Suomen turvapaikkahakumenettelyn väärinkäytösten estäminen on mahdollista

Nykyisin rajatarkastusviranomainen tai poliisi rekisteröi turvapaikanhakijan, kirjaa hänen perustietonsa, tallentaa sormenjäljet ja  allekirjoitukset sekä valokuvat hakijasta. Näitä kutsutaan biometrisiksi tunnisteiksi. Lisäksi viranomainen tekee tarvittavat rekisteritarkistukset. Kun viranomainen on ottanut turvapaikkahakemuksen vastaan, turvapaikanhakija ohjataan vastaanottokeskukseen. Kun hakija (valtakunnan rajanylittäjä) on saapunut vastaanottokeskukseen, hän on jo silloin saanut osakseen ne yhteiskunnan tarjoamat fasiliteetit jotka kuuluisivat hänelle vasta hyväksytyn oleskeluluvan jälkeen. Näin ei tietenkään tulisi olla pelkän tp hakemuksen perusteella.

 

Uusi käytäntö

Nykyinen käytäntö tulisi muuttaa siten, että valtion rajalle perustettaisiin rajanylityspaikoille erillinen turvapaikanhakukeskus, eli rakennus jossa olisi turvapaikanhakemisessa avustava virkahenkilöstö ja heille tarvittavat sos- ja laitetilat.

Rajan yli aikovat henkilöt kategorisoitaisiin niin, että ne joilla on normaalit ja hyväksyttävät rajanylitysoikeudet ja asiakirjat, käyttäisivät yleistä rajanylitysasemaa Suomeen saapuessaan kuten ennenkin.

Taas ne hakijat, jotka ilmoittaisivat Suomeen pyrkimisen syyksi humanitääriset tai muut turvapaikkaan oikeuttavat seikat, ohjattaisiin turvapaikkahakemuskeskusen tiloihin. Sen jälkeen kun asianmukaiset kyselyt, selvitykset ja reisteröinnit olisi tehty, hakija ohjattaisiin takaisin.

Hakijalta otettaisiin yhteystiedot Suomen maahanmuuttoviraston päätöksen lähettämistä varten sitten kun käsittely on valmis. Vasta hyväksytyn prosessin jälkeen hakijalle lähetettäisiin kutsu ja tp-hakija ohjattaisiin vastaanottokeskukseen.

Ilman asiamukaista Suomen viranomaiskäsittelyä ja hyväksyntää ei rajan yli olisi Suomeen kenelläkään mitään asiaa.

Turvapaikkahakemus on otettava vastaan mutta Ohisalo vesitti asian niin, että se tarkoittaisi myös rajanylitystä ja oleskelua Suomessa määräämättömän ajan.
Käytännössä tämä [Kokoomuksen] ehdotus ei taitaisi olla meidän kansainvälisten sitoumusten mukainen. Jostain kohdasta rajaa se turvapaikka pitäisi pystyä kuitenkin hakemaan.” (IS 9.11.2021).Noin tylytti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) Kokoomuksen ehdotusta YK:n pakolaissopimukseen vedoten.
0
ReijoPaunonen
Juva

Yrittäjä, IT-asiantuntija, sähköasentaja.
Kaakkois-Suomen kansanedustajaehdokas (Ps) v 2015.
Maakuntavaltuutettu
Etelä-Savon Ps piirin vt puheenjohtaja 2017
ESSOTE tarkastuslautakunnan jäsen
Kunnananvaltuustossa neljättä kautta.
Harrastuksia: Metsästys, ilmailu, kirjoittaminen ja musiikki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu