Maskiton tartutti bussissa maskia käyttäneet, jo 64 tartuntaa – olisiko FFP2-suosituksen aika?

FFP2-hengityssuojain suojaa myös käyttäjäänsä toisin kuin kirurginen ja kansanmaski. Osta niitä kuitenkin harkiten vain tositarpeeseen, koska niitä ei riitä kaikille.

Savonlinnaan matkalla olleessa bussissa levisi eteläafrikkalainen virusmuunnos, jo 56 ihmistä saanut tartunnan – ”Kyse on suuren luokan piittaamattomuudesta”, otsikoi MTVuutiset. Helsingin Sanomien uudemman jutun mukaan ko. tapauksessa on jatkotartuntojen määrä yhteensä 64.

Kososen Liikenteen toimitusjohtaja Jyrki Kosonen kertoo MTV Uutisille, että linja-auton kyytiin oli noussut aivasteleva ja köhivä asiakas, joka ei ollut käyttänyt maskia. Muilla matkustajilla sen sijaan oli maski. – Kyse on suuren luokan piittaamattomuudesta. Korostan kaikille, että kun jo toivottavasti eletään koronapandemia loppuvaihetta, niin kaikki kantaisivat vastuunsa.” – mtvuutiset.fi

Niinpä. Piittaamattomuutta, maskittomuutta. Nuo vastuunsa hartioillaan kantaneet tartunnan saaneet matkustajat sitä vastoin kantoivat naamallaan pelkkää kirurgista maskia tai ns. kansanmaskia, joissa ei juuri eroa ole itsensä suojaamisen suhteen. Suosittu kirurginen maski kun ei suojaa kantajaansa tartunnalta, vaan ainoastaan muita paikallaolijoita, siis maskittomiakin. Covid-19-tartunta palkaksi vastunkantamisesta ei tunnu ihan oikeudenmukaiselta, jos on kuvitellut itsekin olevansa maskin takana jonkinmoisessa suojassa vastuuttomien tartuttavuudelta.

Ainahan suuresta varsinkin ennalta valikoimattomasta joukosta löytyy ainakin yksi piittaamaton. Voisikin olla jo aihetta tuoda esiin myös yksilökohtainen suojautumisen tarve ja mahdollisuudet. Moni meistä haluaa suojautua myös itse eikä ainoastaan estää tartuttamasta muita. Eilen 2.3.2021 saavutettiin uusi ennätys päivittäisissä covid19-tautitartunnoissa: 797.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tarvitaan FFP2 tai KN95 tasoinen hengityssuojain suojaamaan maskin kantajaa itseäänkin ilmassa leijuvilta koronavirusaerosoleilta. Kirurginen ja kansanmaski sitä vastoin suojaavat vain suuremmilta partikkeleilta eli räkä- ja veriroiskeilta, mitkä jälkimmäiset ovat kirurgisissa operaatioissa yleinen riski.

Esimerkiksi Saksassa maskipakko tarkoittaakin FFP2-tason hengityssuojaimia. Suomessa tähän ei olla menty edes suositustasolla. Samasta syystäkö kuin kansanmaskeja ei suositeltu keväällä 2020 – eli siksi, että FFP2-hengityssuojaimia ei ole meillä riittävästi saatavilla? Eioon myynti kun laskee potentiaalisten asiakkaiden luottamusta ja kansansuosiota…

HUOM! En itse tai lähipiirini edusta mitään maahantuoja- tai markkinointiorganisaatiota enkä voi saada hyötyä FFP2-hengityssuojaimien lisääntyvästä käytöstä muuten kuin kansanterveyden ja kansantalouden parantumisen näkökulmasta.

Ks. FFP2-hengityssuojain suojaa myös kantajaansa – niitä ei riitä kansalle, joten ei suositella

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu