Nato on sotilasliitto, joka osallistuu hyökkäyssotiin

Suomen Ulkoministeriö pyysi kansalaisilta lausuntoja sotilasliitto Natoon liittymisestä lausuntopalvelu.fi;stä. Vastausaika päättyi 23.11.2022. Vastauksia annettiin 1591 kappaletta, joista lähes kaikki lausunnot olivat erittäin Nato-kriittisiä. Lausuntopalveluun jätetyt lausunnot saattavat kertoa laajemminkin kansalaisten mielipiteestä asiaan, josta ei ole koskaan järjestetty kansanäänestystä, vaikka presidentti Sauli Niinistö on sellaista julkisesti luvannut kansalaisille vuosien varrella useampaan kertaan, ja mainitsi asiasta myös 2022 uudenvuoden puheessaan. Näin perustavaa laatua olevassa asiassa, joka vaikuttaa suoraan kansalaisten elämään ja myös tulevien sukupolvien elämään tulisi kansanäänestys ilman muuta järjestää. Tein myös oman kriittisen lausuntoni Suomen Nato jäsenyydestä, jossa haluan pohtia Naton luonnetta. Nato-kriittisen kansanosan ääni ei ole saanut riittävästi mediatilaa ja sitä on pyritty aktiivisesti tukahduttamaan. Demokratian ja sananvapauden näkökulmasta olisi kuitenkin tärkeää käydä aktiivista keskustelua myös haitoista, joita Suomen Nato-jäsenyydelle on koitumassa. Alla lausuntoni:

Nato on sotilasliitto, joka on harjoittanut hyökkäyssotia muun muassa Bosniassa, Jugoslaviassa (Kosovon sota), Afganistanissa ja Libyassa; Nato pommitti vuonna 1994 Bosniassa ensin YK;n mandaatilla, ja sittemmin ilman mandaattia, jolloin ne olivat kansainvälisen lain vastaisia. Nato pommitti myös Kosovan sodassa 1999 hyökkäämällä maaliskuussa pommikonein Jugoslaviaan. Naton pommitukset Jugoslaviassa olivat kansainvälisen oikeuden vastaisia, eikä niillä ollut YK:n hyväksyntää.

USA aloitti sodan 7.10.2001 Afganistania vastaan ja Nato liittyi mukaan pari päivää myöhemmin. Hyökkäys oli kansainvälisen oikeuden vastainen eikä sillä ollut YK;n turvallisuusneuvoston hyväksyntää. USA pyrki oikeuttamaan hyökkäyksen syyskuun 11 päivän tapahtumiin ja vetosi siihen, vaikka suurin osa terrori-iskun tekijöistä tuli Saudi-Arabiasta. Brownin yliopiston Watson instituutti on arvioinut sodassa kuolleiden afgaanien määrän olleen noin 241 000, joista vähintään noin 71 000 oli siviileitä. Monet kansalaisjärjestöt muun muassa Amnesty International ovat syyttäneet Natoa useista sotarikoksista kuten kiduttamisesta, murhista, sairaaloiden pommituksista, verilöylyistä, drone-iskuista ja valkoisen fosforin käytöstä. Vuonna 2014 julkisuuteen vuodettujen tietojen perusteella vuosina 2012-2013 tehdyissä drone-iskuissa jopa 90 % kuolleista oli siviilejä. Tiedot vuosi yhdysvaltalainen tiedusteluanalyytikko Daniel Hale, joka sai pitkän vankilatuomion paljastuksistaan. Vuonna 2018 Afganistanin Nato-operaatiota johtanut USA uhkasi pidättää kansainvälisen oikeuden tuomareita, jos nämä syyttäisivät ja tuomitsisivat amerikkalaisia sotilaita sotarikoksista. Siitä huolimatta pääsyyttäjä Fatou Bensouda päätti aloittaa tutkimukset vuonna 2019. Saman vuoden huhtikuussa USA perui Bensoudan viisumin ja asetti pakotteita Bensoudalle ja tämän lähipiirille.

Nato pommitukset Libyan sodassa. Nato osallistui Libyan laillisen hallinnon alasajoon tukemalla kapinallisia, jotka pyrkivät syrjäyttämään maata pitkään johtaneen Muammar Gaddafin. Ennen sotaa Libya oli yksi Afrikan mantereen vauraimmista ja kehittyneimmistä maista. Naton pommitukset muuttuivat pian 10 päivän siviilien suojelustarkoituksen jälkeen kapinallisten hyökkäyksen tukemiseksi ja Usa johtoisen Naton tavoitteeksi tuli Gaddafin syrjäyttäminen vallasta. Naton pommitusten avulla kapinalliset onnistuivat valtaamaan elokuussa 2011 Libyan rannikon ja Tripolin. Kansannousun seurauksena maa ajautui kaaokseen joka on jatkunut näihin päiviin saakka. Sen BKT on romahtanut, siitä on tullut Isis-terroristien koulutusaluetta ja siellä harjoitetaan myös avointa orjakauppaa. Lokakuussa 2011 sodan loputtua uhrien lukumäärä oli noussut 40 000, joista tuhannet olivat siviilejä.

Nato on sekaantunut moniin sotiin ja ollut konfliktien aktiivinen osapuoli. Myös Ukrainan sodassa se on ottanut aktiivisen roolin ja ollut myötävaikuttamassa siihen, että sota on pikemminkin laajentunut ja jatkunut. USA johtoinen Nato on aseistanut ja rahoittanut Ukrainan sotaa miljardeilla dollareilla. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ilman USA:n ja Naton vahvaa sotilaallista tukea Ukrainan sota olisi jo loppunut. Myös ulkopuolisten maiden vaatimukset siitä, että Suomen tulisi yhä voimakkaammin tukea Ukrainaa sotilaallisesti vahvistuvat, koska Suomi pyrkii Naton jäseneksi. Sodat eivät kuitenkaan lopu sotimalla, vaan sopimalla.

Suomen kannattaisi pienenä Venäjän rajanaapurina pyrkiä pitämään ystävällismielisiä suhteita itänaapuriin. Hakemalla Naton jäseneksi Suomi rikkoo Pariisin rauhansopimuksen ehtoja (v. 1947), jossa se on luvannut olla liittoutumatta Venäjälle (ent Neuvostoliitto) vihamielisille maille. Suomi uudisti rauhansopimuksen vuonna 1992 Naapuruussopimuksella Venäjän federaation kanssa, jolla molemmat osapuolet pidättäytyy voimakeinoilla uhkaamisesta ja pyrkii rauhanomaisesti ratkomaan riidat. Nato on avoimen Venäjä-vihamielinen organisaatio. Nato luo suoran uhan Venäjälle jatkuvalla Venäjän vastaisella sotapropagandalla ja muulla väritetyllä ja jopa valheellisella uutisoinnilla Venäjästä ja Ukrainan sodasta.

Suomen aiempi vuosikymmeniä jatkunut ulko-ja turvallisuuspolitiikan puolueettomuus ja neutraliteetti-politiikka on tuonut Suomelle vaurautta ja vakautta. Nyt puolueettomuus-politiikka on kokenut kovan kolauksen Nato-hakemuksen myötä. Järkyttävintä Suomen Nato-hakemisessa on se, että sille ei ole asetettu mitään ehtoja kuten ydinaseiden tuonti-kieltoa ja/tai Naton sotilastukikohdan perustamiskieltoa. Naton myötä Suomi tulee vedetyksi muiden maiden sotiin, joiden moraaliperusta on heikko. Naton myötä myös Suomen puolustusmenot kasvavat jatkuvaan 2 % BKT;sta, jolloin laman vallitessa leikkauksia joudutaan tekemään koulutuksesta, terveydenhuollosta ja sosiaaliturvasta. Parasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pystymme tekemään ilman Natoa Idän ja Lännen välissä, hyödyntäen molempien kulttuurien hyviä puolia ja edistäen hyviä diplomaattisia suhteita. Näin toimiessa Suomi voisi aidosti toimia rauhanvälittäjänä konfliktien täyttämässä maailmassa.

Lähteet;

”Minun kurkustani tungetaan väkisin Natoa alas” – näin Sauli Niinistö on puhunut Natosta vuosien varrella

https://yle.fi/a/3-12448687

/vastaansanomat.com/2022/11/25/suomalaiset-tyrmasivat-hallituksen-luonnoksen-lakiesityksesta-natoon-liittymiseksi-yli-1500-nato-vastaista-lausuntoa/

/www.mtvuutiset.fi/artikkeli/amnesty-nato-syylliinen-sotarikoksiin/2143036#gs.j0btim

/watson.brown.edu/costsofwar/costs/human/civilians/afghan

Eng. Wikipedia Fatou Bensouda,

Youtube; ”Committing the Truth”: Whistleblower Daniel Hale to be Sentenced Tuesday for Drone Program Leaks,

/time.com/5042560/libya-slave-trade/

Eng. Wikipedia Libyan Crisis (2011–present)

/www.voanews.com/a/middle-east_un-impact-long-libya-war-civilians-incalculable/6184409.html

BBC: Ukraine Conflict; What is Nato and what weapons it is supplyin? /www.bbc.com/news/world-europe-18023383

Naapuruussopimus Finlex /www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920063

 

ReettaAngelvoRiipinen
Perussuomalaiset Helsinki

Vanhusneuvoston jäsen, PS, Kynnyksen hallituksen jäsen, henkilökohtainen avustaja, lähihoitaja ja äiti Helsingistä. Harrastan musiikkia, tanssimista ja bloggaamista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu