Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteet 100 vuotta 31.12.2020! (+rajasopimus)

Diplomaattisuhteiden merkkipäivästä uutisoidaan 31.12.2020 mediassa laajalti

Diplomaattisuhteet solmittiin uudenvuodenaattona 1920, kun Suomen valtuuskunta vaihtoi Moskovassa Venäjän edustajien kanssa Tarton rauhansopimuksen 14.10.1920 ratifiointiasiakirjat.

Vuoden 1918 ns. kansalaissodasta eli Leninin ja Stalinin alkuunsaattamasta ja tukemasta Suomen punakapinasta asti voimassa ollut sotatila päättyi kahden suvereenin valtion raja- ja yhteistyösopimukseen. Diplomaattisuhteista oli sovittu sopimuksen 36. artiklassa. Rauhansopimuksessa sovittiin muun muassa maiden välisestä rajasta.

Suomen puolelta J.K. Paasikiven johtamien neljän kuukauden neuvottelujen tuloksena Neuvosto-Venäjlle luovutettiin Porajärvi ja Repola, ja Suomi sai Petsamon (jonka tsaari oli luvannut Suomelle jo 1864 korvauksena Siestarjoen teollisuusalueesta). Myös Itä-Karjalan itsehallinnosta ja inkerinsuomalaisten kulttuuriautonomiasta sovittiin väljästi, mutta niitä ei lopulta noudatettu.

Rauhan rajat vahvistettiin vielä Suomen ja Neuvostoliiton välisessä hyökkäämättömyyssopimuksessa vuonna 1932. Stalin päätti kuitenkin jo 1939 vallata Suomen, poistaa rajan ja liittää maamme Neuvostoliittoon. Siihen hänellä oli Hitlerin Saksan kanssa liittouduttuaan Molotov-Ribbentrop-sopimuksen mukainen kansainvälinen ’geopoliittisesti legitiimi oikeutus’. Kun talvisodan hyökkäys 30.11.1939 ei tuottanut täyttä tulosta, Stalin aloitti jatkosodan Suomea vastaan revanssihyökkayksellä 22.6.1941 klo 06.05 ja onnistui lopulta sanelemaan tahtonsa läpi vuoden 1947 Pariisin suurvaltakonferenssisopimuksessa, jonka mukaan Neuvostoliitto sai pitää Suomelta ryöstämänsä alueet: Viipurin läänin, Petsamon, Sallan itäosan ja Suomenlahden saaret.

Toivokaamme tänään Suomen ja Venäjän suhteille entistä parempaa yhteistä tulevaisuutta diplomaattisuhteitten toiselle vuosisadalle! Kaatukoon Venäjän nykyinen imperialistis-jälkistalinistinen hallinto jo vuonna 2021. Tulkoon itänaapuriimme lopulta oikea rauha ja demokratia sekä ymmärrys siitä, että Venäjän tulee palauttaa Suomelle Stalinin internatsistisen roistovaltion meiltä ryöstämät alueet ja kotiuttaa miehitysväestönsä!

Lue myös:

Venäjällä käänteentekevä vaalitulos: Sortavala palautumassa Suomelle?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu