Ruutitynnyri Euroopassa?

Kiinalaislehti Global Times toteaa, että Suomen Nato-jäsenyys voi tehdä Euroopasta ruutitynnyrin. Venäjä uhkaa, että Nato-joukkojen sijoittaminen Suomeen tekee Suomesta mahdollisen ydinaseiden maalitaulun. Venäjällä koetaan myös tarvetta vahvistaa itärajan takana olevia joukkoja, jopa sijoittaa Suomen lähialueille ydinaseita.

Oikeastiko Venäjä noin pelkää pikkuruista Suomea? Ovatko Euroopan maat viime aikoina tavoitelleet uusia aluevaltauksia Venäjän maaperällä sotilastoimin? Mitenkäs tämä juttu nyt oikein menikään?? Kuka hyökkäsi ja minne? Minkä itsenäisen Euroopan valtion alueella nyt on vieraan vallan sotilasjoukkoja taistelemassa, valtaamassa ja miehittämässä alueita, ja kenen joukkoja ne nyt oikein olivatkaan? Ai niin, nehän ovat vain niitä venäläisiä rauhanturvaajia….

Ei se ole Venäjältä pois, kun Suomi vahvistaa omaa puolustustaan. Uskallan väittää, ettei hyökkäystä Venäjälle ole Suomella suunnitelmissa eikä siihen minkäänlaisia intressejäkään. Vaikka joidenkin suomalaisten mielissä yhä saattaa kaiherrella Karjalan menetys Venäjälle toisessa maailmansodassa, ei kai kukaan tosissaan sen liittämistä Suomeen toivo näiden vuosien jälkeen – alueen kunnostaminen tulisi aivan liian kalliiksi Suomelle – vaan mieluummin tehtäisiin yhteistyötä Venäjänkarjalan alueelle eri yhdistysten toimesta ja autettaisiin paikallisia auttamaan itse itseään. Kuten on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen paljon tehtykin ja etenkin viime vuosina.

On aivan ymmärrettävää, että kun naapurivaltio, jonka kanssa pitkään on oltu rauhallisissa väleissä, täysin käsittämättömällä tavalla hyökkää toiseen naapurivaltioonsa saaden siellä aikaan valtavasti hävitystä ja tuhoa, koetaan myös Suomessa tarvetta vahvistaa puolustusta. Kyllä Venäjälläkin pitäisi se ymmärtää.

Venäjällä on joukkoja ollut Suomen itärajan läheisyydessä ’aina’. Miksi Venäjä kokee tarvitsevansa puolueettomia puskurivaltioita rajoillaan, ei sellaista ole pienellä Suomellakaan koskaan ollut? Mihin noin ’suuri ja mahtava’ tarvitsee lisäturvaa? Miten se tekisi Suomesta suuremman uhan Venäjälle, jos meilläkin olisi joukkoja itärajalla? Tasapainon säilymiseksi myös Suomi tarvitsee turvaa siitä, ettei arvaamaton itänaapurimme äkkiarvaamatta vyöry rajamme ylitse. Ydinaseita en silti soisi maaperällemme sijoiteltavan. Rajan turvauskin mieluiten omin voimin, mutta se jää valtionjohdon harkintaan ja päätettäväksi, ja siihen vaikuttaa myös yleinen maailmantilanne.

Ihminen on ihmiselle susi. Silti tuntuu käsittämättömältä, että mikään itseään sivistysvaltiona pitävä maa käyttäytyisi kuin mongolit tai viikingit aikoinaan, hävittäen kokonaisia kyliä tappaen kaikki eteensä osuvat siviilit, ryöstäen ja raiskaten. Tuhoten kaiken edeltään. Barbaarimaista. Kuin olisimme palanneet aikaan ennen 1000-lukua. Omien kansalaisten valvominen, pelottelu, uhkailu, vangitseminen, jopa tappaminen eivät kuulu sivistysvaltion tapoihin hoitaa asioita. Vallatun maan siviilien kuulustelu, kidutus ja teloitus keskitysleirinomaisissa oloissa kuulostaa siltä, että nykyajan natsit ja pahimmanluokan nationalistit ovatkin venäläisiä.

Missä on sotilaskomentajien etiikka, missä sotilaan kunnia? Venäjällä kun sanotaan kunnioitettavan komentoketjua niin, ettei mitään tapahdu ilman ylempää tulevaa määräystä. Ukrainan sodassa näyttää kovasti siltä, ettei edes Putinin ohjeita noudateta; Putin antaa julkisesti ohjeen, ettei Azovstaliin rynnäköidä eikä sitä vallata, pidetään vain piiritettynä – silti sotilasjoukot pommittavat ja hyökkäävät.  Kuka Venäjää johtaa? On ollut puhetta sotilasjohdon, tiedustelun ja Putinin välisistä jännitteistä ja erimielisyyksistä. Vai onko sittenkin niin, että on olemassa kaksi eri komentoketjua, joista toista esitetään julkisesti ulkomaailmalle, ja joista salatummassa nimenomaan kehotetaan äärimmäiseen raakuuteen siviilejä ja vastustajan sotilaita kohtaan. Onko kaikki vain bluffia? Salaliittoteoriaa vai sotapropagandaa? Onko sodassa kaikki keinot sallittu vastustajan ja omien kansalaisten hämäämiseksi?

Siis Suomi ja Eurooppako ruutitynnyri? Nyt on aika Venäjällä katsoa peiliin ja kiinalaistenkin tunnustaa, että kyllä se ruutitynnyri Euroopassa seisoo ihan tuossa Suomen itärajan takana.

+1
reikkolaila
Sitoutumaton Karkkila

Toimin Karkkilan vihreissä. Olen ollut sekä Kasvatus- ja opetuslautakunnassa, Vapaa-aikalautakunnassa, Teknisessä lautakunnassa, sekä nyt viimeksi Ympäristölautakunnassa. Karkkilan kokoisessa kaupungissa (noin 9000 asukasta) on tehtävä yhdessä töitä yli puoluerajojen, jotta saamme kaupungin pysymään pystyssä. Ensisijaisesti itsenäisenä, mutta kaupungin talous pahasti näyttää siltä, että kuntaliitokseen joka tapauksessa jossain vaiheessa joudutaan.

Valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2009 ja minulla on myös joitain kasvatustieteen opintoja. Yläkoulun opettajana olen toiminut reilun 10 vuoden ajan. Olen kuuden nuoren aikuisen äiti ja minulla on viisi lastenlasta sekä yksi alakouluikäinen sijaislapsi. Olen innokas oman pihan puutarhuri. Minulla on myös koira, labradorinnoutaja Tuisku, ja kaneja.

Olen avoin ja positiivinen. Olen harrastanut yhdistystoiminnan, palkanlaskennan ja budjetoinnin lisäksi kivenhiontaa ja savitöitä, han-moo-doa ja World of Warcraftin pelaamista, kehrännyt rukilla koirankarvasta lankaa ja vetänyt seurakunnan äiti-lapsikerhoa.
Toimin Karkkilassa Ahmoon koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana 7 vuotta, minä aikana mm. käynnistin vanhempainyhdistyksen tuottaman koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan Ahmoon koululla 1998. Nykyään harrastan lähinnä lukemista ja neulomista sekä sarjojen seuraamista kotiteatterissani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu