SUPO kriminalisoisi putinintrollit (Bäckman, Putkonen… Turtiainen, Väyrynen?)

Demokraatti.fi ja Yle.fi 5.-6.8.22

DEMOKRAATTI-lehden päätoimittaja Petri Korhonen kysyy verkkolehden tuoreessa pääuutisjutussaan, pitäisikö Suomen seurata Britannian esimerkkiä, ja määritellä kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyssodan edistäminen ja jatkuva Suomea vahingoittava mediatoiminta pakoteperusteiksi. Esimerkeiksi hän mainitsee dosentti Johan Bäckmanin ja Itä-Ukrainassa majailevan MV-sivustoa Ilja Janitskinin jälkeen ylläpitävän Janus Putkosen kaltaiset touhut.

Päätoimittaja Korhonen kiteyttää ongelman: ”Ainoa, mitä viranomaiset voivat tällä hetkellä tehdä, on oikaista sitkeästi näiden Kremlin kellokkaiden jakamia vääriä väitteitä. Mikäli valehtelu täyttää kunnianloukkauksen kriteerit tai yllyttää väkivaltaan jotain ammatti- tai ihmisryhmiä vastaan, siihen löytyy nykylainsäädännöstäkin pykälänsä.

Sama pätee myös Ano Turtiaisen (VKK) kaltaisiin poliitikkoihin, jotka mielellään kommentoivat Venäjän medialle Suomen asioita niin sanottuina hyödyllisinä turtiaisina. Heillä on täysi oikeus ja valinnanvapaus toimia epäisänmaallisesti, jopa halveksittavasti.”

Hyödyllisistä tai hyödyttömistäkään väyrysistä jutussa ei mainita. Niitä joita yhteiskunnallisen asemansa vuoksi olisi edellämainittujakin vaikeampaa asettaa talous- tai matkustuspakotteiden alaisiksi, olivatpa poliittisen ja liiketoiminnan tukiaistaustat miten moitteettomia tahansa tai ei. Mutta selvää on, että ainakin kourallinen myös puoli piirua ehkä valeuutisbekmanneja ja kremlinturtiaisia maltillisemmin ja näennäisesti sofistikoidummin artikuloivia uus-YYA-linjalaisia vaikuttaa sivistyneilläkin alustoilla, jopa mahdollisesti Puheenvuorossa.

SUPOn PÄÄLLIKKÖ Antti Pelttari puolestaan on Yle.fi:n mukaan ehdottanut huhtikuussa lausunnossaan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle turvallisuusympäristön muutosta koskevasta valtioneuvoston ajankohtaisselonteosta:
Suojelupoliisi ehdottaa vieraan valtion puolesta tapahtuvan informaatiovaikuttamisen kriminalisointia. Supon mukaan olisi tarpeellista arvioida ja selvittää, tulisiko tällaisen informaatiovaikuttamisen räikeimmät muodot säätää rangaistavaksi.”

Supon apulaispäällikkö Teemu Turusen mukaan mahdollinen kriminalisointi tulisi hyvin tarkasti rajata tilanteisiin, joissa henkilö itse tietää toimivansa ulkomaisen tiedustelupalvelun puolesta ja jatkaa toimintaa viranomaisten varoituksista huolimatta.

Myös oikeusoppineet näkevät ongelmallisuutta muun muassa siinä, että vakoilu on nykyäänkin rikos, mutta väärän tiedon levittäminen ei.

TOISAALTA uskoisin olevan melkoisen haastavaa viime kädessä todentaa ilman vankkoja näyttöjä, milloin henkilö itse tietää toimivansa ulkomaisen tiedustelupalvelun puolesta. Kai siis todellakin ainoa, mitä viranomaiset voivat trollilakia odotellessamme tehdä, on oikaista sitkeästi näiden Kremlin kellokkaiden jakamia vääriä väitteitä.

Suomen suuren isänmaallisen puolustussodan 1939-44 aikana kansalaiset osasivat torjua trolleja repimällä myös huumoria moskovantiltujen ja lentolehtistiedotteiden päättömistä Stalinin-totuuksista, jotka muuten vaikuttavat nyt identtisesti yhteensopivilta Putinin Z-erikoisrauhanoperaation ”fasisminvastaisen” tiedotuslinjan kanssa.

Samaa kansalaisvastuuntuntoisuutta on edelleen olemassa ja käytössäkin venäjämielistä disinformaatiovyörytystä ja indoktrinaatiota vastaan. Sen metodisesta moninaisuudesta on näyttöä Puheenvuorossakin, muun muassa sotapsykoosinvastaisen huumorin ja naurettavaksiosoittamisen keinoin. Alla esimerkkejä.

Suomen ’rauhanoppositio’ saa kasvot 

Tuoko Ano Turtiainen Z-symbolin eduskuntaan klo 13?

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu