Median venäjämieliset ”kartat”: elokuut 2020 ja 1939

TV1 Ykkösaamun 22.8.2020 venäjämielisen kartan pohjalle lisätty Viipurin läänin, Königsbergin/Karaliaučiusin/Królewiecin ja Krimin tilannetta korostavaa grafiikkaa.

Presidentti Niinistö ei Ykkösaamussa 22.8.2020 kiinnittänyt julkista huomiota haastattelussaan esitettyyn järkyttävän vääränsisältöiseen karttaan.  Yle itse oikaisi virheensä puolilta päivin pahoitellen: ”TV1 Ykkösaamun kartassa oli virhe, jossa Krim oli merkitty samalla värillä kuin Venäjä. Todellisuudessa Venäjä liitti Ukrainaan kuuluvan Krimin Venäjään kansanäänestyksessä, jonka Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous tuomitsi laittomaksi.

80 vuotta sitten 23.8.1939 Neuvostoliitto ja natsi-Saksa solmivat liittosopimuksen, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa ne jakoivat mm. Suomen kuuluvaksi itänaapurimme etupiiriin. Sovitun nojalla Stalin hyökkäsi Suomeen marraskuussa 1939. Yhdistyneiden kansakuntien edeltäjä Kansainliitto tuomitsi Tarton rauhan 1920* rajat rikkoneen hyökkäyksen laittomaksi.

Talvisodan jälkeen Venäläiset miehittivät laittomasti ja liittivät Neuvostoliittoon Suomen Karjalan ja itä-Sallan ’kansanäänestyksissä’, joilla ei vain miehittäjien kesken pidettyinä ollut minkäänlaista kv. oikeutusta. Alueitten oikeat asukkaat olivat joutuneet pakolaisiksi lännempään Suomeen (heidän joukossaan tuleva presidenttimme Martti Ahtisaari Viipurista).

Neuvostoliitto ei kuitenkaan ollut onnistunut talvisodan rauhanteossa 1940 anneksoimaan kuin noin 10 % maa-alastamme. Se hyökkäsikin uudelleen kesäkuussa 1941 ja vei jatkosotarevanssissaan Suomelta Viipurin läänin ja itä-Sallan lisäksi myös Petsamon.

Stalinin asettama Valvontakomissio määräsi kaikki itsenäisen Suomen alkuperäisiä rajoja esittävät kartat luovutettaviksi miehitysvallalle. Yleisradio ja muut mediamme ovat esittäneet Suomen rajat tuosta alkaen sotiemme 1939-44 jälkeisen ajan de facto -rajojen mukaisina usein silloinkin, kun kyseessä on ollut sotavuosien tilanne tai jopa sitä edeltänyt tilanne. Esimerkiksi suositussa Sotapolku.fi-sivustossa on jopa talvisodan puolustustaistelut 1939-40 Karjalan Kannaksella esitetty virheellisesti käydyiksi muka itänaapurimme alueella!

Jotenkin Suomessa on arkailtu esittää oikeita rajojamme julkisuudessa vielä Neuvostoliiton romahduksen jälkeenkin. Alkuperäisten itsenäisen Suomi-neidon Tarton rauhassa 1920 neuvotellen sovitut rajat on nähty vain harvoin julkisuudessa. – Miksi?

Siitä samasta syystäkö, mistä Sauli Niinistö ei nyt ollut muka havaitsevinaan jonkun mahdollisesti Ylen kesäharjoittelijan ajattelemattomuuttaan (tai peräti entisen SN-Seuran työpaikkaosastoon kuuluneen seniorityöntekijän tarkoituksella) presidenttihaastatteluun työstämän venäjämielisen kartan myrkyllistä viestiä. Sitä Kreml voi käyttää hyväkseen erilaisissa propagandistisissa ja disinformatiivisissa valeuutistarkoituksissa. Mahdollista on jopa, että lähetyksen ’autenttista taustakarttaa’ on jo vilautettu jossain vakavammassakin yhteydessä ’todistamaan’, että Suomen ulkopolitiikan johtaja hyväksyy Krimin laittomaan liittämisen Venäjään 2014 siinä missä Karjalan ja Petsamommekin ryöstöt 1939-47.

* HUOM!
Lokakuussa 2020 vietämme itsenäisen Suomen alkuperäisten kv. hyväksyttyjen rajojen eli Tarton rauhan (14.10.1920) 100-vuotisjuhlapäivää. – Kartat ja julisteet esiin,  ja Suomi100% -pinssit ja riipukset rintaan. Älkäämme unohtako Suomen oikeita alkuperäisiä rajoja koskaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu