Palaako Koraani kohta myös Suomessa?

Ruotsi on liberaalin demokratian mallimaana näyttänyt toteen sen, millaisiin vaikeuksiin isänmaa voi ajautua löysäranteisilla sisäpoliittisilla lakien soveltamisien ja valtioiden välisten suhteiden hoitamisella.

Ruotsi on kuitenkin jo pitkäaikaisilla toimillaan latunsa valinnut ja saa kantaa nyt myös seuraukset.

On viimeinkin uskallettava todeta, että Suomen tilanne on monella tapaa erilainen kuin Ruotsissa. Siksi nyt nähtyjä Ruotsin virheitä ei tule Suomen missään nimessä enää toistaa.

Länsimaissa kansalaisvaikuttamista pidetään hyväksyttävänä ja sanan- ja ilmaisunvapautta puolustetaan kuitenkin ilman sen tarkempaa itsetutkiskelua. Näin siksi, koska sananvapauden vastustamisen pelosta on muodostunut poliitikoille mainehaitta.

Tämä malli johtaa kuitenkin sudenkuoppaan, jota ne jotka haluavat järkyttää valtioiden välisiä suhteita, pääsevät käyttämään tilannetta hyväkseen.

Tässä kuten monessa muussakin tapauksessa ennalta ehkäisy on kaiken A ja O. Siksi tästä vallitsevasta nykytilanteesta on Suomen käytävä horisontin yli peilaava sisäinen keskustelu eri ministeriöiden- ja maan ylimmän johdon välillä.

Ruotsin Koraanin poltttotapaus ja sen seuraukset antavat eittämättä lisää puhtia valtioiden välisten suhteiden vaikuttamisyrityksille. Ei tarvitse olla mikään ruudinkeksijä, kun on jo arvattavissa, että Ruotsissa tapahtunut Koraanin polttotapaus on mahdollista toteutua myös Suomessa…. ja paljon muutakin. Tästä olemme jo saaneet osviittaa erittäin törkeästä ja tilannetajuttomasta Ville Rannan pilapiirroksesta. Uskonnon vapauden olemassaolon oikeudesta ja harjoittamisesta länsidemokratioissa ja näiden yhteistyövaltioissa ei juuri kukaan ole Rannan tapauksessa puhunut sanaakaan.

Nyt nähty Turkin suhtautuminen Ruotsin tapaukseen ei ole ensimmäinen.

Eikä viimeinen.

Kun Anders Fogh Rasmussen valittiin huhtikuussa 2009 Naton pääsihteeriksi, valintaa edelsi kokous, joka kesti eräiden tietojen mukaan yllättäen yli 30 tuntia. Mitä ilmeisemmin, Turkin tuoreessa muistissa oli Tanskan suurimman päivälehden Jylland-Posten sivuilla 30.9.2005 julkaisemasta uskontoa loukkaavasta pilapiirroksesta.

Kyse ei siis ole mistään harmittomasta sananvapauden sivujuonteesta.

Valtioiden välisen kunnioituksen täytyy olla asiallisella tasolla ja etenkin niiden välisten valtioiden kunnioitus, joilla on, tai tulee olemaan yhteistä puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Suomen tulee käydä vallitseva tilanne läpi Turkin suurlähetystön kanssa luottamuksellisissa neuvotteluissa ja tehdä sekä laatia jo ennakkoon yhteiset linjaukset siitä, kuinka menetellään ennaltaehkäisevästi toimiin, jotka pyrkivät vahingoittamaan Turkin ja Suomen valtioiden välisiä virallisia suhteita.

ReijoPaunonen
Juva

Yrittäjä, IT-asiantuntija, sähköasentaja, muusikko
Ex-kuntapoliitikko.
Harrastuksia: Metsästys, ilmailu, kirjoittaminen ja musiikki.
Yhteiskunnallinen valveutuneisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu