Puola: ”Kaliningrad” on sotarikollisnimi. Suomi: ”Svetogorsk” on oikeasti Enso ja ”Priozersk” Kägöisalmi/Käkisalmi/Kexholm

US 11.5: ”Puola alkaa käyttää Venäjän hallitsemasta Kaliningradin alueesta sen historiallista nimeä Królewiec. Nimimuutos tehdään puolalaisiin karttoihin hallituksen toimikunnan suosituksesta.
Venäjä raivostui päätöksestä heti. Muun muassa Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kuvaili sitä ”järjettömäksi”…
Kantaa otti myös kovasanaisista lausunnoistaan tunnettu Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev. Hänen mielestään Puolan pitäisi muuttaa Saksan toisessa maailmansodassa valtaamien alueiden nimet saksalaisiksi, mikäli Kaliningrad-nimi ei kelpaa, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass.” –
uusisuomi.fi
NOH, mutta tarkkaan ottaen alueella oli noiden puolalaisen ja liettualaisen lisäksi saksalainenkin nimi Königsberg jo 1200-luvulla eli paljon ennen venäläisten 1946 keksimää ”Kaliningradia”. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad
Ja siksi toiseksi: miksi Neuvostoliiton toisessa maailmansodassa valtaamien alueiden nimien pitäisi yhä olla sen keksimiä, tuulesta temmattuja ja esimerkiksi Suomen karjalaisia ja petsamolaisia loukkaavia mukanimiä?
EHKÄ NYT myös Suomen tulisi ryhdistäytyä YYA-ajan nimistömatelunsa jäljiltä. Kuten tiedämme, neuvostoliittolaiset maahantunkeutujat tuhosivat evakkopakolaistemme kotiseutua ja alkuperäiskulttuuria muun ohessa muuttamalla useimmat paikannimet Karjalankannaksella, joka liitettiin toisen maailmansodan jälkeen ”Leningradin ”oblastiin” – https://agricolaverkko.fi/review/karjalankannaksen-toponyminen-katastrofi
Osa uusista maahantunkeutujien keksaisemista neuvostonimistä kunnioitti hyökkäyssodan johtohahmoja ja erikoisoperaatioraakuudessa kunnostautuneita rivisotilaita ja osa aatteenpaloa. Osa oli muuten vain tunkkaisesta tuulesta temmattuja. Alkuperäisiä karjalan-, suomen- ja ruotsinkielisiä nimiä ei enää kunnioitettu itsenäisyytemme alkuvuosikymmenten ja autonomian ajan tapaan.
Suomalaisista Venäjän hallussa pitämiä alueitamme kuvaavista kartoista tulisikin ehkä nyt Puolan esimerkin mukaisesti poistaa useita venäläisiksi väärennettyjä paikannimiä.
Esimerkiksi
– Imatran ns. kaksoiskaupunki ”Svetogorsk” on oikealta nimeltään Enso https://fi.wikipedia.org/wiki/Enso
– Viipurin öljysatamakunta ”Primorsk” on oikeasti Koivisto, ruotsiksi Björkö. https://fi.wikipedia.org/wiki/Koivisto_(kauppala)
– Toinen Viipurin lähikunta ”Vysotsk” on oikeasti Uuras. Sen venäjänkielinen nimi oli ruotsinkielisen nimen Trångsund mukaan Тронгзунд, kunnes se talvisodan loppuvaiheessa kaatuneen Neuvostoliiton ”sankarin”, konekiväärimies Kuzma Vysotskin mukaan nimettiin Vysotskiksi 1948 https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuras
– Veikko Lavin markkinalaulusta tutun Käkisalmen (ruots. Kexholm, karjalaksi Kägöisalmi) nimi väärennettiin 1948 venäjäksi ”Priozersk”
https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4kisalmi
– ”Kondratjevon polkka” tarkoittaa oikeasti Säkkijärven polkkaa. Sen uuden nimen antoi lentoeversti Petr Kondratjev saatuaan surmansa 1. heinäkuuta 1943 lento-onnettomuudessa Suomen Seiskarissa.
– ”Pervomajskoje” eli Vapunpäivä on oikeasti Kivennapa https://fi.wikipedia.org/wiki/Kivennapa_(Viipurin_piiri)
– jne, jne…
Mitä muita esimerkkejä venäläisten tekemistä nimiväärennöksistä olisi syytä mainita? (Käsitellään siis esim. Äänislinna jossain toisessa blogissa 😉 ) Apuna alla väärentämätön Suomi-neidon itsenäisyysajan alkuperäisiä luomumuotoja esittävä kartta:
Eikös Moskovajoki ole oikeasti Mustajoki.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos tässä lähialueillamme mennään riittävän kauas ajassa taaksepäin, niin tottahan tämä Sankt Petersburg/Petrograd/Leningrad/Pietari on sekin oikeasti Nevanlinna. Ja koko ympäröivä Inkerinmaakin on perinteisesti ollut suomalaisten asuttamaa aluetta umpisuomalaisine paikannimistöineen.
Siis ei nyt tietenkään sillä, että suunnittelisin niitä tässä takaisin vallattaviksi seutukunniksi, mutta noin ihan periaatteesta ja wanhaa kunnioittaen.
Ilmoita asiaton viesti
Inkeriläiset siirrettiin Suomen kautta hevonvittuun, kaunis suomi-irvikuva matkamuistonaan…
Ilmoita asiaton viesti
”Eikös Moskovajoki ole oikeasti Mustajoki”
Onhan se, tai siis muinaissuomeksi tai tosilähisukukieleksi jotain Mustjoki tms. minkä sitten isovenäläiset maahantunkeutujat väänsivät suuhunsasopivampaan muotoon Moskva.
Vielä noin kuusi vuotta sitten Putin piti lehdistötilaisuuden jossa esitti pelkonsa että mm. suomensukuiset kansat jotka asuttivat suurta osaa nykyistä Venäjää alkaisivat esittää ajatuksia alueellisesta itsemääräämisoikeudesta tms. Olennaista oli että kertoi kaikille venäläisten olevan kolonialisaatioväkeä.ja siis maahantunkeutujia.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän piti hyökätä Ukrainaan ennen kuin me suomalaiset kiinnostuimme taas Karjalasta. Olematta mikään revanssisti suomalaisilla on oikeus ja velvollisuus tutkia, pohtia ja muistella menetettyä Karjalaa, myös sen nimistöä. Asia on tärkeä siksikin, että vierailut luovutetuille alueille eivät nyt oikein toimi ja siksi, että valtaosa jo lapsina evakkoon lähteneistäkin on yli 8-kymppisiä. Anna Mutasen laulama Jo Karjalan kunnailla tai Raita Karpon Laps’ olen köyhän kauniin Karjalan taas Ylen soittolistoille, kiitos. Mutta alueet pysykööt anastajillaan – kun ei kerta Koivistoa kiinnostanut silloin, kun niiden palautusaika Neuvostoliiton hajoamisprosessin tuoksinassa oli otollisimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaan Karjalaa vielä tyrkyttää väkisin Suomelle, riippuu siitä jääkö Ukrainan sodassa ”Mustapekka” Venäjän käteen lopuksi. Oletteko huomanneet että radiossa on myös lisääntyneet huomattavasti musiikkitarjonnassa Karjalaan viittaavat esitykset, Järviradio tuo kaikki sodanaikaisista nykypäivään asti olevat levytykset esiin joka päivä.
Kieliikö tämä jostain muutoksesta palautuksen suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjän piti hyökätä Ukrainaan ennen kuin me suomalaiset kiinnostuimme taas Karjalasta”
– Ehkä vähän noinkin, mutta on aika moni ollut kiinnostuut Karjalasta ja muista itsenäisen Suomi-neidon alkuperäisistä luomumuodoista aiemminkin.
Tämä 1991 julkisesti aloitettu hopeaviestinten kauppa ei suinkaan ole niitä ensimmäisiä asiasta kiinnostuneita, mutta otetaan nyt se esimerkiksi: https://www.kokonainensuomineito.fi/muotoilun-taustoja
Ilmoita asiaton viesti
Venäläinen elämä päättyy,,
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien elämä päättyy joskus, oli sitten venäläinen, suomalainen tai vaikka hottentotti. Jos tarkoitat Venäjän kansan joukkotuhoa, niin sekin on tietenkin mahdollista, mutta jos niin käy, niin siinä tuhoutuu kyllä samalla paljon muutakin. Ehkä jopa koko ihmiskunta, mikä tosin ei olisi mikään suuri vahinko.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Marko ei tuossa tarkoita ihan kirjaimellisesti venäläisen elämän päättymistä, vaan elämäntävan, jota russoimperialistisiat sanovat ”Venäläiseksi maailmaksi/rauhaksi” (Russki mir)?
Ilmoita asiaton viesti
Syksyllä oli lehdissä kirjoitus että mihin uusrikkaat venäläiset on rakentaneet datsojaan ja omakotitalojaan Karjalankannakselle, kuitenkin lähempänä Pietaria olevat on palauttaneet kylien tai maastokohteiden nimiä suomeksi, kun se antaa muodikkaamman ja historiallisen vaikutuksen venäläisten silmissä.
Lie syynä se, että rakentavat ryöstömaalle ja hävettää kuitenkin sen verran vielä, että näin hyvittävät tekonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt vanhoista alueista puhutaan, niin Venäjää tai Ruotsia on tuo Laatokan Karjalan seutu käytännössä aina ollut. Ehkä vähän muitakin valtoja ollut mukana.
Mutta Laatokan Karjala ja Karjalan kannas – Suomen valtioon liitettyä aluetta noin 25 vuotta historiassa. Ruotsissa ja Venäjän maalla – olisiko tuollaiset rapiat kaksi sataa vuotta kummassakin.
– ehkä vähän pidempään Ruotsin maata, mutta Novgorodin valta huomioiden taidetaan olla samoissa vuosissa hyvinkin tarkasti.
Karjalan evakot toki haikailevat vanhoja hyviä aikojaan ”kotikunnaillaan”. Mutta Suomen valtioon liittymisen historia on toki nointe 25 vuotta. Mannerheimintien alkuperäinen nimi taisi olla Vladimirinkatu tai jotain sinne päin? Kukapa sitäkään haikailemaan – en minä ainakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Rajoja on toki sodilla siirrelty niin Ruotsin, Novgorodin, Venäjän ja myöhemmin Suomenkin välillä sinne sun tänne vuosisatojen saatossa, mutta paikkojen nimiä ei ole vaihdettu koskaan muulloin kuin Neuvostoliiton toimesta toisen maailmansodan jälkeen. Siitä on kysymys.
Paikkojen nimiä ei tarvinnut vaihdella, koska asujaimisto jäi aina ennalleen ennen toista maailmansotaa tapahtuneiden rajasiirtojen yhteydessä.
Mitä puolestaan tulee Mannerheimintiehen, niin se oli nimeltään ”heikinkatu”. Valdimirinkatu muutettiin Kalevanbkaduksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjää tai Ruotsia on tuo Laatokan Karjalan seutu käytännössä aina ollut.”
– Höpöhöpö! Suomalaisten ja karjalaisten maita ihan suvereenisti 1939 asti ja 1941-44, missä on myös ruotsinkielisiä ollut ja venäjänkielisiä myös pari prosenttia. Vasta etninen puhdistus muutti nuo maat venäläisten asuttamaksi, jolloin maahantunkeutujat väärensivät paikannimetkin muka omikseen. Se on eri asia, että Ruotsin valtakuntaan ja Venäjänkin ovat nuo suomalaiset alueellisesti välillä kuuluneet.
Ilmoita asiaton viesti
Taas tulee niin käsittämättömän merkillistä (ja ilmeisen tarkoitushakuista) historian vääristelyä, että en ilkeä edes vastata kommenttiin vaan viittaan tässä vain ylläolevaan ihmeelliseen ulostuloon korjatessani hulluimpia väitteitä:
1.) Se ”Vladimirinkatu” oli kylläkin nykyinen Kalevankatu vuoteen 1928 saakka. Mannerheimintie oli Heikinkatu ja Turuntie vuoteen 1942 asti.
2.) ”Vanha Suomi” (Venäjän Ruotsilta valloittamat alueet Uudenkaupungin rauhassa 1721 ja Turun rauhassa 1743) palautettiin Suomen yhteyteen jo vuonna 1812.
3.) Ruotsin itäraja on vedetty Terijoen itäpuoliselle Rajajoelle jo vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhassa. Että se siitäkin Viipurista ”vanhana venäläisenä kaupunkina”, kuten neuvostoliittolaiset totuudet aina asian esittivät.
Ilmoita asiaton viesti
Kas, taitaa arvoisa historian maisteri Veijo Järvinen tarkoittaa minua tuolla ”ja ilmeisen tarkoituksellista historian vääristelyä” -väitteellään.
1. Vladimirinkatu meni sitten väärin. Asuin 1970 -luvulla Kalevankadulla. Se nimi syöpyi mieleeni. Ja tuli nyt sitten Mannerheimintien yhteyteen kun muistelin että ”mikäs keskeinen tie se olikaan Hesassa, joka haluttiin epävenäläistää”.
– No, se olikin vain minun tärkeä katuni keskisessä Helsingissä noin lähes 50 vuoden takaa. Virhe minun.
2. Muistaakseni professorit Klinge ja Jussila toteavat suomalaisen historiankirjoituksen tulkinneen autonomian väärin. Kyllä Suomi oli koko ajan Venäjän osa, sen keisarillisen lain armoilla. Autonomia -julistus ei omannut siihen nähden lain voimaa. Se oli vain tsaarin julistus, joka alunperin oli tarkoitettu voitelemaan suomalaisia tyytyväisemmäksi.
Poliittisen historian Jussilaan liittyen muistikuvani lienee lähes varmasti oikea, Klingen suhteen se on epätäsmällisempi. Kummankin osalta puhun jostakin heidän loppukautensa tuotannosta.
Jos hyväksyy Klingen ja Jussilan näkemyksen, ajallinen tulkintani Ruotsin ja Venäjän / Novgorodin kausista osapuilleen yhtä pitkinä osuu kyllä kohdalleen.
Ps. Toki en voi mitään sille, jos syytätte minua tarkoituksellisesta vääristelystä. Huonona tapana sitä pidän, keskustelupalstalla voi kysyä perusteluita ystävällisemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Itsevaltaisessa valtiossa tsaarin sana oli yhtä kuin laki. Periaatteessa voidaan katsoa, että Suomen Suuriruhtinaanmaa oli Venäjän hallinnon armoilla, mutta se armo merkitsi myös sitä, että keisari Aleksanteri I ilmoitti välittömästi Suomen Suuririuhtinaanmaan perustamisvaiheessa, että entiset lait säilyvät voimassa. Ja niin ne säilyivätkin. Osa niistä näihin päiviin asti. Siksi laista löytyy edelleenkin merkintöjä tyyliin ”vetäköön sakkoa sata riikintaaleria”. Niinikään ruotsin kielen asemaa ainoana valtakunnan kielenä ei kyseenalaistettu.
Vielä selkeämpiä uudistuksia itsenäisen kansakunnan tunnusmrkkinä tehtiin sitten 1860-luvulla mukaanlukien oma tullihallinto, oma valuutta, oma postilaitos j.n.e.
Ainoastaan vuodet 1899 – 1916 olivat Suomen oikeudellisen aseman kannalta epäselvää aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Suomen autonominen kokeilualue sai osakseen vallan hienon kehityksen tsaarin armon ansiosta. Kiveen ei ollut mikään hakattu.
– Eikä Suomen oikeudellinen asema ollut epäselvä Venäjän lakien mukaan vuosina 1899-1916.
Me suomalaiset vain tarvitsemme sellaisen myytin, että ”meitä silloin sorrettiin laittomasti”.
Noin siis Osmo Jussila muistaakseni teoksessaan Suomen historian myytit. En ole kävelevä ulkomuistikone, joten muistikuva voi horjua.
– Mati Klinge on myös asiaa käsitellyt.
Heihin viitaten pidän melko todennäköisenä sitä, että ainakin meille vanhemmille suomalaisille on autonomian vuosisata opetettu jo koulussa monella tavoin väärin.
– minulle ehkä jo äidinmaidossa kun suora esi-isäni Leander Varila oli yksi niistä 500 suomalaisesta, jotka veivät Suurta Adressia eli armonpyyntöä Suomelle sortovuosien aikaan. Nikolai ei ottanut lähetystöä vastaan.
– Leander ei asiasta pahastunut vaan jatkoi työtään Pohjanmaan lakeuksilla.
Suomen suuriruhtinaskunta: 1809–1917. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-29500-0.
Suomen historian suuret myytit. Helsinki: WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-33103-3.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä suomalaisten ja muiden alistettujen kansojen sorto ei tosiaan ollut laitonta Venäjän lain mukaan, mutta koko Suomen venäläismiehitys ja -hallinto toki olivat laittomia merkityksessä illegitiimi nykyisessä katsannossa varsinkin. Ihan yhtä laittomia kuin ovat nyt Krimin miehitys ja itäisen Ukrainan ns. kansantasavallat.
Ja koko autonomian ajan tosiaan Suomessa päti sisäisesti oma Ruotsilta peritty laki eikä ryssänlaki, ja sotovuodet ja venäläistämiskausi tietty sitä sitten horjutti.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki paska on alunperin muinaisten swedujen aikaansaannosta niin Kiova kuin Holmgård (Novgorod).
Ilmoita asiaton viesti
Minkä takia Venäjältä tultiin vuosisatoja ryöstö- ja murharetkille Suomen kansan asuinsijoille, jos autonomiasta huolimatta pitivät omana alueena.
Sotaretket oli erikseen ja sodan jälkeinen terrori oli raakaa, talonpojat murhattiin hiljaisella hiilivalkealla kuoliaaksi, naiset raiskattiin ja lapset vietiin orjiksi, lopulta myytiin nykyiselle Iranin alueelle jossa on tänäkin päivänäkin on vaaleatukkaisia asukkaita.
Ne harvat jotka pelastui, elivät vuosia pakopirteillä, kyllä jäljet näkyy vieläkin Etelä-Pohjanmaalla, vaikka venäläisten satuloina aitoissa, kun saatiin murhaajat alas hevosen selästä, ja kallo halki halolla. Kyllä Pohjanmaa muistaa!
Ilmoita asiaton viesti
Isovenäläiset tulivat itse asiassa Moskovankin seuduille suomalaiskansan asuinseudulle ryöstö- ja valloitusretkelle samaten kuin Inkerinmaallekin, jonne rakensivat Nevanlinnan päälle 1710-luvulla Pietarinsa.
Ilmoita asiaton viesti
…jolle alueelle mongoleihin vittuuntuneet suomalaisugrilaiset esi-iskämme olivat lähteneet vaeltamaan idästä ideanaan sekä lännettyminen että loppupeleissä natoutuminen.
Nykyistä plänttiämme asuttamaan siirtynyeen ajansaatossa swedujen kanssa risteytyneen jengin yksilöä alun perin harvakseen asuttama lähinnä esisaamelainen porukka alkoi kutsumaan lantalaiseksi jonka lienee tarkoitus kuvata paskiaista. Tästä vaelluksesta on kehittynyt n. 5000 vuoden kuluessa kulttuuriperintö jota nykyään edustaa puhtaimmillaan apupaskaorkesteri 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Jos tulisi Venäjälle tämän sekasorron jälkeen demokratia nostaisi päätään ja sen seurauksena rehelliset vaalit. Navalnyillä oli mandaatti nousta johtoon, kun Putinin poistumisen jälkeen joko Haagiin tai kilon paloina, Navalnyi on vapautettava.
Navalnyi on varmaan kiitollisuudenvelassa hengestään suomalaisille, että palauttaa Karjalan. Siis pidetään toivoa yllä ja tuokaamme palautus-sanomaa joka yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti