Kuka valehtelee ja kertoo satuja?

Sodassa kumpikin sen osapuoli pyrkii kertomaan asiat siten, että vastapuoli saadaan näyttämään epäinhimilliseltä hirviöltä ja omia toimia kaunistellaan. Liioitellaan ja kauhistellaan, silotellaan ja kaunistellaan. Niinhän moni ihminen tekee omassa elämässäänkin. Empatia toista ihmistä kohtaan unohtuu.

Sotapropaganda on osa sotaa. Siksi tarvitaan uutisoinnin ja keskustelun moniäänisyyttä, riippumattomia toimittajia, rohkeita kansalaisia. Ihmisiä, jotka uskaltavat tuoda vääryyksiä päivänvaloon.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, jokaisella on oikeus myös tuoda mielipiteensä ja ajatuksensa esille ilman että se johtaa pelotteluun, hiljentämiseen tai väkivaltaan. Myös ne ajatukset, jotka poikkeavat omasta tai vallitsevasta ajatuskannasta.

Jokaisella meistä on myös kyky etsiä tietoa ja seuloa lukemaansa, kellä enemmän, kellä vähemmän. Tietoa tässä maailmassa kyllä tarjolla on – kuten myös pseudotietoa, satuja ja tarinoita.

Lavrov syyttää länttä ydinsodan uhasta. Silti ydinsodan uhan nostavat puheissa esiin  nimenomaan Lavrov itse sekä Putin. Yhdysvallat on tässä ottanut maltillisemman kannan – kun Venäjä sodan alussa kertoi nostavansa valmiuttaan, Yhdysvalloissa ei tähän  kisaan lähdetty.

Sotaa ei ole, on Venäjän erikoisoperaatio Ukrainassa. Sodalta se näyttää, uutistoimittajien ja yksityisten ihmisten kuvissa ja videoissa. Joiden todenperäisyyttä kansainvälinen media pyrkii myös vahvistamaan. Onko Venäjän johdolta jäänyt jotenkin huomaamatta se, että Ukraina on ollut jo pitkään itsenäinen valtio eikä Venäjän territorio? Vähän vahingossa tullut  -hups – ylitettyä raja toiseen valtioon? Kuten Guterrez sanoi, ne ovat venäläiset sotilaat, jotka nyt ovat Ukrainan maaperällä, ukrainalaisia sotilaita ei ole Venäjällä. Ukrainalaisia siviilejä kyllä, koska Venäjä pyrkii heitä sinne jopa vastoin heidän tahtoaan siirtämään.

Mariupolia ei pommiteta, sinne ei hyökätä, sanoo Putin. Silti saamme sieltä uutisia jatkuvista pommituksista.

Valloitettujen alueiden siviilejä on vangittu, tapettu teloittamalla, heitä on kidutettu, viety leireille, kuulusteltu. Juuri aamuyöstä luin vankienvaihdossa takaisin saadusta 31-vuotiaasta miehestä, jolta oli kidutuksen vuoksi varpaat amputoitu, sekä 60-vuotiaasta miehestä, joka kertoi vaimolleen, kun ’pääsi’ vangitsijoidensa kanssa kotoa hakemaan lääkkeitään, kuinka kuulustelijat lyövät niin kovaa. Sotapropagandaa vai karu totuus?

Putinin Venäjä kieltää kaikki Venäjän tekemät sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan kyselemättä ja tutkimatta. Kuka valehtelee, kuka kertoo satuja?

Ihminen on ihmiselle peto, kun  olosuhteet sen sallivat.

+5
reikkolaila
Sitoutumaton Karkkila

Toimin Karkkilan vihreissä. Olen ollut sekä Kasvatus- ja opetuslautakunnassa, Vapaa-aikalautakunnassa, Teknisessä lautakunnassa, sekä nyt viimeksi Ympäristölautakunnassa. Karkkilan kokoisessa kaupungissa (noin 9000 asukasta) on tehtävä yhdessä töitä yli puoluerajojen, jotta saamme kaupungin pysymään pystyssä. Ensisijaisesti itsenäisenä, mutta kaupungin talous pahasti näyttää siltä, että kuntaliitokseen joka tapauksessa jossain vaiheessa joudutaan.

Valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2009 ja minulla on myös joitain kasvatustieteen opintoja. Yläkoulun opettajana olen toiminut reilun 10 vuoden ajan. Olen kuuden nuoren aikuisen äiti ja minulla on viisi lastenlasta sekä yksi alakouluikäinen sijaislapsi. Olen innokas oman pihan puutarhuri. Minulla on myös koira, labradorinnoutaja Tuisku, ja kaneja.

Olen avoin ja positiivinen. Olen harrastanut yhdistystoiminnan, palkanlaskennan ja budjetoinnin lisäksi kivenhiontaa ja savitöitä, han-moo-doa ja World of Warcraftin pelaamista, kehrännyt rukilla koirankarvasta lankaa ja vetänyt seurakunnan äiti-lapsikerhoa.
Toimin Karkkilassa Ahmoon koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana 7 vuotta, minä aikana mm. käynnistin vanhempainyhdistyksen tuottaman koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan Ahmoon koululla 1998. Nykyään harrastan lähinnä lukemista ja neulomista sekä sarjojen seuraamista kotiteatterissani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu