Hoitajapula ja mitoitus !?

HOITAJAPULA SUOMESSA JATKUU

Laitan tähän omia mietteitäni ihan tavallisena kansalaisena kun aina kuulee näitä samoja tarinoita noista tiedotusvälineistä….

Hoitajapulasta puhutaan nyt Suomessa kaikissa tiedotusvälineissä ja kaikissa uutisvälineissä, mutta ei juurikaan puhuta mahdollisista Hoitajapulaan johtavista syistä !

Suomea vaivaa nyt ja ilmeisesti tulevaisuudessakin jatkuva pula sairaanhoitajista ja vanhuspalveluun liittyvistä hoito-ongelmista.. mistähän tämä johtuu ? Kaikki päättäjät joita on esillä eri tiedotusvälineissä itkevät ja valittavat samaa asiaa ”HOITAJAPULA”, mutta eivät puhu sanallakaan siitä, että mistä tämä johtuu, mistä johtuu ettei sairaanhoitajan ammatti kiinnosta ja opiskelijoita alalle ei saada riittävästi kattamaan tulevaisuudessakaan alan tarpeisiin riittävästi.

Voisiko mahdollinen syy olla se perinteinen ”RAHA”/työajat/olot ja muutama muukin ratkaisu alan ongelmiin, mutta oleellisin alan kiinnostavuuden kannalta on tietenkin juuri tuo palkkaus ja alan palkat.

Ihan vain vertailun vuoksi ja summittaiset palkkaerot esimerkiksi sairaanhoitajien peruspalkoissa Suomi Ruotsi Norja esim. suomi 2500/kk Ruotsi 3500/kk Norja 4500/kk Tosin elinkustannuksetkin ovat eri luokkaa eri maissa kuin Suomessa, mutta tuskin ne sentään esimerkiksi Norjaan verrattuna ovat lähes puolta kalliimmat joka on palkkaero.

Ja tähän voidaan ottaa mukaan myös tämä keskustelu ns. Hoitajamitoituksesta jota käydään esim. 0,7 tms.

Luulisi näitä meidän päättäjiä/keskustelijoita kiinnostavan myös eteläisemmän naapurimme Viron mallin mukaiset ratkaisut ja joita on joku tainnut vilautellakin…. Virossahan ei tarvita tällaisiä hoitaja mitoituksia koska siellä on ns. omalääkäri systeemi joka toimii erittäin hyvin ja mallikkaasti.. mitä meidän päättäjät tässä ”PELKÄÄVÄT”… ihmiset Virossa saavat apua silloin kun tarvitsevat ja saavat sen omalta lääkäriltä jolle voi soittaa suoraan hänen omaan puhelimeen johon voi aina tarvittaessa ottaa yhteyttä ja asiasta on minulla omakohtaistakin kokemusta… ei yhtään haittaa se, että lääkäri kesken vastaanoton vastaa tarvittaessa myös itse (Sihteerin lisäksi) puhelimeen ja kuuntelee potilaan ongelmat ja sopii tilanteen ja tarpeen mukaisen vastaanottoajan ja ohjaa tarvittaessa potilasta eteenpäin esim. erikoissairaanhoidon piiriin jne.. siinä ei tarvita hoitajia väliin, eikä mitään ”mitoituksia”

Suomessa tuo systeemi menee ihan päinvastoin… lääkäriin et pääse ennenkuin on pää kainalossa jos sittenkään… puheluun vastaa aina sairaanhoitaja joka ns konsultoi lääkäriä ja antaa palautetta potilaalle (Puhelimella) ja potilas ei juuri koskaan ja erittäin harvoin pääsee koko lääkärin vastaanotolle, minne hän todellisuudessa on pyrkimässä, mutta meno toppaa siihen sairaanhoitajaan !!!

Pitäisiköhän siirtyä keskustelemaan Suomessa ns ”LÄÄKÄRI” mitoituksesta ja koulutuksen lisäämisestä, että pääsisi lääkäriin.. siis tarkoitan normaalia julkista puolta ja palveluja… yksityisellehän aina ”RAHALLA” pääsee, mutta valitettavasti siihen juuri niillä kaikkein sairaimmilla ja heikoimmilla kansalaisilla on harvoin varaa (SAIRAAHOITAJA HOITAA… ja puhelimessa !!!)

Ja tarkoitan tällä lääkärien koulutuksella sitä, että koulutetaan lääkäreitä palvelemaan ihmistä/potilasta myös julkisella puolella… pitäiskö ruveta kouluttamaan erikseen lääkäreitä palvelemaan ”IHMISTÄ” julkiselle puolalle… muistan joskus sellaisen ajankin kun osittain näin olikin..oli ns. ”KUNNAN LÄÄKÄRIT” jolloin pääsi ns LÄÄKÄRIIN !?

+1
ReijoHelli
Sitoutumaton Helsinki

EX yrittäjä, eläkkeellä... viimeisen yritykseni kaatoi Suomen Säästöpankki (P-Karjala) kuten tuhannet tai kymmenet tuhannet vastaavat yritykset 1990 luvun alkupuolen "laman" seurauksena. (Täysin terve yritys ja valoisat tulevaisuuden suunnitelmat) eiku "NURIN" vaan...
Neljä lasta joista kaksi nuorinta syntyi juuri tuohon yrityksen kaatumisen aikoihin 1991 ja 1992 ja jotka on kunniallisesti kasvatettu (kiitos tästä kuuluu myös suurelta osin lasten äidille) ja he elävät nyt jo omissa talouksissaan... Nyt on jo olemassa lapsen, lapsen, lapsiakin muutama :-)
Rakastan matkustella vähän sinne tänne.. viimeksi Gambiassa muutama kerta, mutta aina kun on mahdollista Auton ja vaunun suunta on pohjoiseen ja tykkään Lapin "RAUHOITTAVISTA" maisemista.... Jäämeren rannoilla on "Rauhoittava" ja rentouttava vaikutus tunturi -joki maisemien lisäksi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu