Pohjaanpalaneen makua!

Pääministeri Sanna Marinista kuvattujen Instragram -videoiden uutisointitavan aiheuttama yleisön vahva kielteinen reaktio tuli valtamedialle yllätyksenä. Kun esim. Yle vielä 24.8 kertasi aihetta kaikissa uutislähetyksessään, aamu-tv’ssä ja ajankohtaisohjelmissaan, loppui asian vatvominen to 25.8 kuin seinään.
Ei sanaakaan Ylen koko 25.8 TV-uutisissa. Sama ilmiö oli havaittavissa Sanoma Oy:n ja jopa Alma Median julkaisuissa.

Omia virheitään ei yksikään media ole toistaiseksi myöntänyt. Virheistä selkein oli ylilautalaisten operoiman ’jauhojengi’ -hastagin kritiikitön julkaisu, jolla pääministerin henkilö kytkettiin huumeiden käyttöön. Koko media näytti Yleä myöten humaltuneen omasta vallantäyteydestään saatuaan joka tuutin kohkaamaan aiheesta, josta varsinainen pihvi puuttui.
Humala hälveni 25.8 ja nyt kärsitään krapulaa.

Marko Junkkari selittää (HS; Infokratiasta instakratiaan) tapahtunutta tyyliin ’onhan näitä ollut aiemminkin’. Kalevi Sorsan Infokratia -sitaatin käyttö kertoo että Junkkari on historiansa lukenut. Kirjoittajan kunniaksi on sanottava, ettei hän erityisen tarmokkaasti edes pyri kumoamaan Sorsan ydinväittämää.

Tämä median viimeisin Marin -sulkeinen tarvittiinkin ehkä juuri siksi: Viimeistään nyt yleisölle on selvinnyt, että media on lopullisesti siirtynyt kansallista politiikkaa raportoivasta roolistaan sen agendaa määrittelevään rooliin – eikä havainto kaikilta osin ole demokratian näkökulmasta miellyttävä.

Ongelma nimittäin on, että media ei enää käytä sille varattua sananvapauttaan demokratian edistämiseen vaan pyrkii samanaikaisesti kahteen puhtaasti itsekkääseen tavoitteeseen:
1) Huolehtimaan talouseliittiin kuuluvan omistajakuntansa poliittisista ja sitä kautta taloudellisista intresseistä, sekä
2) tekemään uutisoinnin ilmaherruudestaan vielä kannattavaa liiketoimintaa käyttämällä yleisöään vain yhtenä ansaintalogiikkansa osana.

Veronmaksajat avustavat kaupallista mediaa tässä toiminnassa noin 100 miljoonan euron vuotuisella arvonlisäverohuojennuksella.

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu