Suomi ja Ruotsi voivat nyt Lännen turvatakeet saaneina ja liittoutumattomina lähettää Ukrainaan joukkoja ja hävittäjiä

Hyökkäyssodan uhriksi joutuneella maalla on kansainvälisoikeudellinen ’subjektiivinen’ ja jakamaton oikeus pyytää ja saada muilta mailta sotilaallista apua, mukaanlukien sotajoukkoja. Muilla mailla on oikeus lähettää, toimittaa perille ja toteuttaa tätä sotilaallista apua.

VENÄJÄ on hyökättyään Ukrainaan estänyt laittomalla uhkailullaan oleellisen kansainvälisen sotilasavun toimittamisen Ukrainaan. Ydinasekortin painokas esilläpito on suunnattu käytännössä paitsi Naton ydinasevaltoja kohtaan, myös puolustusliittokunnan kaikkiin jäsenmaihin.  Nato-maiden sotajoukkoja tai edes Venäjän ilmaherruutta haastavia Puolan ja Romanian vanhoja neuvostovalmisteisia Mig-hävittäjiä ei olla näin ollen Ukrinassa nähty. Eikä muidenkaan ulkomaiden. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin puolustusvoimilla toisaalta on tunnetusti relevantteja sotilaallisia kyvykkyyksiä.*

Maailmassa on muitakin ydinasevaltoja kuin Venäjä ja suuret Nato-maat. Niiden potentiaalista väliintuloa vastaan Venäjän taannoinen uhkailu ei ollut suunnattu, mutta ne eivat toki muutenkaan liene rientämässä eurooppalaisen Ukrainan avuksi. Käytännössä Venäjä ei ole kohdistanut uhkailuaan myöskään liittoutumattomiin maihin. Ne kun olivat tuossa vaiheessa vähintään yhtä haavoittuvan oloisia kuin liittoutumaton Ukraina oli.

Varsinkin Venäjän viimeiset liittoutumattomat rajanaapurit tunsivat perinteisen sodankäynnin ja konventionaalisten aseiden ajankohtaistuneen uhan viimeistään helmikuussa 2022.  Suomi on viimeinen Venäjän liittoutumaton länsinaapuri. Maamme on ollut viime vuosikymmenet sotilaallisesti niin vahva, että Nato-option lunastamista saatettiin viivytellä vihoviimeiseen hetkeen. Venäjäkin on ollut sotilaallisesti vahva, muttei ole sitä nyt järjettömän sotansa kuluttamana enää samassa määrin ainakaan meidän rajoillamme.

Suomella ja Ruotsilla ei ole nyt ydinaseita eivätkä ne ole nyt toistaiseksi liittoutuneita. Venäjä ei ole äärimmäisenkään uhitteluretoriikkansa mukaisesti suunnannut ydinaseuhkailujaan liittoutumattomia ja ydinaseettomia maita kohtaan. Eikä se halua ottaa esiin muunlaatuistakaan sodan uhkaa niitä vastaan.

Eikä ihme. Tavanomaisin asein hyökkäyssotaan esimerkiksi Suomea ja Ruotsia vastaan lähtevä Venäjän sotajohto tekisi maailmanhistorian noloimman itsemurhan varmistaen samalla lopullisen häviönsä myös Ukrainassa Krimiä myöden. Venäjän ei kannata uhkailla meitä, eikä se pystyisi varmaan edes estämään Karjalan palautumista liittoutumattomalle Suomelle siinä tapauksessa, että Putin olisi hyökännyt jo ennen kuin meillä oli Lännen turvatakeita.

TOISAALTA nyt Suomi ja Ruotsi ovat uudessa asemassa: ne eivät ole edelleenkään Nato-maita, mutta niillä molemmilla on käytännössä uskottavat turvatakuujärjestelyt maailman mahtavimpiin kuuluvien Nato-maiden kanssa. Kuten olette huomanneet, tämä uusi asemamme (tukikohtaoptioineen) on jo rauhoittanut Kremlin vielä joitain viikkoja sitten uhkaavan retoriikan jäsenyyspyrkimyksiimme liittyen. Venäjä ei todellakaan halua haastaa USA:ta ja Iso-Britanniaa tai Ranskaa ja Saksaa ja Italiaakaan sotilaallisesti nyt, kun se näyttäisi edelleen uskovan voivansa selvitä jotenkin tukalasta sotatilanteestaan ehkäpä jonkin elintarvikevientiin liittyvän diplomatiakaupankäynnin avulla. Kremlin bunkkereissa ei välttämättä olla vielä ihan Perikato-tunnelmissa, mihin luoteisrintaman avaaminen vääjäämättä johtaisi.


*ON HUOMATTAVA
, että nykytilanteessa Suomi ja Ruotsi voisivat siis tehdä sen, mitä Nato-maat eivät voi, ja mitä kaikki toivoisivat jonkun tekevän. Suomi ja Ruotsi voisivat nyt lähettää Ukrainaan vaikkapa vapaaehtoispohjalta ammattitaitoista sotaväkeä sadoissa tai tuhansissakin ja muutamia tai kymmenkuntakin Hornetia ja Drakenia ammattitaitoisine pilotteineen. – Ainakin toistaiseksi kuultujen uhkailujen mukaan siitä ei seuraisi maailmansotaa tai yleensakään muuta kuin että Venäjän tappio tai hyväksyttävä sovintorauha sotarikosoikeudenkäynteineen koittaa nopeammin.

…MUTTA itse asiassa sellaisen jäynän Venäjä voisi vielä sittenkin ensimmäisten hävittäjien lähdettyä rauhanrattaisiin heittää, jos oikein ovela olisi, että viestittäisi salarakas-Turkilleen kullissientakaisessa diplomatiasignaaleissa, että älkääpä enää jarruttako Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä (etteivät ne voisi kohta enää lähettää taas lisää relevanttia apua Ukrainaan).

Vai mitä?

 

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu