Työväkeä ajetaan kuin karjaa

Kapitalismin perustaa on työvoiman riisto voittojen lisäämiseksi. Riiston muotoja on nykyisinkin monia. Yksi niistä on työvoimalla keinottelu. Työväkeä ajetaan ulos ja sisään kuin karjaa maataloudessa.

Laman oloissa, olipa sen syy mikä tahansa, työväkeä pakotetaan ulos porteista lomauttamalla ja jakamalla suoraan lopputilejä. Vuoden 2020 keväällä alkaneen koronan varjolla Marinin hallitus ja jopa työntekijöiden keskusjärjestöt hyväksyivät lomautusten ja irtisanomisten helpottamisen. Se oli tietenkin häpeällinen virhe.

Viime viikkoina esille nostettu työvoimapula on sekin keinottelun ilmentymä. Nyt työväkeä halutaan kiireellä sisään, entistä huonoimmilla työehdoilla ja silpputyöajoilla.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (4.9.2021) väitetään heinäkuun lopun avoimien työpaikkojen määräksi 136 000. Väite on virheellinen. Pääkirjoituksen luku on koko heinäkuun ajalta, ei kuun lopusta.

Työ- ja elinkeinoministeriön heinäkuun työllisyyskatsauksen mukaan (24.8.2021) kuun lopussa oli 69 000 avointa työpaikkaa. Päivitetty työpaikkatilanne on nyt noin 32 000 avointa työpaikkaa, joista vain 10 000 on kokoaikaisia. Näin siis koko Suomessa.

Työvoimapulasta kertovan propagandan todellinen tavoite on vaikuttaa hallituksen ensi viikon budjettiriiheen. Nyt yritetään kautta linjan heikentää työttömyysturvaa ja saada työtätekevät surkeisiin silpputöihin, joiden palkat eivät riitä elämiseen.

Elämisen eli työvoiman uusintamisen jatkeeksi tarvitaankin jokapäiväistä asumistukea, toimeentulotukea ja ajoittain jopa leipäjonoa. Näin kapitalistit ja yhtiöt siirtävät osan palkkakustannuksiaan koko yhteiskunnan maksettavaksi.

+3
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu