Teemu Torssosen nimi tuli vihjeenä Puheenvuoroon jo Pekka Katajan murhayritystä seuraavana päivänä 18.7.

Löysin eilen yllättäen Roskaviestejä-kansiosta jo tuoreeltaan 18.7.20 klo 22:34 blogiini kommenttina kirjoitetun Teemu Torssosen mahdolliseen osallisuuteen viittaavan aihetodistevinkin mahdollisesta poliittisesta kaunamotiivista. Pekka Katajan murhayrityksestä epäilty Torssonen pidätettiin 1,5 kuukautta myöhemmin 3.9. ja on edelleen vangittuna.

Keltaiset korostusmerkinnät blogistin. Viesti löytyi tutkiessani Puheenvuoron ohjausnäkymästä, mitä voisi olla kommenttiketjuihin aika ajoin ilmestyvien ’kommentti piilotettu’-herjojen takana. Huomasin ’tarkastettavien’ ja ’hyväksyttävien’ lisäksi vielä erillisen ’Roskaviestejä’, jossa oli tämä yllä näkyvä kommentti.

Olin blogissani 18.7.2020  arvellut yhdeksi varteenotettavaksi syyllissuunnaksi Keski-Suomen äärioikeistoa ja motiiviksi ehdokasasetteluskisman. Jotkut kommentoijat tyrmäsivät teoriani, jotkut komppasivat. Muistelen nähneeni tuon ko. äkkivilkaisulla sekavanoloisen ja katkeruutta pursuavan viestin jo tuoreeltaan, mutta sehän oli valtaosaltaan lainaus eli toisaalta copypeistattu.

Viestiketjusta saattaisi olla apua tapauksen selvitelyssä”, kuuluivat kommentin asialliset saatesanat. En kuitenkaan kai kiinnittänyt siihen muuta vakavaa huomiota kuin, että oli vähän arveluttava kun siinä mainitaan yksilöiviä nimiä ja tuntui kaunaisenoloisena melkein vihapuheeltakin.

Saattaa siis olla, että tuo jälkikäteen ajateltuna periaatteessa ehkä hyvinkin kuuma vihje on tullut sensuroiduksi yleisön (tuskin nettipoliisin?) silmistä Puheenvuoron automaattisen moderointiproseduurin mukaisesti ja näin jäänyt joko odottamaan mahdollista blogistin hyväksyntää tai luokiteltu seulassa suoraan roskaviestiksi. Kuitenkaan se ei ollut Roskakorissa tai tuhottu bittiavaruuteen.

Herääkin periaatteellinen kysymys, reagoiko Puheenvuoron ylläpito yleensä kommenttien sisältöön muutenkin kuin yleisten moderointikäytäntöjen kannalta? Jos, niin herättikö ko. kommentti ehkä ajatusta välittää tämä mahdollisesti relevantti vihjeviesti poliisiviranomaiselle, ja oliko se syy säilöä kommentti näkymättömiin. Toki minun olisi pitänyt harkita asia itsekin, jos olisin tuolloin ymmärtänyt. Periaatteessa vinkki olisi voinut olla oikeasti tutkinnan kannalta tms. syystä paikallaan saattaa viranomaisten tietoon.

Se on selvää, ettei Puheenvuoro ole vakavan rikostutkinnan paikka. Mutta kun erilaisia harrastajadekkarien valkolakkispekulaatioita yleensäkin yleisönosastoissa esitetään, joskus niihin voi ilmestyä ehkä poliisiakin kiinnostavaa aineistoa. Puheenvuorolla lienee jokin linjaus tähän liittyvien menettelyjen suhteen, jottei mahdollisen olennainen kommenttiaineiston hallinta jäisi yksittäisten teknisesti/kognitiivisesti tumpeloittenkin blogistien vastuulle.

P.S. Tässä nimenomaisessa tapauksessa onneksi osoittautui, että kommentin on kirjoittanut eräs Puheenvuoron vakituisista blogisteista, joka ei itse ole kirjoittanut blogia ko. aiheesta. Hän on varmaankin tiennyt, ettei vihje ole jäänyt poliisilta huomaamatta. Ja luultavimminhan poliisi on tiennyt sen substanssipuolen jo entuudestaan ainakin Suomi24-alustaa seuratessaan ja pitänyt näin myös Torssosta yhtenä mahdollisena epäiltynä ja tarkkailussa alusta alkaen. Onhan myös Torssosen sormenjälki löytynyt tekijöiden jättämästä esineestä Pekka Katajan asunnossa. – Toisaalta, tutkinta on vielä monilta osin auki ja uusia käänteitä näyttää ilmestyvän koko ajan. Murhayrityksen tutkinta on lisäksi johtanut myös rikosepäilyyn helsinkiläistä ylikonstaapelia vastaan.

P.P.S. Ja selvääkin selvempää on, ettei vakavasti otettavia yksilöiviä nimiä sisältäviä vihjeitä pidä julkaista somessa, vaan jos niitä saa haltuunsa, ne on välitettävä tutkintaviranomaisille, jotka varmaan ohjeistavat mahdollisista jatkotoimista kuten ilmaisuvapaudesta. Tuo ylllä oleva kommentti ei ole tällainen yksilöivä vakavasti otettava uutta tietoa antava vihje saati todisteaineisto, mutta ihan kelpo aihetodisteheitto kumminkin julkiselta keskustelualustalta Suo24:stä poimittuna. Tiedä vaikka tutkinta olisi päässyt tuon tai jonkin vastaavan hiljaisen vinkin avulla Torssosenkin jäljille heti tuoreeltaan.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu