Lenininpuistosta Rauhanpuisto

Viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa ovat järkyttäneet ihmisiä niin Euroopassa, kuin sen ulkopuolellakin. Venäjän raaka hyökkäyssota on tuonut monien Suomen sotahistoriaa tuntevien mieleen Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan alkamiseen johtaneet tapahtumat. 

Venäjän presidentti, Vladimir Putin on melko suoraan ilmaissut ihailunsa Neuvostoliittoa kohtaan, ja pyrkimyksensä saattaa entiset Neuvostoliiton ikeen alla olleet maat Venäjän yhteyteen. Tämän hän aikoo toteuttaa joko hyvällä, tai kuten nyt olemme nähneet, pahalla. Mieleen muistuu väistämättä myös Neuvostoliiton synnyttämisen tapahtumia, joita ei voine hyviksi kutsua. Vaikka Leninillä oli kiistaton osuutensa Suomen itsenäistymisen toteutumisessa, hänellä oli niinikään kiistaton osuutensa myös raakojen väkivaltaisuuksien toteuttamisessa ympäri Venäjää. Koska Putinin raa’an hyökkäyssodan taustalla on Neuvostoliiton ihailu, ei helsinkiläisen puiston nimeäminen Neuvostoliiton syntyyn olennaisesti vaikuttaneen henkilön mukaan tunnu kovin mielekkäältä. Suoraan sanottuna se on melko kiusallista. 

Koska Ukraina on joutunut syyttään vastenmielisen hyökkäyssodan kohteeksi, taistellen ei vaan oman vaan kenties koko Euroopan rauhan puolesta, ehdotan että tätä tosiseikkaa kunnioittaaksemme Lenininpuisto nimetään Rauhanpuistoksi.

Rene Ertomaa

Kirjoittaja on säveltaiteilija ja maailmankansalainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu