FFP2-hengityssuojain suojaa myös kantajaansa – niitä ei riitä kansalle, joten ei suositella

FFP2-hengityssuojain suojaa myös käyttäjäänsä toisin kuin kirurginen ja kansanmaski. Osta niitä kuitenkin harkiten vain tositarpeeseen, koska niitä ei riitä kaikille.

Keski-Euroopan huonontunut koronavirustilanne on saanut muun muassa Saksan suosittelemaan FFP2-luokan hengityssuojainten käyttöä kansalaisilleen. Meillä muunnosvirustenkaan leviäminen ei aiheuta (vielä?) lisäsuosituksia. Hallituksen teettämä selvitys: Ei tarvetta – uusisuomi.fi

– Varsinkin kun FFP2-eioota on yhtä vaivaannuttavaa suositella nyt kuin oli viime keväänä suositella kansanmaski-eioota: FFP2-maskit eivät Suomessa riitä kaikille, sanoo Työterveyslaitoksen asiantuntija.

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa ei ole syytä FFP-luokan hengityssuojainten arkikäyttöön, vaan pelkkä kirurginen maski riittää. Termiviidakkoa kansanmaski/kirurginen maski/hengityssuojain vähän helpottaen asia on karkeasti näin:

Suomenkin katukuvassa jo yleistynyt kankaista kansanmaskia parempi kirurginen maski (yleensä sininen) ei suojaa koronalta kantajaansa, vaan ainoastaan hänen lähiympäristönsä ihmisiä (myös kangasmaskia käyttäviä ja kokonaan maskittomia) pisararoiskeilta ja isoimmilta aerosoleilta. Siis kirurgisella maskilla suojaat suoranaisesti muita, mutta et itseäsi muutoin kuin kokonaisvaltaisella kansanterveystasolla.

FFP-luokan hengityksensuojain sitä vastoin suojaa myös kantajaansa. FFP-hengityssuojain (EN149/KN95) ei ole pelkkä maski, vaan nimensä mukaisesti kantajansa hengityksen suojain. FFP2-hengityssuojainten hinta on viime aikoina ollut lähikaupoissa 2-3:nkertainen kirurgisiin maskeihin verraten. – Älkää nyt sitten ihmiset hamstratko yhtä hätävarapakkausta enempää, etteivät hinnat räjähdä ja tositarvitsevat ammattilaiset jää ilman!

Arjen käyttöön riittää kirurginen maski, eikä FFP2-tason hengityksensuojaimia tarvitse ottaa laajempaan käyttöön Suomessa”, pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitoksesta sanoo tiedotteessa.

MUTTA1:
Sen lisäksi, että vastuuntuntoinen kansalainen yleistä taudintorjuntaa edistääkseen pukeutuu tätä nykyä maskiin julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä, hän saattaa aika ajoin kokea perusteltua tarvetta suojata myös itseään muiden tuottamalta riskiltä, varsinkin muuntovirusten levitessä. Esimerkiksi yli neljännestunnin lähikohtaamisissa kuten parturissa ja kampaamoilla ym. vieraitten ihmisten seurassa, moni tuntee olevansa paremmin turvassa tietäessään, että oma maski suojaa myös itseä eikä vain muita läsnäolijoita ja ehkä maskittomiakin paikallapiipahtavia. Ainakin riskiryhmäläisillä olisi hyvä olla jonkinlainen omasuojakin aina käden ulottuvilla. Ostakaa näitä itseäsuojaavia hengityssuojaimia kuitenkin harkiten ja vain tositarpeeseen, koska niitä ei riitä kaikille.

”FFP2-luokan hengityksensuojaimet tulee varata henkilöille, jotka työssään tarvitsevat tehokasta suojausta” (esim. terveydenhuolto ja teollisuuden pölyaltistumat).

MUTTA2:
Jo keväällä 2020 kävi ilmi, että maskisuosituksia ei annettu pitkälti juuri siksi, ettei maskeja ollut jakeluun ja markkinoilla riittävästi. Tiedot muuntoviruksista ja Suomea lähestyneestä toisesta aallosta (samoin kuin todennäköisesti tulevasta kolmannesta) saatiin melko varhaisessa vaiheessa.

– Olisiko ollut ja onko kenties yhäkin mahdollista käynnistää alustava poikkiasiantuntija-viranomais-polittikko-juristeriahenkilöstön lausuntokierros kartoittamaan seuraavan vaiheen lausuntokierrosten työtapajärjestyksen laatimisvuorolistan päivittämistarpeita ja kevätepidemian jälkeisen marssijärjestyksen korjausliikehahmotelmavastuiden lisäselvittämiseksi silmälläpitäen seuraavan kilpailutuslakiteknisten uudelleenmuotoil…

EI KUN ei sittenkään! Pankaa vaan toimeksi…

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu