Ensimmäinen Voiton Päivän paraati 1939 kuvina – Первый Парад Победы в 1939 году !

Kuvakooste filmimateriaalista: Neuvostoliiton ja natsi-Saksan yhteinen Voitonpäivän paraati Puolassa syyskuussa 1939. Kuva БесплатнаяПравда 2022, copyright free in all countries including Russia

ENSIMMÄISEN voitonpäivän sotilasparaatinsa Neuvostoliitto järjesti toisen maailmansodan alkajaisiksi syyskuussa 1939 Puolan Brestissä yhdessä liittolaisensa natsi-Saksan kanssa näiden miehitettyä Puolan ja jaettua sen kahtia. Toinen paraati järjestettiin maailmansodan päätyttyä Moskovassa kesäkuussa 1945, ja kolmas vasta 1965*.

Tämän vuoden 2022 paraatin symbolina historiaan jää Z-kuvio, hakaristin ja sirpin ja vasaran yksinkertaistettu yhdistelmä, joka esittää kuulemma myös kahta pystysuunnassa vastakkain asetettua seitsikkoa. Putinin 24.2.2022 julistama voitonpäivän tahtotilateema (Ukrainan valtion hävittäminen) muistuttaa hämmästyttävän paljon vuoden 1939 juhlateemaa: ”Puola – tuo Versaillesin rauhansopimuksen synnyttämä paskiainen on poistettu maailmankartalta! Kauan eläköön Neuvostoliiton ja Saksan ystävyys!” (Vjatsheslav Molotov, Neuvostoliiton ulkoministeri). Tosin Putin on ilmoittanut tuhoavansa ’laittomasti itsenäisyytensä saaneen valtion’ lisäksi myös sen infrastruktuurin.

HELSINGIN joulukuuksi 1939 suunniteltu ”voitonpäivän” juhlaparaati jäi järjestämättä, vaikka Stalinilla oli hankkeelle liittolaisensa Hitlerin tuki vielä 1941 asti. Sittemmin pienehköjä ”voitonpäivän” paraateja on kuitenkin vietetty Suomessa viime vuosinakin Viipurin läänissä sen nykyisen venäläismiehityksen alla.

*TOISEN voitonpäivän sotilasparaatinsa Neuvostoliitto järjesti Moskovassa kesäkuussa 1945 länsiliittoutuneiden osittain Neuvostoliiton tuella natsi-Saksasta saaman voiton kunniaksi. Paraatin kärjessä ratsasti valkoisen hevosen selässä marsalkka Georgi Zhukov.

KOLMATTA voitonpäivän sotilasparaatia saatiinkin sitten odottaa Neuvostoliitossa aina vuoteen 1965 saakka. Diktaattori Josif Stalin ei halunnut eläessään voitonpäivästä jatkuvaa kansanjuhlaperinnettä, toisin kuin nykyinen.
Neuvostoliiton aikana sotilaallista juhlintaa nähtiin voitonpäivänä vielä vuosina 1985 ja 1990. Voitonpäivä ei ollut vuosina 1945–1965 edes vapaapäivä, vaan normaali työpäivä. – www.ts.fi/uutiset

Lisää taustaa, kuvia ja videolinkkejä:

rferl.org/a/history-world-war-soviet-union/26538932.html

Saksan ja Neuvosliiton joukkojen yhteinen voitonparaati Brest-Litovskissa 22.9.1939. Bundesarchiv Bild 101I-121-0011A-23, Wikipedia

Veikko Huuskon blogi: Punatähden liitto hakaristin kanssa – Brestin salailtu voitonparaati 22.9.1939

en.wikipedia.org/wiki/German%E2%80%93Soviet_military_parade_in_Brest-Litovsk

.

LUE MYÖS:
Paavo Väyrystä tukenut RuFi ry järjestää putinistisen Voiton päivän automarssin Helsinkiin

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu