Taleban (+al-Qaida) nyt omavarainen moderneissa aseissa – hallussa myös US-aseveliafgaanien biometrisiä tunnistusvälineitä (?)

mtvuutiset.fi 19.8.2021

Presidentti Niinistö ei ole turhaan esittänyt huoltaan Afganistanin vallanvaihdoksen vaikutuksista lähialueiden turvallisuustilanteeseen – ja kenties laajemmallekin.

Herääkin kysymys, onko Kreml miettinyt viime vuosien toimintansa loppuun asti maailmanrauhan kannalta (druzhba i mir). Ilmeisesti on. Venäjähän on rahoittanut Talebania ja jopa maksanut sille tapporahaa amerikkalaisten ja muiden länsiliittouman sotilaiden päistä (suomalaistenkin?).

1.  Uusi Suomi kertoo Taleban-liikkeen saaneen käsiinsä Yhdysvaltain armeijan käyttämiä biometrisiä tunnistusvälineitä. Laitteet voivat auttaa Talebaneja tunnistamaan Yhdysvaltojen johtamia koalitiojoukkoja tukeneita afgaaneja. – uusisuomi.fi

Huhhuh! USA ei niin muodoin sekään liene ajatellut loppuun asti, mihin tuon biometrisen tunnistetietokannan kerääminen voi johtaa sotaonnen käännyttyä Kremlin masinoimana lopulta pikavallankeikaukseen.

2.  Lisäksi talebaaneilla on nyt käytössään moderneja raskaita amerikkalaisaseita vanhojen venäläisten lisäksi. MTVuutiset 19.8.21 kertoo, että Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen Antti Parosen mukaan Taleban sai afgaaniarmeijan luhistuessa käsiinsä valtavan määrän erilaista aseistusta.

Yhdysvallat ehti 20 vuoden aikana kouluttaa ja aseistaa Afganistanin hallituksen armeijaa noin 83 miljardilla dollarilla… Uutiskuvissa monilla sotilailla on klassisen AK47-rynnäkkökiväärin sijaan ollut käsissään yhdysvaltalainen M16- tai M4 -rynnäkköase ja Humveet ovat olleet tuttu näky Kabulin kaduilla viime päivinä.

Nähtäväksi myös jää, aikooko Taleban palata vanhoihin tapoihinsa ja antaa vaikkapa terroristijärjestö Al-Qaidan toimia maaperällään. Jos vain tahtoa löytyy, niin Talebanilla on ainakin mahdollisuuksia erinäisten toimijoiden aseistamiseen.
mtvuutiset.fi

Verkkouutisista löytyy mielenkiintoista analyysia siitä, miten Lähi-idän geopolitiikka muuttuu, kun Yhdysvallat vetäytyy alueelta:  Näin Talebanin valtaantulo loi uhan uusista sodista

Lue myös:

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu