Venäjän presidentinvaalien ensimmäinen kierros 15.3.-17.3.2024

Venäjän perjantaina alkavista kolmen päivän presidentinvaalista on ollut liikkeellä valtava määrä disinformaatiota. Suomessa sen massalevittämisestä ovat vastuussa valtion Yle ja Erkkojen Sanoma-konserni.

Tässä alla  tämän päivän uutinen, joka perustuu faktaan.

(UTT 14.3.2024) VENÄJÄ – Venäjän keskusvaalilautakunta on julkaissut vuoden 2024 presidentinvaalien äänestyslipun. Presidentin virkaan on neljä ehdokasta: Vladislav Davankov, Vladimir Putin, Leonid Slutsky ja Nikolai Kharitonov. Ehdokkaat ovat äänestyslipussa aakkosjärjestyksessä venäjäksi.

Venäjällä otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön sähköinen etä-äänestysjärjestelmä, joka on käytettävissä maan 29 alueella.

Kaikkiaan ehdokkuutta Venäjän presidentiksi haki 11 ehdokasta, mutta vain neljä täytti kaikki vaatimukset ja sai keskusvaalilautakunnan hyväksynnän ehdokkaiksi. Suurin osa potentiaalisista ehdokkaista hylättiin, koska heidän tuekseen ei saatu riittävästi allekirjoituksia.

Vaalien ensimmäisen kierroksen virallinen tulos julkaistaan 25.3. Venäjän seuraavan presidentin virkaanastujaiset ovat 7.5. 2024.

**

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui keskiviikkona 13.3. maan kansalaisille ja kehotti heitä osallistumaan 15.–17. maaliskuuta pidettäviin presidentinvaaleihin, koska ne ovat tärkeitä maan yhtenäisyydelle ja tulevaisuudelle.

Presidentti Putin huomautti, että vaalit alkavat osissa maata jo muutaman tunnin kuluttua perjantaina. Hän sanoi, että vaalien säännöllinen luonne osoittaa ”demokraattisen valtion yhden perusperiaatteen loukkaamattomuutta”.

Pidettyään vaaleja poikkeuksellisen tärkeänä tapahtumana Putin huomautti, että ”niiden tulokset vaikuttavat suoraan maan kehitykseen tulevina vuosina”.

 

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu