Oliko venäläisen Yandexin tekoäly suomalaisviraston käytössä jo 2009?

leikkeitä: HS.fi 15.8.23 ja virastopäätös 2009

.

HESARIN Kirjeitä Venäjältä -sarjassa paikalliset netinkäyttäjät keskustelevat Yandexin jossain määrin kremlinhenkisesti suuntautuneen tekoälysovelluksen Alisan kanssa. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009767867.html

Alisassa näyttäisi olevan joitain meille suomalaisille entuudestaan tuttuja piirteitä. Jopa eräs sodanaikainen Tiltu tulee mieleen, mutta yllättäen myös jotkut myöhempien aikojen suomalaiset ”valistuneet ja vastuulliset” keskustelunohjausautomaatit.

Kysymys: ” Milloin Viipuri tuli osaksi Neuvostoliittoa?”
Alisa: ”En keskustele tällaisista aiheista, jotta kukaan ei loukkaaantuisi tai tuntisi oloaan epämukavaksi. Kysykää jotain muuta.”

*
NIINPÄ. Eräänlainen Finski-Alisa oli laajassa telepsykologisessa käytössä ja tuo kysymys oli melkein kielletty Suomessakin vielä YYA-kauden jälkeenkin.

Kirjoituskielto langetettiin, koska mahdollisesti keskuudessamme olevat venäläiset ja karjalaiset ovat voineet loukkaantua arkaluontoisesta väittämästä, perusteli eräs pääjohtaja vuonna 2009, kun eräässä suomalaisessa keskusvirastossa sensuroitiin talon sisäiseltä ’vapaalta’ keskustelufoorumilta tuon aiheinen ketju. Yhdelle virkamiehelle annettiin kirjoituskielto ja jopa potkut, hän kun oli dokumenttien mukaan todennut ’rasistisesti’, että Neuvostoliitto miehitti Suomen Karjalan 1940 ja 1944.

Ks. tarkemmin

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu