Saudi-Arabian droneiskun takana Venäjä?

1970-luvulla raakaöljyn maailmanmarkkinahintoihin vaikutettiin sytyttelemällä kriisipesäkkeitä eri puolilla maailmaa jonkin paikallisen separatisti- tai terroristipoppoon iskuilla. OPEC hallitsi tai ei hallinnut jäsenmaidensa reaktioita tuotannonvaihteluineen, ja hinta yleensä nousi.

Nyt iskusta otti kunnian huthikapinnallisjärjestö, jonka teknis-taloudellinen valmiussubstanssi ei välttämättä yllä sen uhoenergian tasolle. Uskoo ken uskoo. Lännen kanssa nokittelevaa Irania onkin veikattu homman primus motoriksi (IS). Syvällisempiäkin analyyseja taustantaustoista on tulossa jo ennen tarkempaa tutkintaa, jonka tuloksia ei välttamättä ole tulossakaan julki.

Speculare necesse estkuka/mikä primus primus motor voisi hyötyä iskusta seuraavan kysymyksenasettelun pohjalta?

– Mikä taho on Lähi-Idässä yleisemmin Iranin ja sen jonkinasteisten liittolaisten taustavoimana silloin, kun paikallisissa maantieteellisissä ja/tai sunni/shiia-vastakkainasettelun geopolitiikkakuvioissa ovat vastakkain USA ja Venäjä, ja iskun kohde on jossain määrin selkeästi USA:n liittolainen tai sen suojeluksessa?

– Mikä oman merkittävyytensä maailmanpoliittisilla identiteetti- ja itsetuntotasoilla arvottava ja pitkään riittämättömyydentunteesta kärsinyt wanna-be-suurvalta voisi olla valmis puuttumaan tilanteeseen valjastamalla liittolaisuussuhteittensa lonkeroita ’tarvittaessa’ maailmanrauhaa akuutisti uhkaaviin toimiin eräiden viimeaikaisten esimerkkien valossa kiinnijäämisensäkin uhalla ja roistovaltiomainettaan pikemmin jopa tietoisesti kasvattaenkin?

– Minkä ilmeisen selvästi ns. kaksipäisen petolinnun skitsofreniasyndroomaa potevan pitkään naapuristolleen ja viime aikoina kaukaisemmillekin kansakunnille pateettisesti pullistellen uhonneen wanna-be-suurvallan ylin johto on ajautunut tilanteeseen, jossa kansansuosion hetkellinenkin nostaminen imagotempulla näyttäytyy yhtä välttämättömänä kuin talouden kurjistumisen paikkaaminen keinotekoisella piristysryyppyputkella öljyntuotannon sabotaasia ja maailmansodan uhkaakaan kaihtamatta (”kylmän sodan sulka hattuun, vaikka se kiistettäisiin kuin pienet vihreät maahantunkeutujat”)?

– Minkä edellä kuvatun tyylisen wanna-be-suurvallan talouden ja takapajuisen teollisuuden selkäranka koostuu edelleen lähes yksinomaan vientituloista, jotka saadaan myymällä aikoinaan vallattujen naapureiden kuten suomalaiskansojen mailta pumpattavista raakaöljystä ja maakaasusta, josta mekittävä osa siirretään Länteen itsenäisen Suomen alkuperäiselle alueelle Viipurin lääniin rakennettujen satamien kautta?

– Minkä ylempänä kuvatun alkeellisen valtiorakennelman ehkä piankin loppusijoitustaan hakeva* päämies on saavuttanut pätevyytensä kommunistisen puolueen oppien ja neuvostofasistisen lainsäädännön sisäistämisen lisäksi roistovaltion salaisen väkivaltapoliisin riveissä eri tehtävissä operatiivisten katuaggressioiden osastolta ylimpään johtoon, ja ilahtuu pienestäkin öljynhinnan nousupiikistä jopa enemmän kuin kollegansa Venezuelan johdossa?

VV Putin, kgb, nkp, fsb, fsk, gru, gazprom, rosneft ym.
VV Putin, kgb, nkp, fsb, fsk, gru, gazprom, rosneft ym.

*LUKIJAKYSELY: kauanko uskot Putinin vielä olevan vallan kahvassa a) 0-3 v, b) 3-6 v, c) 6-9 v, d) 9-12 v, e) 12-20 v vai f) ikuisesti? (vihje: Stalinkin väistyi aikanaan, ja Baltia ja Itä-Eurooppa vapautuivat 1990-luvulla venäläismiehityksestä.)

Lue myös: Putin: Keski-Venäjä oli suomalaismaata ennen maahantunkeutumisryssintää

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu