Natokysymyksen ratkaisu avain Suomen ja Pietarin alueen talouskasvuun ?

Väitän ihan vakavissani, että Suomen ollessa Natomaa, Suomesta tulisi merkittävä pohjoinen sillanpään asema Venäjälle suuntautuvaan kansainväliseen kaupankäyntiin.
Raha ja talous ratkaisee kriisiaikoinakin mutta vielä tärkeämpää on valtioiden välisten taloudellisten suhteiden ylläpito, ettei kriiseihin jouduttaisi niin helposti.
Natokysymyksen ratkaiseminen selkiyttäisi tämän hetken turvallisuusajattelun epävarmuustilannetta.
Suomen ja Pietarin talouskasvu olisi merkittävää kansainvälisen rahaliikenteen ja yritystoiminnan elpymisen myötä.
Tästä seuraisi myös vakautta ja vaurautta sekä Suomelle, että Venäjälle.

Ollessani eduskuntavaaliehdokkaana olin jo v 2015 Venäjälle asetettuja pakotteita vastaan. Pakotteista on seurannut Suomelle mittavia menetyksiä, kuten silloin ounastelin. Kuitenkin EUn turvatakuuajatuksia ei Suomen osalle ole nyt paljon tihkunut. Kun maailman rahti- ja varastointikustannukset jatkavat huimaa nousuaan, on lähimarkkina-alueista ja kauppasuhteista pidettävä hyvää huolta. Kun Suomi käy myös kahdenkeskisiä neuvotteluja Venäjän johdon kanssa, olisi hyvin tärkeää ottaa nämä seikat framille.

Valtiosuhteissa puolustus- ja turvallisuuspolitiikka olisi syytä kuitenkin pitää kohtuullisen erillään kauppapolitiikasta

Selkeärajaisesti hoidettuna, molemmat, sekä kauppa- että turvallisuuspolitiikka kuitenkin tukisivat toisiaan.

On myös otettava huomioon lännen suhtautuminen mahdollisiin tuleviin pakotteisiin. Niihin ei lähdetä kevyin perustein. Länsiliittouma on ilmoittanut, että uusien pakotteiden suuruutta ajateltaessa, on otettava huomioon Venäjän kansa. Kansalle ei haluta aiheuttaa kohtuutonta kärsimystä.

Eli myös lännen kauppapoliittinen linjaus sopii siihen ajatukseen, että halutaan kaikkien osapuolten yhteiskuntajärjestysten ja markkinoiden rauhoittumista.

Aina ei kaikissa toimissa ole kyse vastakkainasettelusta tai jopa suoranaisesta ajatellusta vihamielisyydestä.

Matti Vanhanen totesi, että EUssa ovat äänenpainot muuttuneet entistä enemmän poliittisempaan suuntaan. Kun tähän saakka Suomi on sementoinut itsensä lähes kaikessa prikulleen EU kannanottoihin, olisi nyt Suomenkin syytä tarkastella ja räätälöidä Suomen kannalta parhaat mahdolliset linjaukset ja päätökset. Siihen tarvitaan kuitenkin rohkeutta mikäli sitä vielä suomettuneen ajan jälkeen löytyy.

Suomen maariskiä on pienennettävä. Tämän realistisen askeleen ymmärtäminen ja ottaminen vaatii kuitenkin Suomelta selkeän ratkaisun Natokysymyksessä.

+3
ReijoPaunonen
Juva

Yrittäjä, IT-asiantuntija, sähköasentaja, muusikko
Ex-kuntapoliitikko.
Harrastuksia: Metsästys, ilmailu, kirjoittaminen ja musiikki.
Yhteiskunnallinen valveutuneisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu