Osa kunnista vaalilakien rikkojina ?

Tuttu slogan, ”Ei pidä antaa hyvän kriisin mennä hukkaan” on hyvin iskostunut.

Suomessa tämä teema on näyttänyt karhunkyntensä erityisesti STM:n ja OM:n hallinnon osalla.

Kummassakin ministeriössä on pyritty mitä tehokkaimmin hyödyntämään Covid-19 pandemiaa politiikan yhtenä työvälineenä. Tästä ei liene enää oikeusministeriön vaalilistojen vahvistamishässäkän jälkeen kenelläkään mitään epäselvyyttä.

Malli on suoraan Yhdysvalloista.

Siellä Covid-19:ta varjolla alettiin soveltaa notkeaa laintulkintaa, jossa virallisilta lainsäädäntöelimiltä käytännössä vietiin säädösvalta, ja se siirrettiin politisoituneisiin käsiin. Muun muassa postiääniä hyväksyttiin vielä selkeän lain määräämän takarajan jälkeen.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että tämä malli on nyt ollut käytössä myös meillä. Laintulkintaa harjoitetaan ideologisen vallan näkökulmasta. Poliittinen omistajaohjaus lain toimeenpanossa pyrkii vastuuta piiloon, oli kyse pakolaisleireiltä kotiutettavat, epidemian hallinta tai vaalilakien tulkinta.

Eilen 18.3 uutisoitiin, kuinka nykyisen vaalilain mukaan kuntavaalilistat on vahvistettava 18.3 mennessä. Samoin eilen uutisoitiin, kuinka osa kunnista ja kaupungeista on tulkinnut oikeusministeriön ohjeita (ja samalla vastoin selvää lakia) niin, että ko listoja ei tarvitse vahvistaa 18.3 mennessä.

Tänään on tullut oikeusministeriöstä selitysosuus, jossa syy sählingistä sysätään kuntien kontolle.

Malli on suoraan STM:stä, ministeri Kiurun tavasta käsitellä vastuutaan.

Itä-Suomen oikeustieteen professori Asko Uoti tuomitsee yksiselitteisesti kuntien laintulkinnan jättää listat vahvistamatta ajallaan, sekä oikeusministeriön vajavaiset ohjeet kunnille.

Tilauksellista tulkintaa hallitukseen kohdistuvasta kritiikistä.

Ei siis ihme, että hallituspiireissä on lähdetty esittämään syitä orastavaan epäsuosioon. Tikunnokkaan on nostettu jopa naisenergiaan kohdistunut viha. Todellinen tilasto kertoo kuitekin muuta. Pääsyynä hallituksen epäsuosioon on heikko hallinto. Eilisellä kyselytunnilla Antti Häkkänen yritti perätä STM:n motiiveja Covid-19 keissin hoidossa saamatta taaskaan vastausta.

Eduskunnassa radiohiljaisuus

Myös eilen eduskunnan kyselytunnilla vallitsi asiassa radiohiljaisuus.

Syy on siinä, että miltei kaikki eduskuntapuolueet olivat itse osasyyllisiä esiin nousseeseen vaaliensiirtoskandaaliin.

Vaalien siirrosta sopiminen on erittäin poikkeuksellista ja nyt se lisäksi suoritettiin ilman käytännöksi muodostunutta oikeuskanslerin/oikeusministeriön ennakkotarkastusta.

Tänään tarkastelin mielenkiinnolla lehtien lööppejä, löytyykö nimilistoja niistä kunnista, joissa toimitaan lainvastaisesti.

Ei löytynyt yhtään nimeä.

Lainrikkojiksi ilmoittautuneille kunnille kiusallinen tilanne

Tilanne on kiusallinen näille kunnille, koska laki jos eilen kello 24 mennessä ei listoja ole vahvistettu, laki on jo rikottu.

Mitä ilmeisemmin näiltä kunnilta ilmestynee nyt selitys- ja toimintaosio, jossa ko vaalilistat hyväksytään tänään. Tästä taas seuraa uusi hässäkkä, koska laki ei tunne 18.3 jälkeen hyväksyttäviä päätöksiä.

Eilisen Uutissuomalaisen tiedon mukaa Oulu, Joensuu, Mikkeli ja Lappeenranta ovat päättäneet olla vahvistamatta kuntavaalilistoja. Oulun keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Lampen ei vastannut kahteen puheluuni.

Näyttää siltä, että hallinto-oikeuksissa kannattaa varautua ylitöihin.

Päivitys 20.3.2021

Tietojen mukaan ainakin Mikkeli on toiminut voimassa olevan vaalilain mukaan. Muista paikkakunnista ei ole tietoa.

Oikeusministeri Henrikssonille on tänään esitetty epäluottamuslausetta. Kuntien vaalilautakuntia on ohjeistettu oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan rikkomaan voimassa olevaa lakia ja jättämään ehdokaslistat vahvistamatta 18.3 mennessä.

Turhanpäiväiset jankkaamiset, kysymykset ja vastaukset poistettu 19.3.2021 klo 21.26

0
ReijoPaunonen
Keskusta Juva
Ehdolla kuntavaaleissa

Yrittäjä, IT-asiantuntija, sähköasentaja.
Kaakkois-Suomen kansanedustajaehdokas (Ps) v 2015.
Maakuntavaltuutettu
Etelä-Savon Ps piirin vt puheenjohtaja 2017
ESSOTE tarkastuslautakunnan jäsen
Kunnananvaltuustossa neljättä kautta.
Harrastuksia: Metsästys, ilmailu, kirjoittaminen ja musiikki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu