinä Pekka Haavisto, jolla oli vastuu sähkönsiirron yksityistämisen valmistelusta ja toteutuksesta.

Fortumin sähkönsiirron yksityistämiskokouksessa olivat päätöksentekijöinä Jyrki Katainen, Jan Vapaavuori, Lauri Ihalainen, Paavo Arhinmäki, Pekka Haavisto, Ville NiinistöPäivi Räsänen ja Carl Haglund.

Yksityistäminen oli suuri virhe. Valtio on menettänyt osinko- ja verotuloja, kuluttajat maksavat ennätyshintaa sähköstä ja suomalaisten työn tulokset siirtyvät ulkomaille.

 

RaunoLintunen

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu