Voisiko Kamala Harrisin varapresidenttiehdokas Walzista tulla avainhahmo maailmanrauhan vakauttamiseksi?
USAn demokraattien kiinapolitiikka on poikennut paljon republikaanien harjoittamasta kiinapolitiikasta. Siinä missä Trump on syyttänyt ja etsinyt säröjä vuosikausia, on demokraateilla ollut sovittelevampi linja.
Nykyisessä jatkuvasti kriisiytyvässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, on kaikkiin rauhanomaisiin pyrkimyksiiin suhtauduttava myönteisesti.
Tässä suhteessa USAn demokraattien linjaus näyttää tarkkaan harkitulta. Kuitenkin vähemmälle huomiolle on jäänyt Harrisin varapresidenttiehdokkaan Walzin valinta ja hänen kiinataustansa.
Walz on ollut opettajana Kiinassa ja puhuu muun muassa mandariininkiinaa.
BBC n mukaan ”Eräs Weibon käyttäjä huomautti, että Walzin ”ainutlaatuinen tausta antaa hänelle todellisen näkökulman Kiinaan”, ja hän voisi ”edistää Kiinan ja Yhdysvaltojen välistä kulttuurivaihtoa aikana, jolloin… suhteet ovat erittäin vaikeita”. Tuolloin herra Walz vietti vuoden opettajana Foshan No 1 High Schoolissa Harvardin yliopiston vapaaehtoisohjelman puitteissa. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän kertoi paikalliselle sanomalehdelle, ettei kiinalaisten saavuttamiselle ”ole rajoja”, ”jos heillä olisi asianmukainen johtajuus”. ”He ovat niin ystävällisiä, anteliaita ja osaavia ihmisiä”, hän sanoi.
Ehkä voisi jos Harris siirtyisi syrjään. Olisiko sillä sitten hintana Kiinan vaikutusvallan nopeampi kasvu?
Ilmoita asiaton viesti
Harris tuskin siirtyy syrjään ja se ei ole edes viisasta tässä tilanteessa. Tulossa on myös 2028 pressavaalit, ja Blinken on niistä kiinnostunut, eli Harrisilla on paljon pelissä ja hänen on onnistuttava vakauttavassa roolissaan, mikäli tulee valituksi.
Kiinan vaikutusvalta tulee jokatapauksessa kasvamaan mutta mikä on sen hinta lännelle?
Pelikenttinä ovat Ukraina, Mustanmeren alue (Turkki), Lähi-itä, Taiwan muun muassa. Kiinan ja USAn talousriippuvuudet ja niiden häriöttömyys takaavat alustan sopimuksille ja rauhaan.
Trumpin linjoilla tuloksena olisi täyskaaos ja ailahteleva epävarmuus.
Ilmoita asiaton viesti
”.., ja Blinken on niistä kiinnostunut…”
Onko näin? En ole huomannut ikinä että hän osoittaisi mitään kiinnostusta presidentin tehtävään, ehkä joku sitten muuttunut.
Vai onko kyse siitä että ulkoministerinä suomalaiset Blinkenin tuntevat kun harva seuraa USA:n sisäpolitiikkaa ainakaan aktiivisesti. Ei hän siellä ole skenaarioissa koskaan…
Ilmoita asiaton viesti
”.., ja Blinken on niistä kiinnostunut…” tämä seikka tuli vastaan artikkelissa, jota en ole nyt enää löytänyt.
Toisaalta Blinken hoitaa nyt virkaa, eikä ole siis valittu tehtäväänsä vaaleilla. Tämä ei kuitenkaan pois-sulje sitä, etteikö siirtyminen polittiselle pelikentälle olisi tulossa.
Toivotaan, että näin tulisi olemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi ”astua syrjään”? Ei kaikkien organisaation luovaa työtä tekevien tarvitse olla ”johtajia”. Asiantuntija-stream on ihan yhtä tärkeä. Usein mielletään kaiken viisauden olevan ison johtajan päässä, ja ihmiset kaipaavat ”suurta johtajaa ja isähahmoa”, Kekkosta, ymmärtämättä että johtajat joutuvat usein pakostakin tekemään päätöksiään asiantuntijoiden datan avulla jota he tarjoavat analysoidessaan isokuvaa. Ja jos puhutaan arvovallasta niin asiantuntijan arvostus ei ole mitenkään vähäinen koska johtajat tietävät tämän kytköksen. Työnarkomaniaan taipuvaiset asiantuntijat tosin eivät useinkaan kerää suuria väkimääriä puistoihin ja areenoille koska heidän ambitionaan on suorittaa, ei puhua.
Ilmoita asiaton viesti
Näin juuri. Siksi usein ihmetyttää Suomen poliitikkojen päästämät sammakot suustaan, joista huomaa, että eipä ole paljon asintuntijoita kuunneltu.
Ilmoita asiaton viesti
Nojoo. Poliitikot ovat pragmaattisuuskarkeloissa erikoistapaus koska useinkin poliitikon esitysten ja neuvojen tarkoitus ei ole parantaa itse asiaa vaan saada tavan ihmiset nyökyttelemään päitään hyväksyvästi itselle ja omalle puolueelle, välittämättä mikä olisi laskennallisesti, tieteellisesti, humaanisesti ym. ihmisille parasta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Washingtonin suurlähettiläs, Mikko Hautala sanoo näin:
”Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin omasta itsenäisestä ulkopoliittisesta ajattelusta ei ole oikeastaan minkäänlaista tietoa, sanoo Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala. Hän kommentoi asiaa keskiviikkona keskustelutilaisuudessa Kotkaniemi-foorumissa Luumäellä Etelä-Karjalassa.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010615795.html
Ilmoita asiaton viesti
Koska Harris on tuore tekijä ”markkinoilla” ja joutuu pakostakin vetämään todella tiukan kampanjan, on tuo ulkopoliittinen näkökanta jäänyt pienelle. Tosin ei kokonaan. Harris on kommentoinut Palestiinan tilannetta esim:
– Harris calls for cease-fire, respect for protesters at Arizona rally.
– Kamala Harris says ’too many’ civilian deaths in Gaza | BBC News
On myös moittinut Trump:ia voimakkaista venäjä suhteista ja ystävyydestä Putin:in kanssa:
– Vice President Harris: Russia has committed ’crimes against humanity’ | USA TODAY
Toivotan Mikko Hautalalle antoisia lukuhetkiä googlen parissa, ymmärtäen kuitenkin diplomaattisen varovaisuuden lait.
Ilmoita asiaton viesti
Varapresidentin valtuudet USA:ssa ovat aivan minimaaliset
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinki totta mutta esim. Harrisin tapauksessa näemme, että valokeila ja vaikutusvalta saattaa sopivassa saumassa suorastaan häikäistä.
Kaikilla poliittisilla paikkavalinnoilla on kuitenkin oma tärkeä signaali. Se myös on vaikutusvaltaa. Walz valinta on juuri sellainen. Siinä missä Trump valitsi itsekkäästi J.D.Vancen varmistamaan Trumpin omaa linjaa ja agendaa, Harris valitsi varapresidenttiehdokkaan, joka ottaa huomioon laajemman äänestäjäkunnan ja tavoitteen yhdistää amerikkalaiset äänestäjät.
Ilmoita asiaton viesti
Pistää silmään että Walz:in Minnesotassa asuu paljon suomalaistaustaisia. Pohjoisen asukkaat tunnetaan hyvin toisista huolehtimisestaan, ja Walz sopii Harris,in missioon erinomaisesti. Hänen ajamat kouluruokaiu ja ”obamacare” ovat olleet pohjolassa itsestäänselvyyksiä jo sukupolvien ajan ilman että siinä tarvitsisi olla sen enempää sosialistisia tuulahduksia.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Walz suhtautuu erittäin myönteisesti Ukrainan tukemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Ihan riippumatta muista mielipiteistä. Olen hyvin iloinen kun joku kirjoittaa edes jossain määrin positiivisen julkaisun mahdollisesta maailman rauhasta
Ilmoita asiaton viesti