Navalnyille vankeusrangaistus epäonnistuneesta myrkkyitsemurhasta?

Novajavoda, novitsh...

Vähemmästäkin!” voisi varmaan länsimainenkin oikeusasiatiedemies todeta ymmärtäessään millaisesta korkean tason ryssinnästä tämän tuomiotaan odottavan populistidemagogin töppäilyissä oikein on kyse. Mitään kadunmiehen arkimokailuahan se ei toden totta ole ollut.

HS 29.12.2020: Venäjä on antanut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyille uhkavaatimuksen: Navalnyin on heti lennettävä kotimaahan Saksasta ja ilmoittauduttava Moskovassa.* Jos hän palaa myöhemmin, hän joutuu vankilaan.**

Navalnyi on tuomittu 2027 ehdolliseen vankeuteen ja hänen tulisi täyttää velvoitteensa olla viranomaisten valvottavana. Vankilahallinto perustelee vaatimustaan lääketieteen alan arvostetun julkaisun The Lancetin artikkelilla, jossa kerrotaan Navalnyin parantuneen.

Kuten muistamme, Aleksei Navalnyi tunnusti syyskuussa 2020 ns. ирония-twiitissään yrittäneensä provokatiivisesti ja Venäjän mainetta ja hallintoa vahingoittaakseen itsemurhaa korkean puolustusterveysteknologian päättölääkinnällisellä tuotteella, jota hän oli valmistanut ilmeisen laittomin keinoin hankkimansa valtiollisen huippusalaisen reseptin mukaisesti keittiössään.

Myös Vladimir Putin on toistuvasti yhtynyt ирония-twiitissä esitettyyn käsitykseen Navalnyin itsemurhayrityksestä. Lisäksi hän 17. joulukuuta pitämässään lehdistötilaisuudessa totesi naureskellen, että jos Venäjän turvallisuuspalvelut olisivat halunneet myrkyttää Navalnyin, he olisivat ”todennäköisesti tehneet työn loppuun”.

* hs.fi/ulkomaat

** Presidentit Putin ja Niinistö käsittelivät puhelinkeskustelussaan 28. joulukuuta keskinäisten luottamussuhteiden lisäksi joitain ajankohtaisia kansainvälisiä kysymyksiä, mukaan lukien Venäjän ja Euroopan unionin suhteet. Joistain suomalaislähteiden tiedoista poiketen Navalnyi-tapausta ei virallisesti käsitelty Venäjän mukaan esimerkiksi luottamuksellisen viranomaisyhteistyön ja kiinniottopyynnön muodossa kohdehenkilön mahdollisen Suomen-matkan aikana.

Keskusteluissa ei tiettävästi virallisesti myöskään mainittu Suomen eduskuntaan ilmeisesti Lännen taholta kohdistettua vihamielistä tietomurtoiskua eikä tarpeettomasti lausuttu ääneen yhteistä toivomusta voida tulevaisuudessa välttää kyseiset ikävät kybertapahtumat kieltäytymällä heikentämästä kv. suhteita puuttumalla Venäjän toisinajattelijoiden agendan tukemiseen tai osallistumalla ruotsalaisrevansistien uudelleen esiinnostamaan natotuskeskusteluun. Myöskään ei kommentoitu ulkoministeriön vuoden 2013 tietomurtotapausta tai esitutkintaa siitä, miten turvaluokiteltua salassa pidettävä sotilastiedusteluaineistoa on päätynyt Helsingin Sanomien toimittajien haltuun.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu