Seuraavan hallituksen EU-politiikalta tarvitaan avointa ja vahvaa ennakkovaikuttamista
Tänään Eurooppa-päivänä lähes kaksi kolmesta suomalaisesta suhtautuu myönteisesti Euroopan unionin jäsenyyteen. Suureksi uutiseksi tietoa tuskin enää voi kutsua sillä kannatus on pysynyt korkeana jo pitkään.
Mielenkiintoisempaa on se, että kriittisyys keskittyy niihin ihmisiin, jotka yleensä ottaen ovat tyytymättömiä suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Juuri tässä on myös EU-asioissa suurin haaste seuraavan hallituksen muodostamista valmisteleville neuvottelijoille Säätytalolla Helsingissä. Pettymys oman elämän tilaan ja päättäjien toimintaan on kovin helppo kanavoida EUn syyksi, varsinkin jos poliittiset päättäjät vaikeuksien keskellä kohdistavat syyttävän sormen kohti unionia, itsensä sijasta.
Kansalaisten luottamuksen saavuttamiseksi tarvitaan enemmän asiallista tietoa ja sitä tulee jakaa avoimesti ja nykyistä paljon aiemmin. Siksi olenkin ehdottomasti samaa mieltä EUn komission jäsenen Jutta Urpilaisen kanssa kun hän sanoo (HS 6.5.), että seuraavan hallituksen tulisi keskittyä ennakkovaikuttamiseen, ja kansallisen päätöksenteon rakenteet olisi mietittävä uudelleen.
Olen itse työskennellyt sekä Suomen hallituksen että kolmen eri EUn instituution palveluksessa yli 30 vuoden ajan; johtanut työryhmiä, istunut komiteoissa, neuvoston ministerikokouksissa ja kuunnellut päämiesten keskusteluja tarpeeksi pitkään tietääkseni, että Eurooppaa ei rakenneta kokouksissa vaan niitä ennen lukemalla, kuuntelemalla ja kirjoittamalla.
Hallituksella voi olla suurikin vaikutusvalta, sillä EUssa voi muuttaa ei vain omia vaan myös 26 muun maan oloja Suomen etuja suosivalla tavalla.
Tänään hallitus muodostaa kantansa ministeriöiden valmistelusta ja vuoropuhelussa eduskunnan kanssa. Nämä rakenteet luotiin jo 30 vuotta sitten ja aika on niistä ajanut ohi. Valmisteluun tarvitaan laajempi pohja. Liian moni kansanedustaja ei ole EU-asioista perillä ja verkossa asioiden seuraaminen on tehty vaikeaksi.
EVAn mittauksen mukaan EUn suosio on merkittävästi suurempi kuin istuvan hallituksen ja sen ylittää vain demokratian oloissa poikkeuksellinen ihailu presidenttiä kohtaan. Kun ei enää väitellä olemassaolosta olisi aika pohtia, mitä me unionilta haluamme? Mitä asioita hallitus aikoo ajaa ja miten se aikoo sen tehdä? Nyt tarvitaan asiallista ja kriittistä tietoa ja keskustelua kaikista niistä Suomelle tärkeistä asioista jotka jo tiedämme olevan EUssa valmistelussa.
Myös median kyky seurata EU-tasolla tehtävää työtä on heikentynyt. EUn instituutioihin, päätöksentekoon ja asioihin perehtyneitä toimittajia on vähän. Brysselin kirjeenvaihtajien määrä on laskenut. Toimittajat tuntevat kotimaiset päättäjät ja osaavat lainsäädäntöprosessin kuin omat taskunsa, mutta Brysselissä moni heistä tarvitsee opastusta löytääkseen instituutiosta toiseen.
Jokainen ministeriö päättää itsenäisesti mitä ja milloin se kertoo valmistelussa olevista asioista. Kuitenkin lähes kaikki komission viimeaikaiset (ja tulevat) esitykset ovat horisontaalisia. Ministeriöiden verkkosivut heijastavat tätä kaaosta. Ongelma on sama Valtioneuvoston ja eduskunnan verkkosivuilla, joissa asiaa on paljon mutta esillepano ei ihmistä palvele. Viestinnän ongelmat pahenevat yleisen tiedon tason murenemisen myötä.
Monet toimittajat ja vaikuttajat muistavat EU-jäsenyysneuvottelujen ajan ja professori Esko Antolan kurssit, joiden yhteisvaikutuksesta kokonainen vaikuttajien polvi ”opiskeli” EUta koskevaa perustietoa. Seuraava hallitus tarvitsee EU-politiikan tueksi myönteisen vaikuttamisen strategian ja antolalainen peruskoulutus olisi herätettävä taas henkiin.
EU-politiikan linjauksia hahmotellaan Säätytalolla istuvassa neuvottelujaostossa, jossa suurimpia puolueita edustavat kansanedustajat Elina Valtonen ja Jussi Halla-Aho. Äkkiseltään tuntuisi että heidän näkemyksensä ovat toivottoman kaukana toisistaan. Hallitusneuvotteluissa ei kuitenkaan tehdä päätöksiä unionin tulevasta kehityksestä, uusien lakien sisällöstä tai maahanmuuttajien määrästä. Valtonen ja Halla-Aho tietävät, että kaikissa näissä ja muissa hallituskauden haasteissa tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, EUssa tehtäviä päätöksiä ja kansallista valmiutta kompromisseihin. He ovat julkisestikin puhuneet yhdensuuntaisesti siitä, miten näissä oloissa tulisi vaikuttaa tulevien päätösten sisältöön paremmin ja aikaisemmin.
Juuri tässä on hallitusneuvottelujen tärkein valinta: istummeko aidan reunalle moittimaan maailman menoa ja käärimmekö hihat ja lähdemme mukaan rakentamaan haluamamme kaltaista tulevaisuutta. Valinta on aito mutta ei helppo sillä kiusaus välttää tämän päivän ristiriidat olemalla päättämättä mitään, on varmasti suuri.
Juuri siksi uuden hallituksen tulisi avoimesti viestiä mitä se haluaa EUssa saavuttaa, miten tavoitteitaan edistää ja sen tulisi edellyttää, että virkamiehet tehokkaasti vaikuttavat ennalta ja EUn sisällä.
Tässä suhteessa avoimuudella on suuri merkitys hallituksen uskottavuudelle. Vahvalle yhteisen tiedon pohjalle nojaava avoimuus lisää luottamusta ja parantaa keskustelun tasoa. Toistaiseksi neuvotteluissa käytetty avoimuuden linja ansaitsee kiitokset. Neuvotteluryhmien kokoonpanot ovat julkista tietoa ja asiantuntijoiden nimet julkaistaan päivittäin. Toivon linjan jatkuvan myös uuden hallituksen toimikauden aikana, sillä suomalaisen hallintokulttuurin maine avoimuuden lipunkantajana on jossain määrin väärinymmärretty ja ainakin EU-asioissa usein liioiteltu.
Reijo Kemppinen
”EU:ssa voi muuttaa ei vain omia vaan myös 26 muun maan oloja Suomen etuja suosivalla tavalla..”
Niinpä niin, saamme varmasti itsekkin vielä maistaa, miltä tuntuu, kun suvereniteetillemme viitataan kintaalla meidän omassa maassamme.
Ilmoita asiaton viesti
Finland should now after NATO leave EU or negotiate deal like Norway or Switzerland / UNLESS EU changes from democracy of tyranny by the temporary majority to a constitutional republic with a bill of rights that protect not only individuals but small countries like Finland against big like Germany France Italy and soon Poland
While as you describe proactivity by Finland in EU is important like is aligning with Poland and former Soviet freed countries it’s not going to be enough as mechanism for stopping or preventing breech of agreed principals does not protect
EU agreed every illegal immigrant approved by safe first state like Greece Italy Hungary or others would be equally shared by all not UK Germany where most went.
Using COVID to get unified loan makes Finland a subsidizing nation of badly managed Greece Italy.
NH has such protection against Washington DC
Ilmoita asiaton viesti
Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto!
Tuli mieleen kun luin teksin. Kokemuksesta, että ollessani kohtuullisen suuressa monikansallisessa firmassa yli 30 vuotta, niin siellä huomasi missä komento on. Kaus, hyvin kauas meni komento siitä mitä se vielä 1980-luvulla oli. Tehokkaat tietojärjestelmät tämän mahdollistavat. Luin aamulla kuinka EU/EKP suunnittelee samoin kuin Kiina ja USA. Digilompakkoa! Kun siihen päästään niin jo nyt tulee mieleen Raamatun sanonta pedon merkistä. Ilman sitä et voi ostaa etkä myydä.
Tuosta tuli mieleen kuinka maanviljelijät kiroavat EU:n kontrollia. He ovat olleet hyvä pilotointikohde. Sopivan pieni ja suurin osa ihmisistä ei ymmärrä maajussia. Siitä sitten kontrollia joka paikaan kun on ensin opittu jossain ja EU:n myyjiä löytyy. Ura urkenee tai ainakin kuusen alla on turvallista olla ja myös hyvä sateensuoja.
Ilmoita asiaton viesti