Erdoğan ei voi saada infokriittisiä F35:sia Nato-myönnytystä vastaan – Gripen ratkaisuksi?

Pistää miettimään... Kuvakaappaukset Wikipedia ja aviatia.net/saab-gripen-vs-f-35-lightning-ii

YLE otsikoi 16.6.2022:
Vaikutusvaltainen yhdysvaltalaispoliitikko: Turkilla ei ole paluuta USA:n hävittäjäohjelmaan, vaikka se sitä haluaisikin Nato-neuvotteluissa.

Ongelma on siinä, että Turkki osti S-400 -ohjuspuolustusjärjestelmän Venäjältä, ja ne ja F-35-hävittäjät eivät voi olla samassa paikassa. Venäjä kun voisi silloin saada haltuunsa kriittistä informaatiota.

ENTÄ JOS Suomenkin HX-hävittäjäkilpailutukseen mukaan kelpuutettu ja loppusuoralle yltänyt ruotsalainen Gripen ei ole vertailussa ihan hirveän paljon jenkkiläistä F35:sta huonompi? Jos se on kutakuinkin melkein yhtä hyvä, luulisi että entinen Turkki, nykyinen Türkiye (lue: tyrkije) voisi hyväksyä ratkaisuksi Nato-jarruttelulle järjestelyn, jossa Türkiyelle myydään vaikkapa 100 Gripeniä kohtuulliseen asevelihintaan ja Ruotsi ja Suomi ostavat Türkiyeltä melko kohtuulliseen asevelihintaan Baykar Bayraktar TB2 -drooneja, jotka ovat osoittautuneet sangen kelvollisiksi Ukrainassa.

Yle jatkaa: ” Yhdysvaltain edustajainhuoneen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Adam Smith arvioi Breaking Defense -julkaisun mukaan, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan voi torjua Suomen ja Ruotsin jäsenyyden kokonaan, jos ei katso saaneensa maansa kannalta riittävän hyviä ehtoja.

Todelliseksi syyksi Turkin jarruttelulle on arveltu sitä, että Turkki käyttää Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia vipuna saadakseen jotain muuta haluamaansa.
Se jokin saattaa olla F-35 -hävittäjät. Turkin oli määrä ostaa jopa sata F-35 monitoimihävittäjää, mutta Yhdysvallat sulki ovet, kun Turkki osti S-400 -ohjuspuolustusjärjestelmän Venäjältä.
– Kyse on siitä, että S-400 ja F-35 eivät voi olla samassa paikassa. Venäjä voisi silloin saada haltuunsa kriittistä informaatiota, Smith sanoi.
– Meidän, Suomen ja Ruotsin pitää nyt vain neuvotella parempi lopputulos, julkaisu kertoo Smithin sanoneen puolustusalan toimittajien järjestön tilaisuudessa.”
yle.fi/uutiset/3-12496880

+
Väläytin tuota alussa esittämääni ratkaisuehdotusta jo joitain viikkoja sitten, mutta sitä voinee pitää yhä melko tuoreena, ja on siis edelleen käytettävissä…

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu