Seikkailut eläkejärjestelmässä.

Aloittaessani työssäkäynnin joskus ammoin minulle ilmoitettiin että maksamani eläkemaksut eivät kerrytä omaa eläkettäni. Asia ymmärretty, näillä mennään.

Saavutettuani riittävän iän tuli hetki jolloin henkilökohtainen eläkkeeni alkoi kertyä. Tällöin kerrottiin ettei kannata olla huolissaan vaikka kertymä näyttääkin kovin pieneltä. Lopullinen eläke määräytyisi viimeisten työssäolovuosien perusteella. Asia selvä, suunnitellaan uraputki tuon mukaan.

Loppusuoran lähetessä tulikin sitten tieto että lopullinen eläke lasketaankin koko työssäolon aikana maksettujen eläkemaksujen pohjalta, poisluettuna tietysti nuo liian nuorena maksetut. Lohtuna kuitenkin että jos jää kovin pieneksi niin vanhuuseläke tasoittaa.

Koita nyt sitten olla näiden kanssa. Sääntöjä muutellaan pelin ollessa kesken ja maaliakin siirrellään. Työelämässä sentään oli helppoa. Jos työnantajan kanssa ei oltu samaa mieltä säännöistä, haettiin uusi työpaikka. Valtion kanssa on vähän vaikeampaa… Kun et voi luottaa järjestelmään, luota vain itseesi.

Uusin tieto on että kansaneläkkeen / vanhuuseläkkeen, vai mikä se nyt onkaan, maksaminen ulkomailla asuville lopetetaan. Aivan oikeasuuntainen päätös. Eihän valtion rahoja kannata ulkomaille lapioida, eihän. Eihän tämä pienituloisempia koske, eihän. Sitä paitsi, oma vika, mitäs asuvat ulkomailla. Ainahan voi muuttaa takaisin, jos tiukka paikka tulee. Suomessa on toimivat vastaanotto järjestelmät ja kotoutumistakin tuetaan. Toivottavasti samat lakifirmat jotka pyörittävät turvapaikanhakijoiden neuvontaa tarjoavat palveluksiaan myös paluumuuttajille. Tutkivat journalistit pääsevät tekemään vertailuja kumman palvelut pelaavat paremmin, Abdin vai Ilmarin. Saattaa myös olla että paluumuuttavan eläkeläisen kustannukset ovat yhteiskunnalle pakkasenpuolella, verrattuna kansaneläkkeen poiston tuomaan säästöön. No, viisaammat ovat laskeneet.

Reijo Näätänen

Eläkeellä ja toistaiseksi ilmastopakolaisena. Turvallisuusalan moniosaaja. Mielipiteeni ja kirjoitukseni edustavat vain itseäni. Mikäli olen ymmärtänyt jotain väärin, tai muistini pettää jonkun asian suhteen, korjatkaa ihmeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu