Postilaitoksen tietoturvan hätätila?

Kun on tarve, hätätilan voisi julistaa ihan oikeidenkin epäkohtien ympärille. Tietoturvan surkea taso on ollut juuri sellainen. Kun yksityisessä yrityksessä tai pankkitoiminnassa tapahtuu vakava häiriö, asiaan puututaan välittömästi. Näin ei tapahdu esimerkiksi tärkeässä Postin toimintaympäristössä.

Taannoin oli pieni uutinen, joka kertoi, että osoitteenmuutokset ja muuttoilmoitukset voidaan tehdä rikollisiin tarkoituksiin vääriin käsiin joutuneilla henkilötunnuksilla.

Nyt muuttoilmoituksen voi tehdä esim. Postiin ilman vahvaa pankkitunnistautumista.

Vahva tunnistautuminen estää pelkillä henkilötunnuksilla tehdyn osoitteenmuutoksen ja rikollisesti tilattujen tuotteiden toimittamisen vääriin käsiin. Postin mukaan vahva tunnistautuminen voidaan ottaa käyttöön Omaposti järjestelmässä.
  • Siis teoriassa.
Todellisuudessa Posti toimii näin:
Asiasta EI tiedoteta selkeästi Postin- tai Omaposti järjestelmässä. Posti EI vastaa sähköposteihin. Posti EI anna muuttoilmoituksista vastuullisten virkailijoiden e-mailiosoitteita. Postin muuttoilmoitusneuvonta 0295 539225 EI vastaa. Omapostin Chatlinja EI anna vastauksia kysymyksiin. Postin vaihdenumero 020 4514**** on väärä numero.
Postilaitoksen verkkopalvelualustan muuttaminen selkeäksi linkkeineen ja ohjeineen olisi todellisuudessa nopeastikin tehty toimenpide. Tässä tilanteessa tulisi harkita ilman vahvaa pankkitunnuksellista tunnistusta tehtävien osoitteenmuutosten ja muuttoilmoitusten vastaanoton keskeytystä. Siitä, onko näin jo tehty, ei Postin sivuilla ole mitään tietoa nyt 30.10.2020.
Posti toimii kuitenkin hienosti lähettäessään vähän väliä taitetun A5:n kokoisen Postilainen mainosläpykkänsä.

 

+2
ReijoPaunonen
Keskusta Juva
Ehdolla kuntavaaleissa

Yrittäjä, IT-asiantuntija, sähköasentaja.
Kaakkois-Suomen kansanedustajaehdokas (Ps) v 2015.
Maakuntavaltuutettu
Etelä-Savon Ps piirin vt puheenjohtaja 2017
ESSOTE tarkastuslautakunnan jäsen
Kunnananvaltuustossa neljättä kautta.
Harrastuksia: Metsästys, ilmailu, kirjoittaminen ja musiikki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu