Vihreä kapitalismi ja ihmesieni

”Vetäisin vihreät housut jalkaani, vihreän puolitakin ylleni ja jalkoihin vihreät kumisaappaat, joissa on vihreät solmittavat puolinauhat. Päällimmäiseksi puin vihreän anorakin sateen varalta ja päähäni panin vihreän lippalakin. Kasvojani en voinut värjätä vihreiksi, koska minulla ei ollut vihreätä kasvomaalia enkä myöskään tiennyt, miten sen olisi jälkeenpäin saanut pois. Syvään otsalle painettu lippalakki loi kasvoille vihreän varjon.”

Näillä sanoilla alkaa Gerhard Holtz-Baumertin lastenkirja Ihmesieni. Se on julkaistu vuonna 1979 suomeksi.

Luontotuhon ja ilmaston lämpenemisen torjuminen ei onnistu kapitalismissa. Voittojen saalistaminen ja talouden kasvu hinnalla millä hyvänsä on sovittamattomassa ristiriidassa luonnon kestokyvyn kanssa.

Kapitalistit kilpailevat mistään piittaamatta ja verissä päin pääomien kasaamiseksi. Valtiot kilpailevat toisten valtioiden lyömiseksi, jopa sodan avulla. Ja ihmiset on pantu kilpailemaan toistensa kanssa tavalla, missä vapaa-aikaa ei kohta ole ja perheet ja lapset jäävät sivuosaan.

Kun tilanne on mahdoton, kapitalismi sopeutuu ja etsii ratkaisua järjestelmän pelastamiseksi ja voittojen lisäämiseksi. Se pukeutuu nyt vihreään valeasuun ja saa kumppanikseen viherpesijät.

Pelastavaa ihmesientä ei ole kuitenkaan löytynyt ja kansat ovat kärsimättömiä. Mitä siis neuvoksi?

Annetaan kansalaisille lisää ”aineita”. Ne estävät liiallisen ajattelun ja protestointi kohdistuu lähipiiriin, ei kapitalistiseen järjestelmään.

+1
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu