Suomen Nato-jäsenyys ei etene ilman takinkääntöjä

Sotilasliitto Naton 30 jäsenmaata allekirjoittavat Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan tiistaina 5.7. Brysselissä. Näin Suomesta tulee Naton tarkkailijajäsen, mutta ei varsinaista jäsentä.

Liittymispöytäkirja on vielä käsiteltävä ja hyväksyttävä kaikkien Naton jäsenmaiden parlamenteissa. Ongelmia on varmasti luvassa, ainakin Turkin osalta.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu toisti maanantaina 4.7. maansa vaatimukset Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Ministerin mukaan Turkin vaatimuksia ovat maan terroristeiksi luokittelemien henkilöiden luovuttaminen ja asevientikiellon kumoaminen.

Turkin hallinnon tulkinnan mukaan Madridin asiakirja ei ole keskustelupaperi. Se on valtiosopimukseen verrattava virallinen dokumentti.

Turkin vaatimuksiin suostuminen vaatii Marinin hallitukselta, eduskunnalta ja Suomen ulkopoliittiselta johdolta taipuisaa selkärankaa. Sitä ne kaikki ovat osoittaneet aiemminkin, mutta nyt taipuminen vaatii nöyrää polviasentoa. Nato-prosessin loppuun vieminen kun on niin tärkeä asia armeijalle, valtaeliitille ja eduskuntapuolueille, että kaikki mahdolliset takinkäännöt tullaan vielä näkemään.

Suomelle hankalimmat asiat liittyvät luovutuksiin, järjestäytymisvapauteen ja ihmisoikeuksien toteutumiseen. Ne vaativat mm. eduskunnalta aiemmin hyväksyttyjen päätösten perumista tai ”joustavaa tulkintaa”.

Terrorismista, kurdeista, heidän taistelustaan ja oman valtion perustamisesta puhuttaessa viitataan lähes aina PKK:hon. PKK (Kurdistanin työväenpuolue) on nykyisin liberaalisosialistinen puolue, joka on luopunut omasta kurdien valtion perustamisesta Turkin sisälle. PKK tyytyisi Turkissa vain autonomiaan ja on lopettanut sissitaistelun.

PKK  sekä sen kurdiliittolaiset YPG ja PYD ovat kuitenkin jatkaneet Syyriassa ja Irakissa taistelua ISIS-terroristeja vastaan. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat tukeneet kurdeja ISISin nujertamiseksi.

Pitäisikö Yhdysvaltojen rinnalla taistelleet ”terroristit” ja Turkissa vallankaappausta yrittäneet ”gyleniläiset” luovuttaa Turkkiin tuomittaviksi, kun siellä on tehty jo esityskin kuolemanrangaistuksen palauttamisesta?

 

 

 

 

+2
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu