Suuri Voiton päivä – Eurooppa ja maailma kiittää

Tänään toukokuun 9. päivänä on kulunut 76 vuotta Hitlerin Saksan ehdottomasta antautumisesta Neuvostoliiton Puna-armeijalle. Tuon päivän jälkeen Eurooppa ja koko maailma saattoi vihdoinkin raskaiden sotavuosien jälkeen huokaista helpotuksesta.

Asiakirja Saksan ja Wehrmachtin antautumisesta allekirjoitettiin Berliinissä Karlshorstissa 8. toukokuuta 1945. Allekirjoittamistilaisuus venyi yli puolenyön ja antautumista on juhlittu siitä lähtien toukokuun 9. päivänä.

Raskaimman hinnan fasismin lyömisestä kantoivat Neuvostokansa ja sen Puna-armeija. Sodassa kuoli 25 miljoonaa neuvostoliittolaista. Aineelliset menetykset olivat myös valtavia. Neuvostoliiton koko läntinen osa tuhottiin perusteellisesti fasistien toimesta.

Tuholaisten joukossa oli myös suuri joukko suomalaisia fasisteja, joita häpeällisesti juhlittiin sodan aikana ja yritettiin myöhemmin valkopestä viattomiksi sivullisiksi.

Kunnia fasismin lyömisestä kuuluu myös muissa maissa maanalaisuuden oloissa taistelleille kommunisteille ja vastarintaliikkeille, jotka nousivat vastustamaan natsien ja äärioikeiston liittoja ja kansojen alistamista. Suomessa noin 1500 antifasistia ja rauhanpuolustajaa suljettiin vankiloihin ja turvasäilöihin, osa jopa teloitettiin.

Suomen ja Neuvostoliiton välisen vuoden 1944 välirauhasopimuksen määräykset vahvistettiin 1947 Pariisin rauhansopimuksella. Sen osapuolina olivat Liittoutuneet maat ja Suomi. Rauhansopimuksessa määriteltiin Suomi Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja omalta osaltaan vastuulliseksi sodasta.

Rauhansopimusten mukaan kaikki fasisminluontoiset järjestöt piti lakkauttaa ja niiden uudelleenorganisointi estää. Valvontavastuu tästä kuului ja kuuluu Suomen hallituksille. 2000-luvulla valvonta on ollut kuitenkin löperöä, ehkä tahallisesti.

Nyt jopa fasistisen ja lakkautetun IKL:n seuraajan Sinimustien on annettu rekisteröityä yhdistykseksi ja aloittaa nimienkeräys puolueeksi. Kyse on Suomen valtiosopimusten ja oikeussäädösten vastaisesta hankkeesta. Se on pysäytettävä heti.

 

+1
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu