Suuri Voitonpäivä 75 vuotta sitten – Hitlerin Saksa antautui Puna-armeijalle

Maailma viettää tänä vuonna 75. kerran Voitonpäivää. Hitlerin Saksa ja fasismi oli 9. toukokuuta 1945 lyöty ja natsien rippeet antautuivat Neuvostoliiton Puna-armeijalle. Voiton merkiksi Berliinin Valtiopäivätalon katolle nostettiin Punalippu. Ihmiskunta saattoi viimeinkin huokaista helpotuksesta ja siirtyä rauhanajan töihin.

Vaikka toisen maailmansodan jälkeinen aika on ollut ja on tänäänkin imperialististen alueellisten ja paikallisten sotien aikaa, voimme kuitenkin todeta, että kolmas maailmanlaajuinen sota on pystytty välttämään. Tässä mielessä olemme eläneet rauhan, mutta emme vakauden ja edistyksen aikaa.

Voitonpäivän juhlat, marssit ja kulkueet ovat viime vuosina heränneet uuteen eloon ja niiden merkitys on laajentunut  fasismin vastustamisesta ja rauhan puolustamisesta ihmisten henkilökohtaiseksi kannanotoksi. Tästä syystä Voitonpäivän viettoa vastaan on hyökätty monin eri tavoin mm. EU:ssa.

Lue kirjoittamani artikkeli kokonaan ositteessa https://www.ktpkom.fi/yleinen/suuri-voitonpaiva-75-vuotta-sitten-hitlerin-saksa-antautui-puna-armeijalle/

Artikkeli on julkaistu aiemmin 24.4.2020 Työkansan Sanomissa.

RaunoLintunen

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu