Ulkona liikkuminen on ihmisoikeus Suomessa!

Autistisen veljeni kanssa ulkoilmaretkellä Nuuksiossa 2021 helmikuussa.

Hallitus suunnittelee ulkonaliikkumiskieltoa. Sanna Marinin hallitus on suunnitellut tätä helmikuusta 2021 lähtien Suomen koronavirustilanteen pahentuessa. Koen vaikeasti autistin sisarena, omaishoitajana ja avustajana velvollisuudeksi tuoda hallituksen tiettäväksi, että on olemassa ihmisryhmiä, joille totaalinen ulkonaliikkumiskielto aiheuttaisi suurta tuskaa, epäinhimillistä kärsimystä ja jopa ennen aikaisen kuoleman. Näitä ryhmiä on mielenterveysongelmaisista kehitysvammaisiin, ja autismikirjon henkilöistä keuhkosairauksista kärsiviin. Lisäksi meillä on miljoona yksineläjää, joille ulkoliikunta on hyvin tärkeä, psyykkistä ja fyysistä kuntoa ylläpitävä toiminta. Unohtamatta lapsia ja nuoria, joille jo ikä tekee sen, että energiaa piisaa, ja joille päivittäinen liikunta ulkona on elinehto. Koronavirus ei leviä ulkona, ja meillä Suomessa harvaan asutussa maassa pystytään ottamaan etäisyyttä monta metriä vastaantulijaan jopa Helsingin keskustassa. Valtaosa väestöstä elää niin väljästi, että todellista pelkoa tartunnan saamisesta ulkona ei ole, kunhan pitää turvaväleistä huolta.

Veljelleni, joka on puhumaton ja vaikeasti autistinen, on sanomattoman tärkeää päästä joka päivä ulkoilemaan ja kävelemään pitkä lenkki henkilökohtaisen avustajan ja välillä myös tulkin kanssa. Hänellä on siis heti kaksi kodin ulkopuolista henkilöä mukana ulkoliikunnassa. Hallituksen suunnitelmat, että pieni ulkoilu sallittaisiin samaan talouteen kuuluvan henkilön kanssa, sulkisivat veljeltäni hänen päivittäisen ja suunnattoman tärkeän rutiinin ulos! Hänen elämästään on pala palalta riisuttu kaikki hänelle ”normaali” pois. Ensin lähti viikottainen ruokakaupparutiini, kun veljeni ei pysty terveyssyistä käyttämään maskia ja refluksisairaudesta johtuen erittää kuolaa, niin ihmiset alkoivat tuijottaa häntä niin pahasti ruokakaupassa, että katsoimme parhaimmaksi, että hän voi tilata ruoat netistä kotiin. Seuraavaksi lähti seurakunnan kerho, kun ilmoitettiin, että se keskeytetään. Samoihin aikoihin laitettiin uimahallit kiinni, joten lähti kolmas hänen harrastus. Viimeisenä osallisuudesta lähti viikoittainen kirkkokäynti. Kaiken normaalin romahtamista olemme kompensoineet ulkoliikunnalla ja ulkoilmaretkillä, joista on muodostunut hänen mielenterveydelle todella tärkeitä hengähdystaukoja. Traagista tässä on vielä se, että hän on asunut suurimman osan elämästään laitoksissa ja hän on vasta viimeiset seitsemän vuotta asunut avohoidossa ja vieläkin opettelee normaalia elämää. Kaikki tämä kuntouttava tuki on viety häneltä pois. Enää ulkoliikunta jäi jäljelle.

Ei voi olla niin, että maamme rajat vuotavat kuin seula ja edelleen Suomessa työskentelevät rakennusmiehet ja muu vierastyövoima voi kotimaassaan lomailla, ilman että heiltä vaadittaisiin pakollista testiä rajalla! Minkälainen hallitus suunnittelee vakavaa puuttumista omien kansalaistensa perusoikeuksiin ja samalla ulkomaan kansalaisilta ei vaadita edes minimiä, joka olisi se negatiivinen testitulos? ”Nykykäytännön ongelmana kuitenkin on, että koronatesteihin osallistuminen on vapaaehtoista ja siksi vain murto-osa Suomeen saapuneista ihmisistä on osallistunut niihin. (IL 13.3.2021)” Mielestäni tässä kohtaa suomalaisten etu kuuluisi mennä ulkomailta tulleiden edelle. On väärin suomalaisia kohtaan rankaista vakavilla perusoikeuksiin kajoavilla, yksilöön menevillä rajoitustoimenpiteillä, jos samanaikaisesti tuodaan virusta ulkomailta. Nyt mitataan oikeasti ketkä meillä puolustaa ihmis- ja perusoikeuksia. Toisin esimerkkinä Norjan, jossa vaatimus ulkonaliikkumiskiellosta ei mennyt läpi. ”Hallitus ei näe tarvetta tällaiselle oikeudelliselle välineelle tällä hetkellä ja toivoo, että sitä ei tule tulevaisuudessakaan”, oikeusministeri Monica Maeland sanoi lausunnossaan (17.2.2021 Bloomberg.com). Suomea tuleekin verrata mieluummin toisiin Pohjoismaihin kuin tiivisti asuttuun Keski-Eurooppaan.

Onkin vuosi eletty jo melko rajattua elämää. Esimerkiksi erilaiset harrasteryhmät ja muu sosiaalinen elämä ovat olleet tauolla. Tämä näkyy itsemurhien kasvuna ja erityisesti nuorten masennuksen lisääntymisenä. Esimerkiksi Essoten alueella psykiatrian käyntimäärät lisääntyivät 23 % ja koulukuraattorien käynnit 30 % . Autistinen veljeni on myös reagoinut normaalien rutiinien puuttumiseen ahdistuksen lisääntymisenä. ”Päivä kerrallaan mennään” sananlasku sopii tilanteeseemme paremmin kuin hyvin. Olemme yhdessä luoneet uudet, arkea ylläpitävät rutiinit tilalle, johon päivittäinen ulkoilu kuuluu tärkeänä osana. En voisi edes kuvitella, mitä tapahtuisi, jos tämä rutiini otettaisiin häneltä pois. Todennäköisesti psyyke kuormittuisi niin pahasti, ettemme enää selviäisi ilman kriisipaikkaa. Se vasta kalliiksi tulisikin. Jos kuitenkin ulkonaliikkumiskielto tulee, niin päätöksissä tulisi huomioida erityisryhmät, joille ulkonaliikkuminen sallittaisiin välttämättömänä, elämää ylläpitävänä toimintana. Toivon kuitenkin, että hallitus ei ulkonaliikkumiskieltoon päätyisi inhimillisistä ja oikeudellisista syistä. Yhdessä tästä selvitään.

 

Lähteet:

Näkökulma: Pääministeri syyttää rajojen huonosta terveysturvallisuudesta aveja, mutta unohtaa hallituksen vastuun
”https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e47b9a5c-2ccc-444c-a593-5f3858a24ba2”

Hallituksessa vasemmistoliitto ja RKP erityisen kriittisiä liikkumisrajoituksille
”https://yle.fi/uutiset/3-11836130”

Uusia tartuntoja yli 600, ulkonaliikkumiskieltoa valmisteltu pöytälaatikkoon – tämä on koronatilanne nyt
”https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/05204201-08d5-429b-80cf-f67a5f1644bf”

Hallitus esittää valmiuslain pykälien käyttöönottoa – Näin Marin kommentoi mahdollista ulkonaliikkumiskieltoa
”https://www.uusimaa.fi/paikalliset/3922673”

Sairaanhoitopiiri huolissaan: Korona-aika lisännyt itsemurhia ja mielenterveysongelmia
”https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a8543435-74e0-468e-b878-456fe0fe30be”

Sanna Marin kommentoi koronatilannetta ja ulkonaliikkumiskieltoa Ykkösaamussa: ”Maskipakko olisi enemmän kosmeettinen kuin vaikuttava keino”
”https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/f4969a03-216d-4aa1-9383-21cd593932bc?ref=ampparit:9d4d”

Tarkistimme faktat: Suomi on koronan kolmannessa aallossa, mutta nämä keinot poliitikot jättivät hyödyntämättä koronan torjunnassa
”https://yle.fi/uutiset/3-11835090”

Norja hylkää ulkonaliikkumiskiellon hakemisen pandemian käsittelyyn
”https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-17/norway-rejects-seeking-curfew-powers-for-handling-pandemic”

+7
ReettaAngelvoRiipinen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalainen kuntavaaliehdokas 2021. Henkilökohtainen avustaja, lähihoitaja, Pelastuslautakunnan varajäsen (ps) ja äiti Helsingistä. Harrastan musiikkia ja ruokabloggaamista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu