Demarin mautonta koronailoa: ”Voiko ihanammin aamun enää alkaa?”

Kriisiviestintää on monenlaista. ”Voiko ihanammin aamun enää alkaa?” aloittaa SDP:n kansanedustaja v. 1991-2003 Marjatta Vehkaoja mielipidekirjoituksensa ”Korona, SDP, kansa” Demokraatti-lehdessä 2.4.2020 – koronakeväänä ja poikkeusoloaikana, jolloin koko kansan tulisi unohtaa politikointi ja ryhmittyä yhteisen vihollisen voittamiseksi.

Riemunkiljahdukselleen tämä perusdemari toki osoittaa ihan ymmärrettäviä syitä lähtien siitä, että tuore gallup kertoo SDP:n olevan jälleen kärjessä: ”Milloin viimeksi heräsin tällaiseen aamuun? En enää muista.

Toki gallupeja saa kommentoida, mutta suoranainen riemuitseminen päälläolevan terveys- ja talouskriisin vaikutuksesta suosionnousuun on mautonta. Tämä rehellinen poliitikko jatkaa ilosanomaansa toteamalla paitsi että ”talous ei nyt vain seiso vaan jatkaa jyrkkää laskuaan. Lomautuksia, työttömyyttä ja konkursseja pukkaa”, myös sen, että ”äärimmäiset, koronasta johtuvat poikkeusolot tukevat taitavaa pääministeriämme ja sitä kautta SDP:tä”.

Ilonsa kullakin, ne poliitikolle sallittakoon. Mutta näkisin jossain määrin harkitsemattomaksi hieman kaukaahaetuntuntuisen viittauksen (mm. miespuolista halpatyövoimaa hyödyntävän) einesruokayritys Saarioisen taannoiseen mainoskampanjaan: ”Kyllä, äidit pystyvät mihin tahansa. Nyt se on nähty.”

Itse antaisin pääministeri Marinille hänen toimistaan ja esiintymisistään tänä vaikeita ratkaisuja ja jämäkkyyttä vaativana poikkeusaikana kouluasteikolla reilun 8,5 tai 9 miinus. En kylläkään nyt lähtisi iloitsemaan minkään puolueen menestyksistä tai romahduksista koronapelissä, vaikka edustaisinkin jotain joukkuetta tai olisin muuten sitoutunut johonkin poppooseen.

Saattaisin hyvinkin taannoisen eikö teitä hävetä -ylilyönnin jälkeen nähdyn perusteella jossain tilanteessa äänestää Sanna Marinia (tai joitain muitakin yhteisen hallituksemme ministereitä), mutta puoluetausta ei kyllä silloin olisi peruste, vaan henkilö.

Sanna Marin ei näet ehkä olekaan pelkästään kasvanut tehtäviensä myötä. Pidän jopa mahdollisena, että hän kenties on vasta nyt päässyt omantasoisensa vastuun kantajaksi. Se on ehdollisesti mutta paljon sanottu, puhutaanhan valtiohenkilötason ominaisuuksista. Saattaa tosin olla, että esiintyminen on enemmänkin sisäistettysti teatraalista luonteeltaan ja näkemykset vähemmän vakaalla pohjalla, mutta sama kaiketi pätee useimpiin muihinkin ’synnynnäisiin’ johtajiin. Ja toki on todennäköistä sekin, että vastaavassa tilanteessa jokaisen pääministerin paikalle päätyneen taustalta löytyy markkinointi/viestintäkonsulttien tilannehuonevertaisapuresursseja kertomaan, tuleeko nykyisin madaltaa äänenpainojaan Maggie Thatcherin tapaan vai kenties naisellistaa niitä tehdäkseen sekä vakuuttavan että lähilutuisen kokokansanhenkilövaikutuksen (- jos ymmärrätte mitä tarkoitan? Siis miespuolisen moukantuurisen pääkkäritulokkaan tulisi vastaavassa tilanteessa mielellään opetella luontaisen jämäkkyyden lisäksi käyttämään luontevasti esimerkiksi sanoja kamala, ihana, söpö ym.)

Vehkaojaa et consortes eli änkyrädemaripukareita sitä vastoin en äänestäisi, vaikka he eroaisivat puolueestaan ja pyytäisivät julkisesti anteeksi möläytyksiään. En siis enempää kuin vaikkapa niitä änkyräpersuja ja kommunisteja, jotka eivät näytä muistavan ehkä itsekin kannattamaansa politikointitaukoa kriisiajaksi.

P.S.  Toinen kriisiajan viestinnän potentiaalinen kulminaatiohetki koettiin 1.4. jolloin onneksi useimmat aprillipäivän humoristit muistivat hyvän maun. Poikkeuksena loisti kai vain Andalusian suomalaisia laittomuuksiin ja terveydenvaarantamiseen yllyttänyt Facebook-julkaisu, jossa väitettiin Suomen valtion ja Suomalaiset Espanjassa ry:n kustantavan ylimääräisen lennon Málagasta Helsinkiin kentällä ajoissa jonottaville. Toivottavasti tuosta seuraa parikin syytettä, ainakin jos joku on mennyt halpaan. Varoittelinkin ilmiöstä edellisessä blogissani: Aprillipäivä peruttu (koska korona)

Lue myös: Näin koronatietoinen kättelee ja halaa (kuva!)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu