Jos Clinton kaatuu, niin tähän lauseeseen: "Rakennamme siltoja, emme muureja!"

Nuo kauniit sanat ovat hyväsydämisyyttä kuvaava vertauskuvallinen klisee kaikissa muissa poliittisissa ja uskonnollisissa konteksteissa, mutta eivät USA:n pressanvaaleissa 2016. Hillary voi syyttää puheenkirjoittajansa loppuun asti harkitsematonta älynväläystä, jos vastapuolen hiljaiset kannattajat provosoituvat niistä lähtemään uurnille ennakoitua merkittävästi sankemmin joukoin.  
 
Jokainen ulkomaalainenkin tarkkailija tietää, että siltamöläytys oli viime hetken kuitti Donald Trumpin lupaukseen rakentaa muuri Meksikon rajalle. Sehän on käsitetty jopa fyysiseksi aidanrakennusprojektiksi ja joka tapauksessa konkreettisiksi tiukennuksiksi kohderyhmässä kouriintuntuvana koettua laitonta maahanmuuttoa vastaan. 
 
Kuten Suomenkin tv:n vaalianalyytikot ovat todenneet, äänestysoikeutetun latinoväestön äänestysinto on ennakoitu suureksi jo aikaa sitten, eikä siihen siten enää juurikaan voine vaikuttaa. Toisen merkittävän kysymysmerkkiavainryhmän, valkoisen työväenluokan, aktivoituminen aiempaa selvästi suurempaan äänestysprosenttiin on viime hetkilläkin arvailujen varassa.  
 
Hillaryn leirillä ei juurikaan olisi ollut mitään voitettavanaan tätä teemaa nostamalla viime metreillä, ei uusia äänestäjiä enempää kuin menetettävänäänkään. Sen sijaan Trumpin puolen potentiaalista äänestäjäkuntaa tuo ärsyttäväksi ja ylimieliseksi koettava lausuma voi yllyttää vastaprotestiin. 'Perusjenkkiduunarin' ehkä oikeutetustikin kokemaa huolta työpaikastaan samaten kuin eräiden yrittäjäpiirien turhautumista teollisuuden toimintaedellytysten siirtyessä vapaakauppakehityksen myötä ulkomaille on taas kerran vähätelty/ignoroitu ylhäältä alaspäin  verhoamalla ne sokerikuorrutetun silta/muuri-vertauksen harhaanjohtavaan maailmanparantajafraasiin. Totta kai 'silta' kuulostaa mielikuvissa kauniimmalta kuin 'muuri', mutta pidemmälle analogiaa vieden esimerkiksi Kwai-joen sillan väenväkinen rakentaminen on eri luonteista kuin Sydänten sillan, eivätkä kaikki muurit ole pahoja Berliinin muureja. On suojaaviakin, muitakin kuin palo- ja tietosuojamuurit johtajille. Ja Jerikonkin muurit olisivat saaneet monien mielestä jäädä murtamatta niinkin väkivaltaisesti kuin raamatussa kerrotaan tapahtuneen. 

Tätä kirjoittaessa ei tiedetä, kuinka vaalissa käy. Tuo Clintonin lausahdus toimi jotenkin pahaenteisenä aavistusärsykkeenä, samaan tapaan kuin viime hetken lausahdukset Britannian EU-eroäänestyksessä kesällä. Tuolloin viime hetken merkit olivat niin selvät Brexitin voitolle, että päätin viimeisenä Suomen pörssipäivänä siirtää parin tonnin osakerahastosäästöni korkorahastoon – ja säästyin arvonromahdukselta. Miksikö olin niin varma yllätystuloksesta tuolloin? Siksi, että näkyvät EU-myönteisen kampanjapuolen kellokashahmot syyllistivät viime hetkellä kutakuinkin suoraan Brexit-puolen kannattajia naiskansanedustajan murhasta. Siihen syyllistyi kuitenkin vain yksi yksilö, yksittäistapaus. Vaikka tuolla 'ehkä-natsilla' olisi ollutkin moraalisia tukijoita Brexit-puolella, ei noin puolta kansakunnan väestöstä voi ja saa syyllistää rikoksesta ilman että se ärsyttää tuhannet ja ilmeisesti sadattuhannet syyttömänä syyllistetyt vastareaktioon. Tekopyhä syyttely mielipiteistä kriminalisoiden kostautui niin kuin arvelinkin protestiksi tekopyhiä syyllistäjäprovosoijia kohtaan. 

Pidin Britannian eroa EU:sta ikävänä ja kielteisenä asiana, mutta silti se oli heidän oma päätöksensä eikä vaikutuksia Suomeen pidä liioitella. Ikävää on, jos päätös motivoitui osaksikaan arvelemaani tapaan. Nyt en näe ihan yhtä selvää ennettä yllätystulokselle, suureksi huojennuksekseni. USA:n pressanvaalien tulos vaikuttaa Suomeen normaalia enemmän juuri tällä kertaa. Amerikkalaisille saattaa olla jopa helpompaa tulla toimeen minkä tahansa äänestystuloksensa kanssa kuin meille. Todennäköisesti toteutuva käytännön presidenttiys piankin hioo pahimmat särmät vaalikampanjansa laskelmoidulle populismille rakentaneestakin liikemiehestä, joka on tullut toimeen vuosikymmeniä monenlaisten ainesten kanssa. Kotimaassa on tasapainottavia ja vaalilupauksia lieventävästi tulkiten pyöristeleviä verkostoja, eikä ulkomaille olla annettukaan sitovia lupauksia. 
 
Ulkopolitiikka voikin olla kriittisemmässä risteyksessä. Komppaan tutkija Mika Aaltolaa siinä, että Trump voisi olla mahdollisesti jopa kohtalokas valinta erityisesti Suomelle. Törkyturpaisuus ja huono hygieniakin ovat lähinnä vain kosmeettisia asiakohtia silloin, kun relevantti epäilys kohdistuu suurvaltajohtajakandidaatin mahdolliseen strategiseen tai jopa ideologiseen allianssiin jälkistalinistisen roistovaltion diktaattorin kanssa ja siten myös Naton länsimaiset arvot jakavien perinteisten yhteistyöpartnereiden (ei-jäsenmaiden) heitteillejättövalmiuteen joissain kuviteltavissa olevissa uhkaskenaarioissa. Sitä puolta ei kerta kaikkiaan voida katsoa kulttuurieroja ja temperamenttierikoisuuksia lievästi hymähdellen, se on nollatoleranssi piste nolla. 

Jos Clintonin viime hetken mokamöläytys osaltaan johtaa Trumpin voittoon, on Suomella entistä kiireempi järjestää turvallisuusasiansa uskottavasti vakaaseen asentoon ja järkähtämättä länteen kuuluvaksi niin, ettei itsenäisyytemme heilahtele sen mukaan miten hyvää pataa Putinin kanssa veljeilevä Trump ehkä on meidän ainoan todellisen ulkoisen geopoliittisen uhkaajavaltamme kanssa.

Lue myös: Trumpin ja Putinin kuolema – suru-uutinen liian myöhään?  

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu