Anna-Maja Henriksson, tutustukaa tähän ei-klassisen rasismin dokumentaatioon valtionhallinnossa, olkaa hyvä

.
Arvoisa Opetusministeri,
Median mukaan ette ole vielä päässyt perille siitä, miksi joku pitää tarpeellisena puhua erikseen rasismin klassisesta ja muunlaisista määritelmistä.
Pyytäisin teitä tutustumaan erääseen ’muunlaiseen’ rasismikäsitykseen, johon nojaten Suomessa on tehty ja toimeenpantu periaatteellisesti merkittävä viranomaispäätös.
Tämä yksittäinen case valottaa osaltaan näkökulmaa, että ’koettu’ rasismi ei ihan aina ole sitä objektiivisesti ottaen ja että määritelmällä on väliä. Esimerkissä ilmenevän rasismitulkinnan mukaan kun luultavasti kaikki Rkp:n nykyiset kansanedustajat ovat julkisten kantojensa perusteella rasisteja, ja ehkä yhtä lukuun ottamatta myös kaikki presidenttiehdokkaat sekä nykyinen tasavallan presidenttimme.
Tämän avoimen kirjeen lopussa nähdään kuva diarioidusta asiakirjasta ja linkki seikkaperäiseen dokumentaatioon suomalaisessa keskusvirastossa tehdystä virallisesta päätöksestä, jossa julkistetaan virkamiehelle sensuurisanktio ’rasistisesta’ kirjoittelusta talon vapaalla keskustelufoorumilla. Päätöksen pohjana sovellettiin nimellisesti virkamieslain 14 § 2 momenttia, mutta tosiasiallisesti se nojaa selkeästi johonkin totuudenjälkeiseen rasismimääritelmään.
Tuota ’ei-klassista’ määritelmää on vaikea sovittaa yhteen esimerkiksi Suomen nykyiseen lainsäädäntöön kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai työelämän syrjintään ja tasa-arvoasioihin liittyviin lainkohtiin.
”Valtionhallinnon esimerkillä on suuri merkitys yhteiskunnan asenneilmapiiriin”, toteaa THL:n tutkimusjohtaja Shadia Rask. Laintulkinnan kannalta ja kansalaisyhteiskunnan legitiimin oikeuskäsityksen päivittymiseksi nykyajan tasolle mahdollisimman laajalti ei valtiovallan johtoasemaa voida liikaa korostaa. Juuri sen tulisi määrittää yhteiset ja selvät kriteerit myös siitä, mikä on rasismia ja mikä ei siellä, missä ilmenee aitoa epätietoisuutta tai jopa tarkoituksellista väärinymmärrystä.
CASESSA* kyseessä ei ole pienehkö saati huolimattomuudesta johtunut työtapaturma. Päätös on muotoiltu pyydettäessä harkiten kirjalliseen asuun viraston pääjohtajan, yksikönjohtajan ja henkilöstölakimiehen yhteistyönä. Sanktion kohteeksi joutuneen virkamiehen pyydettyä sovellettua virkamieslakia relevantimpien lainkohtien nimeämistä, hänet lopulta jopa irtisanottiin, mikä tosin peruttiin pian ’pikaistuksissaan’ tehtynä hätävarjelun liioitteluna tms.
Päätöksen allekirjoittanut pääjohtaja suostui vasta puolen vuoden pohdinnan jälkeen myöntämään, ettei sellaisia lakipykäliä löytynyt, joiden mukaan historiallisen tosiasian toteaminen olisi rasismia saati laitonta. Hän kuitenkin perusteli rasismimainintaa sillä, että virastossa mahdollisesti vierailleet venäläiset ovat saattaneet kokea historiamaininnat ahdistavina. Henkilöstölakimies suostui pitkin hampain pyörtämään aiheettoman rasismisyytöksen, joka oli ymmärrettävästi koettu loukkaavana ja leimaavana.
Tämä valtionhallinnon työelämässä vuonna 2009 sattunut väärä rasistiksi leimaaminen ja siihen perustunut irtisanominenkin sovittiin vaiherikkaan keskustelun jälkeen anteeksipyynnöllä, vaikka oikeustoimiakin olisi voitu harkita. Perusteettomien rasismi- ja halventamissyytösten motiivi lienee ollut vilpitön mutta väärin sisäistetty, ilmeisen poliittisesti värittynyt ei-klassinen rasismikäsitys. Tämä äärimmäinen esimerkki osoittaa, että joskus vilpittömästikin koetun rasismin laatu on sittenkin syytä tutkia kriittisesti. Varsinkin, kun casen tapauksessa viraston luottamushenkilöiden joukkoon jäi vielä elämään myös käsitys, että ’jos kerran syytös on esitetty, täytyy kai siinä olla perääkin’. Alla nähtävässä viraston päätösasiakirjassa ilmenee erään ei-klassisen määritelmän mukainen muka raskauttava rasistinen historialausuma.
* CASE: Ei-lainmukainen rasismikriteeri valtionvirastossa

”Olisi tärkeää, että valtionhallinnossa kaikkialla olisi etukäteen ajateltuna sellaiset mekanismit, että mihin voi kertoa ja miten toimitaan, jos rasismia tulee esiin. Kenen vastuulla on hoitaa ja selvittää sellaisia asioita”, sanoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Minna Seikkula. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009740295.html
Pitäisin tärkeänä myös, että näillä vastuullisilla on etukäteen ajateltuna yhteisesti hyväksytyt lainmukaiset rasismikriteerit. Ja niiden ehkä joskus tullessa kyseenalaistetuiksi lisäksi sellaiset mekanismit ja puolueettomat selvitystahot, joille voi kertoa miten toimitaan, jos totuudenjälkeistä muka-rasismia tulee esiin.
Taatustikaan näitä vääriä hälytyksiä ei tule usein esiin, mutta yksikin on liikaa. Tunnetuimpia tapauksia vääristä rasismisyytöksistä lienee Helsingin käräjäoikeuden 2014 kunnianloukkaustuomio miehelle, joka nimitteli pysäköinninvalvojaa aiheettomasti rasistiksi 2012. Vakaasti harkittu aiheeton rasismisyytöstapaus viraston johtotasolla on vakavamman pohdiskelun paikka koko yhteiskunnan kannalta ja valtion vastuullisesta omistajaohjausnäkökulmasta erikseen myös veronmaksajan vinkkelistä.
Katselin tuossa menneitten hallitusten kokoonpanoja, ja huomasin että 2009 on opetusministerinä ollut Henna Vrkkunen ja oikeusministerinä Astrid Thors. Lieneekä blogin casetapaus tullut missään vaiheessa Virkkusen ja Thorsin tietoon ja miten he lienevät suhtautuneet asiaan, kun ainakaan mitään tietoa valtion väliintulosta tai jälkikäteiskommenteista ei ole.
Nyt taitaisi Henrikssonilla ja oikeusministeri Leena Merellä olla korkea aika koota nykyistä jäsentyneempää ja tarkempaa linjausta rasismimäärittelyn ennaltaehkäiseväksi rajaamiseksi ainakin casen tyyppisten ääritulkintojen suhteen.
Ehkäpä joku kanavat tunteva vihjaa heille asiasta, ellei tämä avoin kirje tavoita kohdettaan?
Ilmoita asiaton viesti