Tuoretta tietoa

Virossa järjestettiin sunnuntaina 5.3. parlamenttivaalit, joiden tulos muodostaa maan seuraavan hallituksen puoluepohjan. Vaalien tuloksia odotetaan myöhään sunnuntai-iltana tai maanantaiaamuna.

Kaikki virolaiset voivat äänestää paikallisvaaleissa, mautta evät parlamenttivaaleissa, joissa vain kansalaisuuden omaavilla on äänioikeus. Näin potentiaalisten äänestäjien joukko on vaaleista riippuen erilainen.

Virossa on 1,3 miljoonaa asukasta. Venäjänkieliset muodostavat noin neljäsosan Viron väestöstä. Sunnuntain parlamenttivaaleissa noin 120 000 venäjänkielistä ei saanut äänestää.

Pääministeri Kaja Kallasin oikeistolainen reformipuolue, joka on Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton politiikan hyökkäävä kannattaja, on yksi vaalien voittajasuosikeista.

Reformipuoluetta haastaa myös oikeistopuolue EKRE, joka pyrkii rajoittamaan Viron osallistumista Ukrainan sotaan ja syyttää Kallasin hallitusta kansalaisten taloudellisesta kurjuudesta. Viron inflaation on Euroopan suurimpia, noin 25 %.

Parlamentissa on tällä hetkellä edustettuna viisi puoluetta. Kallasin reformipuolue johtaa nykyistä kolmen puolueen koalitiohallitusta pienen konservatiivisen Isänmaa-puolueen ja sosiaalidemokraattien kanssa.

Virossa ei ole perinteistä vasemmistoa ja kommunistisen puolueen toiminta on kielletty.

 

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu