Presidentti Niinistön uudenvuodenpuheen eräs signaali?

Presidentti Niinistön uudenvuoden puhe on otettu vastaan suurella mielenkiinnolla ja tyytyväisyydellä jopa maailman laajuisesti. Niinistön sanoista on haettu suoria ja myös epäsuoria piilomerkityksiä. Uudenvuoden puhetta on pidetty jämäkkänä ja suorana kannanottona siihen, että Suomi pysyy valtiona jatkossakin itsenäisenä päätöksentekijänä, sekä päättää liittoutumisistaan parhaaksi katsomiensa valtioiden tai puolustusliittojen kanssa.

Tämä kaikki on hyvä näin.

Mutta sitten tarkasteltakoon luupilla myös muita asiayhteyksiä Niinistön puheessa. Niinistö otti esimerkiksi rauhantoimissa ansioituneen ja Nobel-palkitun Yhdysvaltain entisen ulkoministerin ja liennytyksen oppi-isän Henry Kissingerin esille. Eikä ihmekään, sillä onhan Kissinger luonnostellut ratkaisua myös Ukrainan kriisiin.

– Ukrainasta pitäisi tehdä puolueeton maa – kuten Suomesta, Kissinger kirjoittaa (13.3.2014 YLE). 

Tulee kuitenkin kysyä, soveltuvatko vanhan ajan liennytysteesit enää tähän päivään, kun tilanteet ja suurvaltojen toimintatavat ovat suoraviivaistuneet.

Kissingerin eräs toimintatapa on ollut niin ikään mielenkiintoinen kun sitä peilataan nyt käytäviin puolustus/turvallisuuspoliittisiin neuvotteluihin ja erityisesti niiden avoimuuteen (tai pikemminkin avoimuuden puutteeseen). On sanottu, että Kissingerin toimintatapaa leimasi salamyhkäisyys. Hän muun muassa aloitti neuvottelut Kiinan kanssa kertomatta siitä Yhdysvaltojen YK-lähettiläälle. Kokonaisuutena Kissenger selvisi poliittisissa kiemuroistaan kuitenkin hyvin arvosanoin ja rauhan miehenä. Toisin kuin Chamberlain, joka myös touhuili niitä näitä ja allekirjoitti kohutun Münchenin sopimuksen Adolf Hitlerin kanssa syyskuussa 1938….. tunnetuin seurauksin.

Helsingin Sanomat kirjoittaa 24.4.2021 että, – Henry Kissinger edustaa ajattelussaan menneisyyttä, joka voi ikävä kyllä olla myös tulevaisuutta.

En tuomitse suuren valtiomiehen Kissingerin esille ottamista TP:n uudenvuoden puheessa, koska yleis-sanomana oli kuitenkin rauha ja maltti.

Mutta valtion päämiehen sanojen, lauseiden ja kokonaisen puheen tulisi olla äärimmäisen tarkoin harkittua…. erityisesti näinä aikoina.

Suomen rooli nyt olisi seurata ja kuunnella.

 

0
ReijoPaunonen
Juva

Yrittäjä, IT-asiantuntija, sähköasentaja, muusikko
Ex-kuntapoliitikko.
Harrastuksia: Metsästys, ilmailu, kirjoittaminen ja musiikki.
Yhteiskunnallinen valveutuneisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu