Vuosi 2020 – miljoona ihmistä sai toimeentuloturvaa

Otsikko on lainaus tänään 24.12.2021 ilmestyneestä Työkansan Sanomista. Koko uutinen alla.

Mitä tuosta miljoonasta toimeentuloturvan saajasta pitäisi päätellä. Ensinnäkin Suomessa työtätekevien palkat ovat huonoja, eläkkeet pieniä ja asumisen kustannukset korkeita. Toinen johtopäätös on, että kapitalistit ja yhtiöt maksattavat osan niille kuuluvista työvoimakuluista valtiolla ja että turvan saajat maksavat itse veroina sosiaaliapunsa.

”Kela on julkaissut tilastoja vuoden 2020 toimeentuloturvan saajien määrästä. Tilastoista voidaan päätellä, että viime vuonna miljoona ihmistä sai jonkinlaista toimeentuloturvaa.

Suurin saajien joukko oli työttömät, kun Kelan työttömyysturvan ja työttömyyskassojen ansiopäivärahojen saajia oli yhteensä 868 000. Yleisen ja eläkkeensaajien asumistuen saajia oli yhteensä 616 000. Perustoimeentulon saajia oli 417 000.

Vuoden 2021 ennakkotietojen mukaan tilanne ei ole saajien osalta parantunut. Lopulliset tiedot saadaan vasta ensi vuoden tammikuun lopulla.

Tuoreimmat työ- ja elinkeinoministeriön tilastot kertovat joukkotyöttömyyden jatkuvan. Työttömiä oli marraskuun lopussa 400 000. Heistä yli 300 000 oli työttömyysturvan piirissä.

Työvoimapulapuheista huolimatta yt-neuvotteluissa ja irtisanomisissa ei näy loppua. Erityisen huolestuttavaa meno on kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.

Viimeisten marraskuun ja joulukuun viikkojen aikana alkaneita yt-neuvotteluita, lomautuksia ja irtisanomisia: Euroports, Fennia, FM-Haus, Oriola, Venator, Tampereen yliopisto, Eksote, Itä-Savon sairaanhoitopiiri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, monet kunnat.”

 

0
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu