Eduskunnan lomat ohi – asialistalle heti nootti itäänpäin?
MYÖS eduskunnassa on nyt aika ottaa kantoja kaikkiin kansakuntaa ja myös kaikkien muidenkin pienten kansakuntien oikeuksia koskeviin asioihin – ja samaten kansakuntien velvollisuuksiin toimia kansainvälisen yhteisön jäseninä. Jätetään nyt ne pöytäjärjestys-, lautasjako- ym. tonttirootelikysymykset omaan arvoonsa vapaassa kansalaiskeskustelussa. Kaikkihan toki saavat jutskata kaikista luvallisista ja mukasopimattomistakin aiheista, siis muita häiritsemättä niin lehtereillä kuin puhujapöntössä ja pulpeteissakin.
Kansanedustajilla on myös oikeus ottaa esille ja ehdottaa asialistalle kysymyksiä koko eduskunnan käsiteltäviksi, myös kansainvälisiä suhteita koskien.
TÄMÄN PÄIVÄN tuore kansainvälinen asiakysymys ja jo hieman vakiintuneempi odottavat vielä ehdottajaansa.
Asialistalle:
- Suomen on lähetettävä nootti Mongolialle, ellei se toimi sotarikoksista aiheellisesti epäillyn presidentti Putinin vierailun aikana Kansainvälisen rikostuomioistuimen ohjeistamalla tavalla ja pidätä tätä Haagiin toimitettavaksi. Mongolian on toimittava jäsenmaalta edellytettävällä tavalla tai tultava erotetuksi.
Taustaa:
”Mongolian päätös ohittaa Vladimir Putinin kansainvälinen pidätysmääräys on vakava isku kansainväliselle laille, asiantuntijat varoittavat. Ukraina vaatii seurauksia Mongolialle, jota se pitää nyt osallisena sotarikoksiin.”
– Uusi Suomi 3.9.24 - Ukrainan oikeutta palauttaa Venäjän miehittämät alueet ja Venäjän velvollisuutta vetäytyä niiltä riippumatta mistään Venäjän aggressioiden jälkeen ja aikana väkivaltaan ja sen uhkaan perustuen tehdyistä alueliitoksista on korostettava kaikissa käänteissä asian kansainvälisessä käsittelyssä, vrt. presidentti Stubbin mainitsema Zelenskyin Karjala-kysymys.
HUOM! Myös tämän blogin hyvän tavan mukainen kommentointi on täysin vapaata (vaikka joku voisikin pitää kuvituskuvastakin ilmenevää aihealuetta ”kokonainen Suomi-neito” esimerkiksi yya-henkisen kulttuuritaustansa tai tilannekohtaisen turvallisuusympäristöarvionsa perusteella jotenkin arkaluontoisena vaikkapa Ukraina-keskusteluun verraten).
Ja jos puhevalmiudet eivät aina ja kaikkialla riittäisikään, onhan aina mahdollista esittää lähellä sydäntä olevia mietteitään ja kantojaan myös tyylikkään sanattomasti vaikka rinta rottingilla.
Sitaatti Mongolian kansainvälisen lain vastaista toimintaa käsittelevästä artikkelista Uudessa Suomessa: ”Mongolian ratkaisu johtanee tapauksen käsittelyyn ICC:n sisäisissä menettelyissä.”
Eikö Suomen olisi syytä olla asiassa aloitteellinen ja pyytää pohjoismaita ja Baltiaa mukaan? Ensisijaisesti on tietysti esitettävä toivomus/vaade, että Mongolia toteuttaa kiinnioton vielä sen ollessa mahdollista, mutta jos niin ei käy, on sitä sanktioitava rankasti ja uhasta kerrottava vakavin äänenpainoin etukäteen.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ottanut selvää kuinka ICC etsintäkuulutuksistaan päättää, mutta jos sellaisen julistaminen edellyttää kaikkien jäsenmaiden suostumusta, niin silloin ainakin Mongolian tulisi toimia sovitulla tavalla. Jos se on äänestänyt pidätysmääräystä vastaan (tai jotain siihen verrattattavaa), niin ICC:llä pitää olla omat sääntönsä kuinka enemmistöpäätöstä vastustaneita maita kohdellaan.
Ilmoita asiaton viesti