Uuscityhäjyt tuloo!!

Anteeksi, että otsikossa ei ole yhtään lainausmerkkiä mutta kaksinkertainen huutomerkki on ja pysyy. Jätetään tulkinnalle varaa.

Keskustelulle taas voi hakea innoitusta halutessaan kuvituskuvasta vaikka näin:
– Tulisiko Helsingin rautatieasema nimetä uudelleen esimerkiksi kivimiesten tilalle ehdotettavien perinnekulttuuristen pohjalaisten puukkojunkkareiden mukaan vai olisivatko modernimmat tuulet ja lähtökulttuurineutraalit nimet enemmän paikallaan? Tai ehkä häjyjen taltuttajien nimet kaupungin ”valtesmannijohdon” tai pormestariston piiristä, vai odotammeko kuitenkin ensin tuloksia eli tämän nykyisen cityhäjyilyn hiipumista?

Poliisiasiain neuvottelukunnan jäsen kansanedustaja Kärnä esittää Maaseudun tulevaisuuden mukaan, että Helsingin poliisilaitos ja kaupungin sosiaaliviranomaiset perustavat yhdessä jengien ja jengiytymisen vastaisen ”kovien otteiden” toimintaryhmän. Katupartion kokoamisesta hän ei anna vielä tarkempia ohjeita, mutta toteaa, että väkivaltaiset nuoret voidaan ottaa huostaan ja sijoittaa laitoksiin pois pääkaupunkiseudulta, mielellään mahdollisimman kauaksi.

Wikipedian mukaan puukkojunkkarit rellestivät 1800-luvulla kutsumattomina vieraina häissä, ajelivat toisten hevosilla, kiertelivät humalapäissään ympäri pitäjiä, harrastivat uhkapelejä, yöjuoksua tai varastelua. Osa heistä syyllistyi tappoihin, murhiin tai väkivaltaisiin kuolemantuottamuksiin.

Pohjanmaan helapääpuukoin aseistautuneet häjyt tai ainakin vangitut kellokkaat pyrittiin sijoittamaan aina Siperiaan asti. Kauhavan ruma valtesmanni tai silloiset katupartiot eivät saaneet puukkojunkkari-ilmiötä heti kitketyksi, mutta aikanaan sekin hiipui. Kärnän ärjähdys kuulostaa kuitenkin vieraalta nykymaailmassa, mutta jotenkin se tuntuu myös ymmärrettävältä.

Aivan kuin nyt näitä nuorisocityjunkkareita, aikoinaan häjypuukkojunkkareita tuli kaikista yhteiskuntaluokista. Oli niin talollisia, renkejä, torppareita kuin itsellisiä tai sotilaita ja heidän jälkeläisiään. Ilmeisesti arkinen aherrus pelloilla ja tervametsissä pitkine työpäivineen lähensi eri yhteiskuntaluokkien nuoria miehiä toisiinsa niin, että myös sakkiuduttiin työpäivän kokoonpanossa tavallisesti talollistenpoikien johdolla. Rikollista uraansa aloittaessaan puukkojunkkarit olivat monesti vielä alaikäisiä, joten häjyily liittyy samalla osana Suomen nuorisorikollisuuden syntyhistoriaan.

Eli häjynuorillekaan ei ollut riittävästi oikea-aikaista apua tarjolla. Helsingin poliisin mukaan ”mukana saattaa olla tavallisia nuoria”.  Sanomattakin on selvää myös, niin kuin Helsingin kaunis ”valtesmimmi” Nasima Razmyar on todennut, että on ollut väärin syyllistää kaikkia nuoria ja maahanmuuttaja-taustaisia, koskapa valtaosa nuorista ja maahanmuuttajista ei sisälly siihen runsaan sadan pahoinvoivan nuoren kriittisesti yhteiskunnan oikea-aikaista apua vaille jääneeseen syrjäytymissensitiiviseen kohdejoukkoon, jota nyt on osoiteltu sormella. Että tiedoksi vaan rumempi ”valteshenkilö” Vapaavuori ja sisäministeri Ohisalo!! (sallikaa kaksoishuutomerkki)

Väkivallan aalto talttui 1800-luvun loppupuoliskolla osaksi herännäisyyden ja siirtolaisuuden, mutta varsinkin nuoriso­seurojen ja raittius­liikkeen ansiosta, kun nuorten omaehtoiselle toiminnanhalulle ja seurustelun tarpeelle luotiin hyväksytty kanava… Kansanopetus loi puolestaan uskoa opettamiseen ja kasvattamiseen rangaistusten sijasta, ja siirtolaisuus purki yhteiskunnallisia epäkohtia. (Wikipedia)

Nuo muut selitykset häjyilyn hiipumiselle tuntuvat jotenkin selviltä ja järkeenkäyviltä ja käyttökelpoisilta nykypäivänkin myönteisiä toiminnanhalun suuntauskanavia ajatellen, mutta maininta ”siirtolaisuus purki yhteiskunnallisia epäkohtia” jää vaikeaksi siirtää nykypäivään. Sen kun ei voida ajatella tarkoittavan samalla tapaa siirtolaisuutta Suomesta poispäin eli sellaisten sosiaalisten ainesten maastamuuttoa, jotka eivät muitten toimien vaikutuksesta löydä rakentavia kanavia toiminnanhalulleen ja siten sopeudu yhteiskuntakelpoisiksi. Pakkomuuttohan ei tule kyseeseen eikä julkinen suosittelukaan tuottane myönteisiä tuloksia kohteille enempää kuin suosittelijoillekaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Puukkojunkkarit

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu