Maksaako Ruotsi Nato-päätöksellään kunniavelkaansa talvisodasta? Kielsi apujoukkojen kauttakulun Suomeen 1940

MONI ON varmaan pohtinut hiljaa mielessään: voisiko Ruotsin Nato-prosessin aikana nähdyn täysin muuttuneen ex-isoveliasenteen takana olla länsinaapurimme hieman vaivaantuneita kokemuksia siitä, kuinka meillä on usein muisteltu vähätellen jopa katkeransävyisesti heidän talvisodanaikaista Finlands sak är vår -kampanjaansa, joka lopulta poiki 105 päivän olemassaolonkamppailuumme käytännössä ”vain lämmintä kättä, vähäistä aseapua ja joitain vapaaehtoisia”? Tuskin. Speculare necesse est.
Tosiasiassahan kuitenkin tuokin apu oli nykyajan mittapuulla ajatellen sangen paljon. Verrataanpa sitä vaikka tämän päivän Ukrainaan, jonne vieraita apujoukkoja ei ole saatu, vaikka maailman sympatiapanostus on ollutkin kohta 90 päivää Suomen talvisodassa saaman luokkaa. Neuvostoliitto erotettiin Kansainliitostakin jo pian Suomeen hyökkäyksen jälkeen 1939, mutta silloinkaan kuten nytkään Venäjän tultua erotetuksi YK:n ihmisoikeusneuvostosta eivät ystävät ole rientäneen apuun sankoin sotilasjoukoin. Ukraina kun on liittoutumaton kuten Suomikin oli 1939.
KUITENKIN talvisodan aikana Suomelle sekä luvattiin että oltiin myös valmiudessa lähettää apujoukkoja Britanniasta ja Ranskasta. Ranskan hallitus jopa joutui lopulta eroamaan, koska se ei pystynyt toimittamaan apua perille. Apujoukkojen perillesaanti kun jäi kiinni käytännössä kahdesta asiasta: Neuvostoliiton (Molotov-Ribbentrop-)liittolainen natsi-Saksa esti sitä sulkemalla merireitin, ja Ruotsi Norjan tapaan kielsi brittiläis-ranskalaisen sotilasavun kauttakulun oman alueensa kautta.
Ks. esim.
Yle Areena: Vaietut arktiset sodat
osa 1: Jäätynyt helvetti, kohta 40:00 – 45:00
Wikipedia: Fransk-brittiska planer för Skandinavien
IL: Tuhannet ulkomaalaiset pyrkivät Suomeen sotimaan
+
NOINKOHAN tämä apureitin torppaaminen pikkuveli-Suomelta yhä jotenkin hiljaa kaivertelee Ruotsin geneettisessä omassatunnossa? Sehän osaltaan myös selittäisi tätä pintatasolla pikaisesti kehittyneeltä näyttävää uutta ymmärrystä meidän turvallisuusasiamme vakavuudelle.
Monet kai yhä uskovat Ruotsin tarvittaessa vieläkin selviävän turvallisuusympäristössään myös yksin ilman Natoakin, varsinkin Suomen todennäköisen avun ja maantieteellisen välissäolon turvin. – Mutta varmempaahan Suomenkin apu toki olisi molempien ollessa Nato-maita. Suosittelisinkin nyt pidättäytymään hienotunteisissa sävyissä mahdollisissa julkisissa arvioissa Ruotsin mahdollisia piilovaikuttimia spekuloitaessa. Menneitä ei tule kaivella kiusalliseen tapaan varsinkaan ystävien kesken varsinkaan hetkellä, jona lähiystävä todella on arvossaan.
TALVISODAN aikana Ruotsin tuolloinen liittoutumattomuuslinjaus perustui tietysti länsinaapurimme omaan sen hetken turvallisuusarvioon, jonka mukaisesti sekaantuminen suurvaltojen sotatoimiin saattaisi osoittautua sille vaaralliseksi. Liittoutumattoman Suomen suoranainen auttaminen 1939-40 olisi tarkoittanut toimintaa sekä Saksan että Neuvostoliiton ’oikeutettuja’ intressejä vastaan näiden itseoikeutetusti omaksumilla etupiirialueilla.
Ei ole oikeudenmukaista vihjata tässä yhteydessä kuningashuoneen mahdollisiin (viime aikoina ainakin Kremlin esilleottamiin) henkilökohtaisiin natsisympatioihin enempää kuin liialliseen ryssänpelkoonkaan. Ruotsi halusi näin puolueettomuudellaan säilyttää asemansa ulkopuolisena ja välttää itäisen liittoutumattoman pikkunaapurinsa kohtalon joutua Neuvostoliiton aggression kohteeksi ja ehkä sen alusmaaksi sekä niin ikään myös länsinaapurinsa Norjan aavistetun kohtalon joutua natsi-Saksan aggression kohteeksi ja alusmaaksi, mikä sitten toteutuikin viiden vuoden ajaksi 1940-45. Ruotsin oli varottava ärsyttämästä noita suuria liittoutuneita panfasistivaltoja ja mieluummin panostettava kieli keskellä suuta laskelmoituun kaupankäyntiin niiden kanssa.
Tuollainen liittoutumattomuus osoittautui juuri tuolloin Ruotsille mahdolliseksi ja tuloksekkaaksi, Suomen liittoutumattomuus ei tuolloin ollut onnekasta. – Nyt se ei ole välttämätöntä enää kummallekaan. eikä mitä todennäköisimmin onnekastakaan. Älkäämme siis enää muistuttako Ruotsia siitä, että heillä on ollut onni 200 vuoden rauhaan vain siksi, että me olemme sinnitelleet elossa iskupuskurina tässä välissä.
Gotlanti ja Ahvenanmaa kun ovat käytännössä yhtä lähellä Venäjää kuin Tukholma ja Helsinki, jotka ovat olleet Kaliningradin (ent. Königsberg) ja Viipurin läänin iskanderien ydinkärkien ulottuvilla ja suuntauksissa jo vuosikymmeniä joka tapauksessa. Pitäisin epähienona myös Paavo Väyrysen vihjailuja siitä, että Suomi on nyt jotenkin vääristellyt turvallisuusympäristömme faktastoa Ruotsin suuntaan ja jopa harhauttanut/vedättänyt sen tekemään itselleen tarpeettoman Nato-ratkaisun – mikä ratkaisu kuitenkin oikeasti toimii molempien maiden ja Itämeren alueen rauhan varmistamiseksi ja vakauttamiseksi.
– TACK för ditt ansvarsfulla beslut, lillebror Sverige!
Kiitos vastuullisesta päätöksestäsi, pikkuveli Ruotsi!
Se apujoukkojen kauttakulku ei olisi tainnut jäädä ihan kauttakulkuun.
Joitain jäppisiä olisi jäänyt rautakaivoksille kertomaan saksalaisille että voivat hakea sitä rautamalmia jostain muualta.
Churchill ilmeisesti tähtäsi pohjoisen rintaman luomiseen Saksaa vastaan.
Pohjoiseen rintamaan olisi sittemmin kuulunut neuvostojoukkojen valtaama Suomi, siitä huolimatta vaikka Neuvostoliitto olikin vielä Saksan liittolainen. Kaikki kuitenkin tiesivät että se liitto olisi vain lyhytaikainen.
Veikkaisin että talvisodan yht’äkkinen lopetuskin on enemmän Hitlerin aikaansaannos kuin Englannin. Nimittäin miehitetty Suomi olisi uhannut Saksan rautamalmin saantia.
Eikä se Ruotsin apu aivan vähäpätöistä ollut. Tietyissä avaintuotteissa merkitys oli suuri, samaten koko Pohjois-Suomen lentotoiminta oli ruotsalaisten vapaaehtoisten käsissä.
Aseavusta on hyvä muistaa että se tapahtui jokseenkin salassa, Saksasta tuli täydennystä sitä myöten kun tavaraa lähti Suomeen. Saksan täydennys oli loppunut hyvin pian jos apu olisi ollut julkista.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikä se Ruotsin apu aivan vähäpätöistä ollut.”
– Joten sillä oli merkityksensä, että Ruotsi maaliskuussa 1940 ilmoitti ykskantaan, että apu Suomelle lopetetaan kokonaan, ellei Suomi suostu rauhaan hyökkääjän ehdoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa on vasemmistolla ollut aika iso osa valtakunnan päätöksenteossa. Vasemmistolla on ollut aika voimakkaita sympatioita Neuvostoliiton suuntaan.
Ruotsia ei ehkä pidä pitää monoliittina vaan yhteiskuntana missä on ollut monenlaista ristivetoa.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän sitten jotkut vaativat Länttä rauhoittamaan Ukrainan puolustussotaa ja järjestämään Putinille ’kunniallisen tilaisuuden säilyttää kasvonsa’ eli käytännössä ryöstösaalisrauhaan Krimin ja Donbassin osin pitäen.
Miksi ihmeessä sotarikollinen Putinin pitäisi saada säilyttää paitsi kasvonsa myös päätäänkään?
Ks. https://2sj8jt43nx8s3fh0fpaz8wf7-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2022/05/denazificationofRussia.jpg
Ilmoita asiaton viesti
”Saksasta tuli täydennystä sitä myöten kun tavaraa lähti Suomeen. Saksan täydennys oli loppunut hyvin pian jos apu olisi ollut julkista.”
– Siis länsimaiden lisäksikö myös myös Neuvostoliiton liittolainen Saksa toimitti Suomelle aseapua talvisodassa 1939-40? Millaista ja millaisia määriä ja mistä lähteistä tiedot? Toki sitä ja vapaaehtoisia tarjottiin kai myös esim. fasistisesta Italiasta ja lupauksia vaikka keneltä koska maailman myötätunto oli hyökkäyksen liittoutumattoman uhrin puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi osti sotatavaraa Saksasta sitä myöten kuin toimitti vanhaa varastoa Suomeen.
Nythän on ymmärrettävä ettei kukaan halua vähentää aseistustaan maailmansodan vallitessa.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, vaikkakin tuossa vaiheessa jo Puolaan ja Suomeen hyökännyt ja Saksan kanssa Puolan kahtia jakanut Neuvostoliitto ei vielä Kremlin nykykäsityksenkään mukaan ollut sodassa, joka kuulemma muka alkoi vasta kesällä 1941. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Yritätkö viisastella?
Ihanko oikeasti kuvittelet Churchillin olleen yhtään kiinnostunut Suomen kohtalosta?
Churchillin tavoite Ruotsin kauttakulussa on ollut kyllä joku ihan muu kuin Suomen pelastaminen.
Sen ovat ruotsalaisetkin käsittäneet ja siksi kieltäneet kauttakulun. Muussa tapauksessa Ruotsista olisi tullut sotatanner.
Churchillin tavoite oli voittaa Saksa ja parhaimmin se kävi päinsä Neuvostoliiton ja USA:n avulla. On olemassa spekulaatioita siitä että Churchill olisi pelannut Stalinin pussiin jo varhaisessa vaiheessa. Nimittäin kun ihan kaikkea ei arkistotkaan paljasta.
Jokainen käsittää että Neuvostoliiton ja Saksan ystävyys ei voinut olla pitkäkestoinen. Tämän voi todeta vaikka Mein Kampfista.
Mannerheimin muistelmissakin mainitaan että ikävä kyllä kaikkea ei voi sanoa, vuonna 1951.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Ruotsin suhdetta kuvattaesa ei tosiaankaan enää Ruotsin Nato-päätöksen jälkeen ole mitään syytä kuvata vanhaan tapaan ja isoveli-pikkuveli-asetelma voidaan unohtaa kokonaan. Sanotaan siis vaikka mieluummin ikä- ja sukupuolineutraalisti, että olemme läheisiä sisaruksia.
Otsikon kysymykseen vastauksena: Ruotsi ei nyt Nato-päätökselläänniinkään merkitsevästi maksa mitään moraalista kunniavelkaa Suomelle kuin huolehtii ensisijaisesti omasta turvallisuudestaan muuttuneen olosuhdeympäristön huomioon ottaen JA siihen liittyen osoittaa erittäin aiheellisesti tällä kertaa aiempaa enemmän kunnioitusta Suomen harkintakyvyn alueellisen turvallisuustoimijuuden painoarvoa kohtaan myös ajoituksen taidon osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Eiku Göring oli Ruotsin vävypoika.
(sieltä kun löytyi mieluisa vaimo)
Ilmoita asiaton viesti
Rautamalmilaivat kulkivat tarvallisesti Ruosin Lapiasta Saksaan Norjan vesillä, vaikka Norja tomerasti esti Ranskan ja Englannin avun Suomelle.
Molemmat julistivat ettei apu Suomelle kulje ”ainakaan meidän alueiden kautta”.
Senjälkeen kun Saksa miehitti Tanskan ja Norjan kaikki olivat ”tyytyväisiä”.
Ilmoita asiaton viesti
Tietääkseni mitään kunniavelkaa ei ole syntynyt. Ruotsalaiset pelkäsivät kuollakseen omastakin puolestaan ja ei ole itsestäänselvyys että olisivat antaneet aseita kun saattaisivat tarvita niitä itsekin.
Mainitsematta jäi ambulanssit ja ambulanssimiehistöt joita saimme.
Kaiken aikaa osa ruotsalaisista oli vielä neukkujen puolella, mm. Stieg Larsson oli sitä mieltä että kaikki suomalaisia auttaneet ovat olleet natseja.
Yksi kunniavelka Ruotsille syntyi. Tulivat sallineeksi sotavankien ja pakolaisten siirtoa neukkulaan ja siitä lähtien ovat pitäneet tarkoin huolen että pakolaisia suojellaan vähn turhankin hyvin ja näihin päiviin asti,
Ilmoita asiaton viesti