Mauton manööveri vai vihje tulevasta: Venäjän sotilaat iskivät Punaisen Ristin ambulanssiin Petsamossa

Vaikka esimerkiksi itänaapurin Helsingin suurlähetystö näyttää viettävän diplomaattisen kunnioittavaa rauhanomaista naapurisopua SPR:n pääkonttorin kanssa osoitteissa Tehtaankatu 1 a ja b, Venäjä ei piittaa Geneven sopimuksesta sotilaallisessa katsannossa.

Venäjä ei tietenkään erottele ambulansseja tai siviiliajoneuvoja muista tulikohteistaan esimerkiksi Ukrainassa tai Syyriassa, mutta itsenäisen Suomen alkuperäisellä alueella Petsamossa tuo Tuntemattomasta sotilaastakin tuttu painajaisnäky herättää nykypäivänä kysymyksiä ilmiön ehkä muustakin kuin ajallisesta liittymisestä Putinin viimeaikaisiin uhkauselkeisiin Länttä ja läntisiä naapureitaan kohtaan. Miksi noita barbaariotteita esitellään  julkisesti nyt?

Verkkouutisten ja Barents Observerin mukaan Venäjän pohjoisen laivaston alaisen merijalkaväkiprikaatin Petsamon harjoituksessa tällä viikolla on eliittijoukko-osasto muun muassa simuloinut iskua Punaisen Ristin tunnuksin varustettua ambulanssiajoneuvoa vastaan.

Pohjoisen laivaston julkaisemissa kuvissa ajoneuvon kyljessä on selvästi näkyvä Punaisen Ristin tunnus, mutta muutaman kymmenen metrin päässä väijyvät sotilaat avaavat tulen sitä kohti.
Kuvissa ajoneuvosta säntää ulos joukko maastopukuisia sotilaita, joista yksi on sijoittautunut sen katolle ja ampuu raskaalla konekiväärillä suoraan Punaisen Ristin tunnuksen yläpuolelta.

Sekä aseellinen isku Punaisen Ristin tunnuksin merkittyä kohdetta vastaan että sellaisen käyttäminen muuhun kuin humanitaariseen tarkoitukseen on kielletty jo vuoden 1929 Geneven sopimuksella, johon myös Venäjä on sitoutunut. Syyrian sodassa Venäjän ilmavoimat eivät ole epäröineet moukaroida sairaaloita ja muita Geneven sopimuksella suojattuja siviilikohteita.

Suomen puolustusvoimissa sodan oikeussäännöt kuuluvat olennaisesti jokaisen varusmiesjohtajan koulutukseen.

Lähteet: Barents ObserverVerkkouutiset.fi

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu