Suomi juhlii Tarton rauhaa lokakuussa 2020 – Viro jo nyt!

Suomi juhlii Tarton rauhan 1920 satavuotispäivää lokakuussa 2020, Viro jo helmikuussa.

Virossa vietetään parhaillaan Tarton rauhansopimuksen 100-vuotispäivää juhlallisin seremonioin. Viro saavutti itsenäisyytensä 24.2.1918, mutta joutui sen jälkeen käymään voitokkaan vapaussodan sekä venäläisiä että saksalaisia joukkoja vastaan. Viron ja neuvosto-Venäjän valtuuskunnat allekirjoittivat rauhansopimuksen Tartossa 2.2.1920.

Juhlallisuudet huipentuvat sunnuntaina Tartossa järjestettävissä tilaisuuksissa, joihin osallistuu Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja maan muuta valtiojohtoa sekä joukko ulkomaisia korkean tason kutsuvieraita. Suomea juhlallisuuksissa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. verkkouutiset.fi/viro-juhlii-tarton-rauhaa

Suomen ja Neuvosto-Venäjän välinen Tarton rauhansopimus allekirjoitettiin 14. lokakuuta 1920, runsaat kahdeksan kuukautta Viron vastaavan sopimuksen jälkeen. Siinä solmittiin maiden välille lopulta rauha, jonka Leninin ja Stalinin tukema punakapina ja sota 1918 olivat rikkoneet. Samalla sovittiin itsenäistyneen Suomi-neidon alkuperäiset kansainvälisesti hyväksytyt valtionrajat, jotka myös Ruotsi ja Kansainliitto hyväksyivät, ks. karttakuva yllä.

Lokakuussa 2020 voivat puolestaan suomalaiset juhlistaa Tarton rauhan 100-vuotismerkkipäivää muun muassa yllä nähtävin hopeapinssein ja riipuksin, joita on ollut jo jonkin aikaa saatavilla.  Odotettavissa on mahdollisesti myös erillisen juhlakolikon lyöminen.

Valtiovallan osallistumisesta Suomen omaan Tarton rauhan 100 v-juhlaan ei ole vielä yhtä varmaa tietoa kuin Viron juhlaan, mutta sekä ulkoministeriä, pääministeriä että Tasavallan presidenttiä tullaan pyytämään mukaan mm. toimittamalla heille hyvissä ajoin yo. kuvituskuvakokoelman oikeanpuoleisen kuvamanipulaation mukainen Alkuperäinen Suomineito -rintamerkki (Mäntyniemeen on kuulemma jo vuosituhannen vaihteessa toimitettu ainakin yksi sinne tilattu viestihopeatuote).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu