Syytön vangittu Pekka Katajan murhayrityksestä?

Pyydän anteeksi, jos otsikosta puuttuu jokin sitaattimerkki tai kysymysmerkki on turha. Toinen vangituista, se äärioikeistolaisempi eli Soldiers of Odin -kytköksinen nimittäin vapautettiin ’syyttömänä’.

Poliisi STT:lle: Tero Ala-Tuuhosta ei enää epäillä Pekka Katajan murhan yrityksestä  (US)

Saa nähdä, joutuvatko nimen esitutkintavaiheessa julkistaneet mediat korvausvastuuseen ’leimaamisesta’ – tai me blogistit ja kommentoijat. Liian tarkkoja lausumia ei näköjään pitäisi mennä liian aikaisin heittelemään blogeissakaan. Rannaltahan se käy kyllä aina helpommin kuin itse merihädässä olevien suusta, saati vasaramiesten kotonaan yllättämän pahaa-aavistamattoman uhrin, joka on shokissaankin pitkään pidättäytynyt osoittelemasta ketään nimiä mainiten, vaikka vihamiehiä tietääkin nimeltä useita.

Minä itse kirjoitin murhayritystä seuraavana päivänä 18.7. blogin, jossa asetuin aavistelemaan syyllisten löytyvän todennäköisemmin Keski-Suomen äärioikeistopiireistä kuin an(arkis)tifasistiporukoista ja motiivin liittyvän perussuomalaisten vaaliehdokasasetelmiin, joista ns. uusnatsit on tiettävästi pyritty sulkemaan ulos.  Myöhemmässä blogissani kerroin STT:n vihjeiden perusteella googlaamieni molempien vangittujen nimet jo vähän ennen kuin esimerkiksi Uusi Suomi kertoi.

Joku myöhemmän blogini kommentoija julisti vangitsemisten tapahduttua, että juttu on ratkaistu, ja ”oikeat miehet on kiinniotettu eikä muita syyllisiä ole”. Itse erehdyin myötäilemään, että oikeat on varmaankin vangittu, mutta muitakin syyllisiä voi vielä olla niin kuin poliisikin antoi ymmärtää, ja sekin on vielä epäselvää, olivatko vangitut murhayrityksen toteuttajia vai toimeksiantajia yms.

Ilmeisesti vangittuina olleiden poliittinen äärioikeistotausta aiheutti sen, että monetkin puheenvuorolaiset olivat valmiita oikopäätä pitämään syyllisyyskuviota loppuunkäsiteltynä – viharikoksen aatteelliset kytkökset olivat varmaan sinänsä monille riittävän sopivia tuomion julistamiseksi. Kuitenkin juttu on yhä monin osin auki. Annetaan poliisin tehdä työtään rauhassa. Meidän tehtävämme täällä Puheenvuorossa on vain seurata sivusta – ja lisäksi tietenkin: speculare necesse est!

 

Kataja itse ei ollut tuosta Ala-Tuuhosesta alun perin mitenkään varma. Hän sanoi tunnistaneensa toisen päällekarkaajansa jälkeenpäin poliisin kuvista, eikä koskaan aiemmin nähneensä häntä. Nyt näyttää siis siltä, ettei Kataja ole nähnyt ilmeisesti tätä vähän ”arabinnäköistä” Ala-Tuuhosta vieläkään muuten kuin kuvista.

Mitä luulette, onko poliisin väläyttämä kolmas epäilty viimeinen epäillyksi joutuva, ja onko hänen aatteellinen taustansa lähempänä puolueesta erotetun Torssosen ex-ääripersuja vai persujen ulkopuolista SoO:ta, vai kenties jotain ihan muuta – mitä? Onko hän Katajan ovisilmävilkaisun ensivaikutelmien mukaisesti tummaverinen suomalainen vai jotain muuta, esimerkiksi vaaleaverinen maahanmuuttaja? Voisiko kyse olla sittenkin palkkamurhakuviosta, jossa mukana olisi vaikkapa motoristikerhon tai perintäliikkeen maksettu avustusoperaatio tai muuten rahalla tms. oikeushyvällä tai esim. kiristäen ostettu ukopuolinen tekijä?

STT:n ja Iltalehden mukaan poliisi ei kommentoi, epäilläänkö murhan yrityksestä enää muita henkilöitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu