Voitonpäivä 9. toukokuuta on fasismin kaatamisen päivä

Torstaina toukokuun 9. päivänä juhlitaan Voitonpäivää ympäri maailmaa, voittoa fasismista toisessa maailmansodassa. Saksalaisen fasismin kaatuminen avasi tien demokraattiselle kehitykselle Euroopassa ja myös Suomessa.

Suomen fasistiset järjestöt (natsipuolue IKL, lahtarikaartit yms.) lakkautettiin ja vasemmistolaisten järjestöjen toiminta laillistettiin. Sodan- ja fasismin vastustajat vapautettiin vankiloista ja keskitysleireistä.

Suomalaisen ’hyvinvointiyhteiskunnan’ syntyä voidaan pitää Neuvostoarmeijan voiton seurauksena, seurauksena äärioikeiston kärsimästä tappiosta ja vasemmiston vahvistumisesta.

Ratkaiseva rooli fasismin kukistamisessa kuuluu Neuvostoliiton puna-armeijalle, joka aiheutti 80 prosenttia fasistien tappioista. Neuvostoliiton kansat kantoivat kaikkein raskaimman uhrin taistelussa ihmiskunnan vapauden puolesta.

Sankarillinen rooli kuuluu myös Euroopan ja Aasian kansojen fasisminvastaisille vastarintaliikkeille, joissa kommunisteilla oli poikkeuksetta johtava asema.

Kommunistit näyttelivät merkittävää tai jopa johtavaa osaa taistelussa fasistisen miehityksen alle joutuneissa Euroopan maissa.  Näitä maita olivat mm. Ranska, Italia, Jugoslavia, Bulgaria ja Norja.

Kiinassa kommunistinen kansanvapautusarmeija murskasi sekä japanilaiset fasistiset hyökkääjät että paikalliset fasistiset kollaboraattorit.

Vietnamissa ja useissa muissa maissa kommunistit yhdistivät kaikki itsenäisyyden ja demokratian puolustajat taisteluun fasistista hyökkääjää vastaan.

Eläköön Voitonpäivä!

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu