F-19-dokumentissa ruotsalaislentäjistä talvisodassa tynkä-Suomen kartta!

Ensimmäinen kartta esittää oikeasti talvisodan aikaista Suomea, kaksi muuta tynkä-Suomen aikaista.

Kolmiosainen dokumentti F-19, ruotsalaislaivue Suomen puolesta (F19 – Flygaress och dubbelspioner, Ruotsi 2023) alkoi TV1:ssä eilen ja on kokonaan nähtävissä Areenassa https://areena.yle.fi/1-66020450

VAIKKA Ruotsi julistautui ennen sotaa puolueettomaksi, se tunnetusti lähetti Suomen avuksi tuhansia vapaaehtoisia ja myös merkityksellisiksi osoittautuneen hävittäjälaivueen, joka pelkällä olemassaolollaan suojasi Pohjois-Suomea, minne harvoja suomalaiskoneita ei tuolloin liiennyt.

On muuten mielenkiintoista huomata, että Stalin ei suhtautunut tähän ulkomaiseen Suomen-apuun yhtälailla eksistentiaalisena uhkana kuin Putin, joka on eskalaatiouhkailullaan saanut länsimaat yhä vieläkin pitämään joukkonsa poissa Ukrainasta niin maan kamaralta kuin ilmatilasta. Ilmassa länsiapu olisi voinut toden teolla vaikuttaa sodan kulkuun. Toisaalta Stalin myös taipui pyytämään Ruotsilta anteeksi pommitettuaan vahingossa mm. Pajalaa Ruotsin maaperällä.

DOKUMENTIN ensimmäisessä osassa johdateltiin katsojaa kohtuullisen hyvin talvisodan alkuasetelmiin myös ruotsalaisyleisöä ajatellen. Suomi-neidon karttakin vilahti aluksi oikeanlaisena eli Tarton rauhan 1920 mukaisena. Ensimmäisen osan loppupuolella sitten tuli emämoka: siinä vaiheessa kun näytettiin, missä yksi lentue joutui vihollishävittäjien kohteeksi tammikuussa 1940 ja henkiinjääneitä lentäjiä jäi vangiksi Sallan maisemissa, näytettiin ihan väärää karttaa.

Siinä ja useammassakin kohdassa nähtävässa kartassa Salla sijaitsee tynkä-Suomen kartasta tutulla tavalla rajan pinnassa kutistettuna ilman itäisiä alueitaan. Ne esitettiin Neuvostoliiton punaisina, vaikka ne pakkoluovutettiin vasta talvisodan jälkeen maaliskuussa. Toisen osan loppupuolella esitellään muka talven 1940 karttoina isompia karttoja, joissa Suomella ei ollut itäistä käsivartta eli Petsamoa eikä Viipurin lääniäkään, vaikka puhuttiin taisteluista Karjalan Kannaksella. Petsamon Suomi menetti Stalinille vasta 1944 ja sen ja muutkin pakkoluovutetut alueemme virallisesti vasta 1947 Pariisin rauhansopimuksen kv-oikeudellisten häpeäpykälien perusteella.

Tuon megavirheen rinnalla toisen osan toinen asiavirhe on häviävän pieni, mutta mainittakoon: Suomalainen sotilashenkilö selvittää ruotsalaiskoneisiin maalatun sinisen hakaristitunnuksen olleen Suomen ilmavoimien vanha tunnus, joka on saatu ruotsalaisen kreivi von Rosenin lahjoituskoneen mukana hänen sukunsa onnenmerkkinä ja että svastika on peräisin ’sanskritista’. – Muinainen Intia olisi ollut kai oikeampi alkuperämäärite, koska merkki ei liene sanskritin kirjainmerkki, vaan kotoisin kielen puhuttuusalueelta.

Jätin kolmannen osan myöhemmin katsottavaksi. Odotan muiltakin mahdollisia huomioita sarjan plussista ja miinuksista, jotta virheet voidaan raportoida Yleen ja Ruotsiin.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu